Nieuws
Top 4

Top 4: Nederlandse dj's

Armin Van Buuren
Afrojack  Armin Van Buuren  Martin Garrix  Tiësto 

In de top 100 van DJ Mag eindigde Tiësto dit jaar voor het eerst sinds 2001 buiten de top 10, maar wij hebben goed nieuws voor de Bredase dj. Sinds deze week is hij namelijk de succesvolste Nederlandse dj uit de Top 40-geschiedenis.

De afgelopen jaren is de strijd om de titel van succesvolste Nederlandse dj in de Top 40 erg spannend. De top 3 zit namelijk erg dicht bij elkaar. Sterker nog, Armin Van Buuren, die de titel vandaag na twee jaar moet afstaan, staat momenteel ook in de Top 40 en zou theoretisch de titel over een paar weken weer kunnen heroveren. In dit artikel lees je welke dj's het record de titel in het verleden in handen hebben gehad en welke kapers er op de kust liggen om de titel van Tiësto af te pakken.

De eerste Nederlandse dj die in de Top 40 stond, was Peter Slaghuis. Onder de naam Hithouse scoorde hij op 19 november 1988 zijn eerste hit met Jack To The Sound Of The Underground. Hij scoorde daarna nog een hitje met Move Your Feet To The Rhythm Of The Beat, maar binnen het jaar werd hij ingehaald door de legendarische Ben Liebrand, die met zijn eerste hit Dance Classics - The Mix een top 3-hit scoorde.

In 1995 deed de happy hardcore zijn intrede in de hitlijst en al gauw kwam het record van beste dj op naam te staan van een duo: Charly Lownoise & Mental Theo. Al gauw ontstond een strijd om de titel met hun collega DJ Paul Elstak en in februari, maart en juni 1996 mocht hij de titel ook een paar weken voeren. Charly en Theo bleken echter over de langste adem te beschikken. Tussen 1995 en 1998 scoorden zij twaalf hits, waarvan er acht in de top 10 belandden. Daardoor verzamelden ze zoveel punten dat het record van succesvolste Nederlandse dj pas negen jaar na hun laatste hit Next 2 Me werd verbroken.

In 2007 was het ook al Tiësto die met de titel aan de haal ging. Lange tijd had hij geen enkele concurrentie als de succesvolste dj van Nederland. Pas de laatste vier jaar is het erg spannend aan de top. In de laatste week van 2017 moest Tiësto het record afstaan aan Afrojack, die op dat moment genoteerd stond met Dirty $exy Money. Nadien heeft Afrojack echter geen hits meer gescoord, waardoor Tiësto een halfjaar later met zijn nummer 2-hit Jackie Chan het record eenvoudig weer kon overpakken. Ditmaal was het feestje voor Tiësto ook van korte duur, want vijf maanden later scoorde Armin Van Buuren met zijn hit Wild Wild Son genoeg punten om het puntentotaal van Tiësto te overtreffen.

Precies twee jaar later zet Tiësto orde op zaken met zijn nieuwe track The Business, die sinds vorige week stevig in de top 3 staat. Toch is het maar de vraag hoelang Tiësto deze keer van zijn titel mag genieten. Armin Van Buuren heeft momenteel een bescheiden hit te pakken met Feel Something en misschien wordt de kerstsingle Christmas Time wel zijn volgende Top 40-hit. De grootste bedreiging zou echter ook kunnen komen van Martin Garrix. De 24-jarige dj stond onlangs nog 117 weken (!) aaneengesloten in de Top 40 en verzamelde inmiddels 5976 punten. Daarmee had hij Tiësto al bijna ingehaald. Met The Business bouwt Tiësto nu weliswaar een buffer op, maar met twee dikke hits kan de jonge Amstelvener hem zomaar over een paar maanden passeren. Maar dan moet hij eerst nog Armin Van Buuren zien in te halen.

1 TIËSTO, 6309 punten

2 ARMIN VAN BUUREN, 6285 punten

3 MARTIN GARRIX, 5976 punten

4 AFROJACK, 4491 punten

(Foto: Brandon Lim / Flickr / DJ Tiesto / CC BY-SA 2.0)
(27-11-2020)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It