Nieuws
Top 4

Top 4: Tina Turner

Top 4: Tina Turner
Tina Turner  Ike & Tina Turner 

Woensdag overleed Tina Turner. Ter nagedachtenis aan de Queen Of Rock And Roll zetten wij haar 4 grootste Top 40-hits op een rij. Het feit dat haar vier grootste hits allemaal uit een ander decennium komen, toont aan hoe tijdloos Tina is.

1. Ike & Tina Turner - Proud Mary

De grootste drie hits van Tina Turner zijn allemaal covers. Op nummer 1 staat de klassieker Proud Mary. De geschiedenis van dit nummer begint in 1968. Toen schreef John Fogerty het nummer en nam hij het op met zijn band Creedence Clearwater Revival. De originele versie bereikte begin 1969 de 2e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en de 11e plaats in de Nederlandse Top 40. In 1971 namen Ike & Tina Turner het nummer onder handen en zij voegden een extra dimensie toe aan het lied. Het begin van Proud Mary werd trager uitgevoerd en viel op door de lage basstem van Ike die de woorden 'rolling on a river' van Tina herhaalde. Halverwege het lied slaat de sfeer ineens om en ontaardt het lied in een wild en energiek funkrocknummer. In Amerika kwam de versie van Ike & Tina niet zo hoog (#4) als het origineel, maar in Nederland werd juist de nieuwe versie een grotere hit. Hoewel Ike & Tina's Proud Mary niet hoger kwam dan de 6e plaats, stond het 18 weken in de lijst en daarmee is het de langstgenoteerde Top 40-hit van Tina Turner.

2. Tina Turner & David Bowie - Tonight

Tonight komen we in 1977 voor het eerst tegen op een album. Niet van Tina, niet van David Bowie, maar van Iggy Pop. Net als de titeltrack Lust For Life en de meeste andere tracks van het album was Tonight geschreven door David Bowie. In 1984 besloot David zijn nummer zelf ook op te nemen, met een vocale bijdrage van Tina Turner. Ondanks Tina's medewerking staat zij niet vermeld op de hoes en staat deze versie van Tonight dus in de boeken als een solonummer van David Bowie. Tonight werd uitgebracht als de tweede single van Davids gelijknamige album, maar het nummer werd geen hit. De single strandde in de Tipparade. Eind 1988 kreeg Tonight echter een nieuwe kans in de liveversie. Die was 3½ jaar eerder, op 23 maart 1985, opgenomen tijdens een concert van Tina Turner in Birmingham. Deze liveversie verscheen in 1988 op het album Tina Live In Europe en werd ook op single uitgebracht. De liveversie van Tonight werd alleen een nummer 1-hit in Nederland. Buiten de Benelux bereikte deze single niet eens de top 10.

3. Eros Ramazzotti & Tina Turner - Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You

Het verhaal van Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You lijkt wel een beetje op dat van Tonight. In 1993 had de Italiaanse zanger Eros Ramazzotti net niet de top 10 gehaald met zijn nummer Cose Della Vita. Wat doe je dan als je een grotere hit wil? Je belt Tina Turner. Toch is het niet zo gegaan. Het was juist Tina die dit Italiaanse lied graag als duet wilde opnemen. Net als bij Tonight werd de duetversie een grotere hit dan het origineel. Het tweetalige Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You, waarbij Eros uiteraard in het Italiaans zingt en Tina in het Engels, werd uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte de vierde plaats in de Top 40, zeven plekken hoger dan de originele versie. Dankzij deze hit brak Eros het record van succesvolste Italiaan in de Top 40-geschiedenis, een record dat hij tot 2018 in handen hield. Onderstaande videoclip werd in september 1997 opgenomen in het Zuid-Franse dorpje Peille, niet ver van Tina's toenmalige huis in Villefranche-sur-Mer.

4. Ike & Tina Turner - River Deep-Mountain High

Alle nummers in deze top 4 zijn samenwerkingen van Tina met een man. Op bovenstaande drie nummers is de stem van die man ook te horen. Bij River Deep-Mountain High is dat niet het geval. Sterker nog: Ike heeft helemaal niets aan deze opname bijgedragen, ook niet als muzikant. Producer Phil Spector koos ervoor om deze opname, met zijn typerende 'Wall Of Sound', met zijn eigen mensen te maken. Met behulp van grote orkesten, koren en achtergrondgeluiden in combinatie met galm- en echo-effecten liet hij de muziek zo 'vol' mogelijk klinken. Daar kon hij Ike niet bij gebruiken. Ondanks de afwezigheid van Ike werd het nummer niet uitgebracht als solosingle van Tina, maar gewoon als een single van het duo. Opvallend genoeg flopte deze single in Amerika. River Deep-Mountain High kwam niet hoger dan de 88e plaats in de Billboard Hot 100. Door deze flop wilde Ike daarna niet meer samenwerken met Phil Spector. Ondanks de teleurstellende prestatie in de Amerikaanse hitlijst werd River Deep-Mountain High wel een grote hit in Europa. In Nederland stond het nummer twee keer in de Top 40: in 1966 en 1969. Beide keren haalden Ike & Tina de top 10. River Deep-Mountain High was sowieso bijzonder, omdat het de allereerste Top 40-hit was van (Ike &) Tina Turner. In eigen land hadden ze op dat moment al zeven hits op hun naam staan.

(25/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)