Spotlight: The 30th

- Releases

 Billie Eilish
Spotlight: The 30th

Deze week in de Spotlight: de nieuwe single van Billie Eilish.

Surprise releases zijn altijd een leuk cadeautje voor fans. Zeker als precies niemand ze zag aankomen. Dit keer was het niemand minder dan Billie Eilish die een jaar na haar laatste album besloot haar fans te trakteren op twee gloednieuwe tracks zonder ze aan te kondigen. De ep Guitar Songs kwam afgelopen week uit het niets op streaming services te staan.

Wie had gehoopt dat met Guitar Songs gedoeld werd op harde rocksongs in de lijn van de track Happier Than Ever van haar gelijknamige laatste album, wordt teleurgesteld. TV en The 30th zijn namelijk klassieke Billie-ballads. De eerste van die twee is een bijna vijf minuten durend liedje vol maatschappelijk commentaar over wat er in de afgelopen tijd allemaal gebeurde. Het levert een aantal pijnlijk herkenbare oneliners op. Het enige dat TV tegenhoudt om de sterkste Guitar Song te zijn, is de lengte. Het liedje kabbelt iets te lang voort en daarmee doet het zichzelf tekort.

Hoewel TV toch zeker een prachtig liedje is, komt het kippenvel pas echt als je doorklikt naar track 2 The 30th. Kippenvel, maar ook zeker tranen. Hoe Billie in geuren en kleuren zingt over iemand die in het ziekenhuis ligt na het overleven van een ongeluk. Het is een van Billie’s sterkste kanten. Je een verhaal vertellen zo gevuld met details dat het bijna voelt alsof je erbij was. Het valt absoluut te betwijfelen of Billie met een van deze twee liedjes een hit gaat scoren. Radiostations zitten in de zomer nou eenmaal niet snel te wachten op ballads met zo veel lading. Maar dat neemt niet weg dat The 30th een van de mooiste en kwetsbaarste liedjes is die Billie ooit geschreven heeft.