Track-By-Track: My Own World

- Releases

 Davina Michelle
Track-By-Track: My Own World

Na haar doorbraak via covers op Youtube werd Rotterdamse zangeres Davina Michelle in 2018 dankzij haar versie van het nummer ‘Duurt Te Lang’ van Glen Faria in het programma Beste Zangers van de ene op de andere dag de populairste zangeres van Nederland. Nu, twee jaar later, is het dan eindelijk zover: de langverwachte release van ‘My Own World’, haar allereerste album met eigen liedjes. Weg zijn de covers, weg is de Nederlandse taal en geboren is een echte popster vol met internationale allure. We lopen ‘My Own World’ met je door in deze Track-By-Track review.

My Own World

Toen ‘My Own World’ een paar weken geleden als single werd uitgebracht, herkende eigenlijk iedereen al de ‘signature sound’ van Davina Michelle. Waar dat misschien niet als iets erg bijzonders klinkt, is het dat toch best wel. Met vier eigen singles al zo’n herkenbaar geluid creëren is echt niet voor iedereen weggelegd. Toch heeft Davina in de twee jaar sinds haar doorbraak al genoeg van zichzelf laten zien om een eigen sound te hebben. ‘My Own World’ is ook een treffende albumtitel en openingstrack. Het is een persoonlijke plaat waarin ze haar onzekerheden op tafel legt en je echt binnenlaat in haar wereld.

Skyward

Die ‘signature’ die we nu zo duidelijk herkennen in Davina’s muziek was bij de release van ‘Skyward’ juist een enorme verrassing. Weinig mensen hadden verwacht dat de eerste eigen single van de zangeres een Engelstalige poptrack zou zijn. Dat is misschien ook wel het meest indrukwekkende aan de carrière van Davina Michelle tot nu toe; waar veel mensen haar na het succes van ‘Duurt Te Lang’ in het Nederlandstalige hokje wilden stoppen, bleef ze bij waar zij in geloofde. Die Engelstalige ‘powerpop’, geïnspireerd door namen als Sia, Demi Lovato en P!nk, is uiteindelijk waar ze, op twee bijzonder succesvolle Nederlandstalige uitstapjes met Marco Borsato en Snelle, bij bleef en met succes. ‘Skyward’ was ook de best mogelijke introductie in die sound, aangezien het een empowering anthem is dat bij elke luisterbeurt blijft binnenkomen.

Hollow

‘Hollow’ is de eerste track op ‘My Own World’ die we nog niet eerder hadden gehoord. Het opvallendste stukje van de plaat is het eerste gedeelte van het refrein. Voor haar bekende uithalen losbarsten, brengt ze de energie terug met een prachtige, zachte kopstem die we niet vaak van haar hoorden. Verder blijft het overigens ook relatief binnen de perken voor Davina’s doen. Wat op zich niet negatief is, soms is less more en dat is iets dat nog wat vaker in haar muziek naar voren zou mogen komen.

Beat Me

Ondanks dat de Grand Prix van Zandvoort, waar ‘Beat Me’ voor werd geschreven, niet doorging, werd die track toch haar tweede Engelstalige top 10-hit. Erg verrassend was dat toch niet, aangezien het een enorm energieke, explosieve oorwurm is die de radio maar bleef draaien. Het is ook knap dat ze met deze plaat toch wel bijzonder goed de energie en vibe van een evenement als de Formule 1 weet over te brengen.

Given All The Reasons Why

Een van de verrassendste platen van het album is toch wel ‘Given All The Reasons Why’. We hebben al veel emotionele platen van Davina gehoord, maar nooit een echte ballad. Toch is het te hopen dat dit niet de laatste keer is dat ze er een opneemt. ‘Given All The Reasons Why’ bezorgt namelijk kippenvel vanaf de eerste seconde en toen ze het vrijdag deed in de studio van Op1 bleek dat live niet anders te zijn. Haar stem leent zich uitstekend voor krachtige popsongs, maar het is eigenlijk zonde als je je daartoe beperkt wanneer je zo’n unieke, veelzijdige stem hebt als Davina Michelle.

Torn Apart

Daar hebben we classic Davina Michelle weer. ‘Torn Apart’ heeft een zelfde opbouw als eerdergenoemde hits waarmee ze de Top 40 al bereikte. Het begint wat ingetogen om vervolgens uit te pakken met vocaal geweld in het refrein. Het is ook wel een sterk punt van ‘My Own World’: het zet Davina Michelle heel duidelijk neer als een internationaal poptalent met een duidelijke stijl. Met elf tracks doet het ergens denken aan de compactheid van Dua Lipa’s ‘Future Nostalgia’ dat ook heel duidelijk een stijl koos en die volledig ownde. Het gevaar bij deze tactiek is wel dat Davina bij muziek die ze hierna gaat uitbrengen niet weer hetzelfde kan doen, omdat het dan eentonig wordt.

Lucky

Voor de jongere Davina-fans onder ons: ‘Lucky’ gaat over knuffelen… of iets in die richting. Waar veel van haar tracks wat duister en af en toe zelfs wat bozig klinken, is ‘Lucky’ juist een ode aan haar relatie. Het voelt als een heel lief liedje met een veel positievere energie dan sommige van haar andere hits.

The Last Thing I Need

Hoopten we nog dat ‘Given All The Reasons Why’ niet haar laatste ballad zou zijn, komt er nog een verder op het album. ‘The Last Thing I Need’ blijft vrij lang aan het oppervlak tot het onvermijdelijke vocale vuurwerk in het laatste refrein losbarst. Toch heeft juist ook het eerste deel van het liedje wel iets heel moois. Die uithalen zijn indrukwekkend en bijzonder, maar de boodschap van dit nummer komt pas echt over als haar stem subtieler is en al haar woorden je bereiken.

Purpose

Voor wie dacht dat er toch nog een Justin Bieber-cover op ‘My Own World’ was ingeslopen, had het mis. Davina’s versie van ‘Purpose’ is er een met het haar bekende DNA all over it. Opbouwen in de coupletten naar een vocale uitbarsting in het refrein over een opzwepende beat. Of ‘Purpose’ ook bewijs is dat Davina religieus is, is niet duidelijk, maar ze zingt wel erg vaak ‘oh my God’.

Better Now

Ja hoor, er miste natuurlijk nog een eerder uitgebrachte single. Dat is het explosieve ‘Better Now’ dat ze tegen het eind van vorige zomer uitbracht. Het blijft zonde dat dit tot nu toe de enige single van Davina is geweest die niet de top 10 bereikte. Had zeker meer verdiend. Het blijft een jaar later namelijk nog steeds een plaat met veel overtuigingskracht die de sterke vrouw die Davina Michelle is verder aan Nederland introduceerde.

Liar

Zie ik dat nou goed? 6 minuten? Echt waar, zo lang duurt de emotionele afsluiter van Davina Michelle’s sterke debuutstatement. ‘Liar’ is een live-opname, maar ook met afstand de meest experimentele track op het album. De elektrische gitaar die haar in het refrein begeleidt en de rest van Davina’s band krijgen in de laatste twee minuten nog de ruimte om de volledige spotlight te pakken als ze naar het publiek schreeuwt: ‘Give it up for my band’. Het is een respectvolle manier om een album te eindigen. Even een stapje terugdoen om die band die nu zo weinig live kan spelen in het zonnetje te zetten en de kans te geven om hun shine ook te pakken.