Coverafbeelding The Hollies - He Ain't Heavy ... He's My Brother

The Hollies

He Ain't Heavy ... He's My Brother

  • Statistieken
  •   5 weken
  •   20 piekpositie
  •   72 punten
  •   1969

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

The Hollies scoorden 28 Top 40-noteringen, vooral tijdens de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig. Vooral in de jaren zestig speelde de groep in een stijl die veel leek op de merseybeat uit Liverpool. Ze behoorden tot de succesvolste bands uit de periode van de 'Britse invasie'.

De line-up bij het begin van de groep in 1962/1963 was:
Allan Clarke: solozang, gitaar
Graham Nash: gitaar, zang
Tony Hicks: gitaar, zang
Eric Haydock: bas
Bobby Elliott: drums
De groep heeft in de loop van de jaren vele wisselingen gekend.

The Hollies zijn te herkennen aan de meerstemmige, harmonieuze zang. De groep was hierin duidelijk geïnspireerd door The Everly Brothers. Veel liedjes uit de begintijd zijn covers van rock-'n-rollhits, maar in de loop der jaren schreven ze vaker hun eigen teksten of werden tekstschrijvers van buitenaf (vooral Graham Gouldman, bekend van 10cc) aangetrokken.

Vanaf het midden van de jaren zestig scoorde de band een hele reeks hits, waaronder Look Through Any Window, I Can't Let Go, Bus Stop, Stop Stop Stop, Carrie Anne, Dear Eloise en Listen To Me. Hun driestemmige zang vormt, samen met de solo's van Allan Clarke, het handelsmerk van The Hollies. Tijdens een tournee door de Verenigde Staten in 1968 maakte Nash kennis met onder meer David Crosby (van de Byrds) en Stephen Stills (van Buffalo Springfield). De drie bleken het niet alleen op persoonlijk vlak goed te kunnen vinden, maar ook stemmen te hebben die nauw bij elkaar aansloten. Hoewel Graham Nash nog mee terugging naar Engeland, verliet hij de band korte tijd later om met zijn Amerikaanse vrienden Crosby, Stills & Nash op te richten. Graham Nash werd vervangen door Terry Sylvester (ex-Swinging Blue Jeans). Het vertrek van een van de frontmannen berokkende The Hollies uiteindelijk geen schade. De band scoorde met de nieuwe line-up opnieuw grote hits zoals Sorry Suzanne en He Ain't Heavy... He's My Brother.

In 1973 verscheen een nieuwe lp, Hollies genaamd, en kwamen ook de laatste twee grote hits van de groep uit, The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee (nummer één in de Top 40) en The Air That I Breathe (nummer 2 in de Top 40). Daarna nam het succes geleidelijk af. De laatste Top 40-hit van de groep was Wiggle That Wotsit uit 1977. Vele wisselingen in de bezetting zorgden niet voor een succesvolle revival.

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van The Hollies begon de groep in 2012 met een grote tournee, niet alleen door het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Australië en Nieuw-Zeeland.Songtekst

The road is long
With many a winding turn
That leads us to who knows where
Who knows where
But I'm strong
Strong enough to carry him
He ain't heavy, he's my brother

So on we go

His welfare is of my concern
No burden is he to bear
We'll get there

For I know
He would not encumber me
He ain't heavy, he's my brother

If I'm laden at all
I'm laden with sadness
That everyone's heart
Isn't filled with the gladness
Of love for one another

It's a long, long road
From which there is no return
While we're on the way to there
Why not share

And the load
Doesn't weigh me down at all
He ain't heavy he's my brother

He's my brother
He ain't heavy, he's my brother

Songinformatie

In 2012 werd een versie van het nummer opgenomen en werd uitgebracht op 17 december 2012 door muzikanten en beroemdheden onder de naam "The Justice Collective". De artiesten die aan dit project deelnamen waren o.a. Melanie C, Robbie Williams, Paul Heaton, Paloma Faith, Paul McCartney, Gerry Marsden, Kenny Dalglish, Alan Hansen, Rebecca Ferguson en Beverley Knight. De opbrengst van de single was bestemd voor de slachtoffers van de Hillsborough ramp. Het nummer stond op de 1e plaats in de Engelse chart tijdens de kerstdagen van 2012.

Trivia

Cover van: Kelly Gordon - He Ain't Heavy... He's My Brother (1969).
ArtiestThe Hollies
 A-kant
Titel He Ain't Heavy ... He's My Brother
Lengte 4:19
Componist(en) Bob Russell & Bobby Scott
Producer(s) Ron Richards
 B-kant
Titel 'Cos You Like To Love Me
Lengte 2'44
Componist(en) Tony Hicks
Producer(s) Ron Richards
 
Platenlabel Parlophone
Catalogusnr 5C 006.90623 M
Hoogste positie UK 1
Hoogste positie US 7
Album He Ain't Heavy, He's My Brother


Positieverloop