Artiestafbeelding Adriano Celentano

Adriano Celentano

Land Italië

Geboortedatum 06-01-1938 (85 jaar)

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  15 weken in Top 40
  •  255 punten
  •  #2657 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Begonnen als Italiaans antwoord op Elvis Presley is Adriano Celentano uitgegroeid tot één van Italië’s supersterren. Niet alleen als zanger, maar ook als filmacteur, komiek en televisiepresentator heeft ‘Il Molleggiato’ (De Lenige) een miljoenenpubliek aan zich gebonden in eigen land. Daarbuiten is het hem nooit echt gelukt dezelfde status te bereiken. Niettemin geldt zijn internationale jaren '60-succesnummer Azurro als het officieuze Italiaanse volkslied.    

Adriano Celentano wordt in 1938 geboren in Milaan en leert aanvankelijk voor horlogemaker. Maar, aangestoken door de vanuit Amerika overgewaaide rage rond Elvis Presley, neemt hij in 1957 deel aan de eerste Italiaanse rock-‘n-rollwedstrijd en hij wint prompt de hoofdprijs.

Zijn eerste singles bevatten versies van Presley’s Jailhouse Rock en Rip It Up van Little Richard. Al snel ziet de filmindustrie brood in de nieuwe ster en zo duikt Celentano in 1960 op in Federico Fellini’s La Dolce Vita. 

Het jaar daarop begint zijn succesreeks pas goed wanneer hij meedoet aan het festival van San Remo met 24.000 Baci, in Nederland vooral bekend als 24.000 Kussen van Peter en zijn Rockets.

Celentano pakt de zaken voortvarend aan en start zijn eigen platenlabel Clan. Terwijl hij zich verder ontwikkelt als komisch filmacteur, trouwt de superster-in-wording met actrice Claudia Mori en scoort in 1968 een internationale hit met Azurro, een compositie van Paolo Conte die uitgroeit tot het officieuze nationale volkslied van Italië.

Ook in de jaren '70 verdeelt hij zijn tijd tussen muziek en film. Maar naast acteren gaat Celentano nu ook regisseren en produceren.

Eind 1972 komt hij met het nummer Prisencolinensinainciusol, dat voorzien is van een tekst in het pseudo–Engelse Celentanesca en dat mag worden beschouwd als een voorloper van Italiaanse rap.

Hoewel hij door zijn films vooral bekend staat als grapjas, toont de Italiaan in zijn songteksten het nodige engagement. Begin jaren '80 komt hij met een autobiografisch getint boek dat een verkoopsucces wordt. Wanneer hij in 1987 bij de publieke omroep RAI het programma Fantastico presenteert zitten miljoenen Italianen gekluisterd aan de beeldbuis.

Zijn muziekactiviteiten komen op een laag pitje te staan. Maar in de jaren '90 is Celentano weer op dat terrein actief, onder andere in een veelbesproken samenwerking met zangeres Mina, die, samen met Celentano, geldt als de populairste Italiaanse popster van de jaren zestig en die, na jaren van afzondering, weer voor het voetlicht treedt.  

Terwijl zijn platen nog altijd goed verkopen, is Celentano in 2005 even terug bij de RAI om in zijn televisieshow Rockpolitik vooral premier Berlusconi op de hak te nemen. 

De RAI zet de superster uitgebreid in het zonnetje wanneer hij op 6 januari 2008 zeventig jaar oud wordt.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie