Coverafbeelding Robin Gibb - August October
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1970

Artiestinformatie

Geboortedatum   22-12-1949
Land   Groot-Brittannië

Robin Hugh Gibb was een Britse zanger, afkomstig van het eiland Man. Samen met zijn broer Barry en tweelingbroer Maurice maakte hij jarenlang deel uit van de Bee Gees. Solo had hij ook een aantal hits, waarvan de nummer 1-hit Saved By The Bell uit 1969 het bekendst is.

Begin 1969 stapte Robin met ruzie uit de Bee Gees. Een jaar eerder was gitarist Vince Melouney uit de groep gestapt en tussen Robin en Barry ging de strijd over wie het gezicht van de groep mocht zijn en de muzikale koers mocht uitzetten. Hun manager Robert Stigwood gaf de voorkeur aan Barry. Daarnaast werd Robin bekritiseerd om zijn drugsgebruik en had hij ruzie met Maurice gekregen, waardoor ze niet meer met elkaar spraken. De aanleiding om uit de groep te stappen, kwam toen de eerste single voor het album Odessa gekozen moest worden. Robin wilde dat zijn nummer Lamplight dat werd, maar Barry had liever zijn eigen nummer First Of May. Toen Stigwood First Of May tot eerste single had gekozen en Lamplight de B-kant werd, stapte Robin op en kondigde later aan een soloplaat te gaan opnemen. De eerste maanden werd hem dit belemmerd door enkele rechtszaken aangaande zijn contractuele verplichtingen aan de Bee Gees. Maar in september van dat jaar kon hij aan de opnamen van zijn album Robin's Reign beginnen.


Met zijn eerste solosingle Saved By The Bell was hij even succesvol als de overgebleven Bee Gees, want die haalden met Don't Forget To Remember (hun eerste hit zonder Robin) eveneens de eerste plaats.

In de jaren tachtig schreven de Bee Gees (met name Barry) veel liedjes voor anderen. Na Living Eyes uit 1981 en de soundtrack voor de film Staying Alive uit 1983 bleef het daardoor een tijd stil rond de groep. Dit gaf Robin de kans een nieuwe soloplaat uit te brengen. Dit werd het album How Old Are You? uit 1983. De eerste single van het album was Juliet. In Nederland werd het een hit, maar in Engeland en Amerika bleef het vrijwel onopgemerkt. Omdat de soloprojecten van Barry en Maurice ook niet echt van de grond kwamen, besloten ze in 1987 de krachten weer te bundelen. Met het album E.S.P. en de single You Win Again hadden de Bee Gees dat jaar een geslaagde comeback.

Op 12 januari 2003 overleed Maurice Gibb plotseling aan een darminfarct. Hiermee kwam een einde aan de Bee Gees als trio en Barry en Robin verklaarden niet meer onder die naam op te zullen treden. In 2002 was Robin begonnen aan zijn nieuwe soloalbum Magnet, dat rond de dood van Maurice uitgebracht werd. De eerste single Please werd een bescheiden hit in het Verenigd Koninkrijk, maar bleef in Nederland onopgemerkt.

Op 22 april werd gemeld dat hij darmkanker in een vergevorderd stadium had en op 20 mei 2012 overleed Gibb hieraan.

Songtekst

Baby
Oh no
I've been stuck here I've been searchin' so long.
Baby
Don't go
Millions of people were wrong.
In the dark of the cold light of day I will still be here.
If my heart and my soul had their way you would still be here.
'nother lonely night in New York
The city of dreams just keeps on getting me down.
'cause my baby's no longer around and my feelings can never be found.
'nother lonely night in New York
And my sorry eyes are lookin' out on the world.
Baby
You said
A guy like me was way out of line
And knowing today
Your leavin' was a question of time.
In the midst of a sweet summer rain you will find me here.
Should the sparkle of stars lose their way I'll be holdin' near.
'nother lonely night in New York
. ..
In the dark of the cold light of day you will find me here.
If my heart and my soul had their way you would still be here.
'nother lonely night in New York
And I'm just a soul in the heart of the city.
Just another lonely night in New York
The city of dreams.
Just keeps on getting me down.
Just another lonely Iught in New York.

Songinformatie

ArtiestRobin Gibb
 A-kant
Titel August October
Lengte 02:31
Componist(en) Robin Gibb
Producer(s) Robin Gibb
 B-kant
Titel Give Me A Smile
Lengte 03:05
Componist(en) Robin Gibb
Producer(s) Robin Gibb
 
Platenlabel Polydor
Catalogusnr 56371
Hoogste positie UK 45
Hoogste positie US -
Album Robin's Reign

Positieverloop