Coverafbeelding Paul McCartney & Wings - Jet
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   11 piekpositie
  •   144 punten
  •   1974

Artiestinformatie

Geboortedatum   18-06-1942
Land   Verenigd Koninkrijk

In de jaren vijftig is hij bevriend met John Lennon en besluit hij te gaan spelen in de band The Quarryman. Die band groeit met George Harrison en Ringo Starr uit tot The Beatles. Lennon en McCartney schrijven de meeste nummers voor de band, vaak in de samenwerking waarin ze elkaars werk completeren. Yesterday is één van zijn meest bekende nummers en is later door een record aan artiesten opnieuw uitgevoerd. Als The Beatles

in de jaren zeventig stoppen scoort hij met Another Day zijn eerste solo-hit. Al vrij snel daarna ontstaat de band Wings, waarin hij samen met Denny Laine en zijn vrouw Linda speelt. Na een reeks hits, waaronder Mull Of Kintyre en Band On The Run, stopt Wings begin jaren tachtig. In 1979 maakt hij de Kerstklassieker Wonderful Christmastime en begint een indrukwekkende solo-loopbaan met hits als Ebony And Ivory (met Stevie Wonder en zijn grootste solo-hit) en The Girls Is Mine en Say Say Say (beide met Michael Jackson). Begin 1985 verschijnt We All Stand Together, dat nog steeds één van de meest geliefde getekende videoclips aller tijden is.

In 1993 staat McCartney met Hope Of Deliverance voor het laatst in de Top 40. In 1997 wordt hij door de Britse Koningin onderscheiden met de titel ‘Sir’.

In 2015 maakt McCartney twee nummers met Kanye West. Eerst is dat Only One en vrij snel daarna ook FourFiveSeconds, waarop ook Rihanna te horen is. Daarmee komt McCartney in februari van 2015 opnieuw in de Top 40. Een unieke prestatie, want hij is op dat moment de artiest met de langste periode tussen zijn eerste en laatste notering. Los van de Beatles staat zijn eerste notering op 20 maart 1971 in de Top 40; FourFiveSeconds volgt 2290 weken later. En dus overtreft Sir Paul McCartney David Bowie, die 2262 weken had zitten tussen zijn eerste en laatste Top 40-notering.

33 jaar na zijn laatste top 3-hit komt Paul McCartney opnieuw in de top 3 met FourFiveSeconds. Daarmee wordt hij, met een leeftijd van 72 jaar, de oudste act die ooit een top 3-hit heeft gescoord. Het nummer zorgt er ook voor dat hij, los van The Beatles en Wings, zijn hoogste positie ooit bereikt.


Songtekst

Jet! I can almost remember their funny faces
That time you told me that
You were going to be marrying soon.
And Jet, I thought the only
Lonely place was on the moon.

Jet! Jet!
Jet! Was your father as bold as a sergeant major?
How come he told you that
You were hardly old enough yet?
And Jet, I thought the major
Was a lady suffragette.
Jet! Jet!

Ah, matter, want Jet to always love me?
Ah, matter, want Jet to always love me?
Ah, matter, much later.

Jet! With the wind in your hair of a thousand laces.
Climb on the back and well
Go for a ride in the sky.
And Jet, I thought the major
Was a lady suffragette.
Jet! Jet!

Songinformatie

Trivia

"Jet" was de naam van een zwarte labrador die Paul McCartney en zijn vrouw Linda bezaten en deze hond verschafte de titel van dit lied.
ArtiestPaul McCartney,
Wings
 A-kant
Titel Jet
Lengte 04:08

Componist(en) McCartney
Producer(s) Paul McCartney
 B-kant
Titel Let Me Roll It
Lengte 04:51
Componist(en) McCartney
Producer(s) Paul McCartney
 
Platenlabel Apple
Catalogusnr 5C 006-05554
Hoogste positie UK 7
Hoogste positie US 7
Album Band on the Run


Positieverloop