Vijf onmisbare Pride-nummers

- Overig

 Troye Sivan Harry Styles Kygo Tina Turner Joel Corry MNEK Dua Lipa
Vijf onmisbare Pride-nummers

Pride Amsterdam is losgebarsten. Door het coronavirus helaas wel in afgeslankte vorm, zonder Canal Parade. Maar wel met onder andere Pride TV, de Find All Flags Tour en op zaterdag 1 augustus is er een demonstratie op het Museumplein. En natuurlijk is er ook nog de muziek. Deze vijf actuele tracks mogen zeker niet ontbreken.

5. EASY – Troye Sivan
Troye Sivan valt op mannen en daar maakt hij natuurlijk geen geheim van. De zanger zet zich al jaren in voor de LHBTQI-rechten, onder meer op festivals en natuurlijk door zijn muziek. Zijn nieuwste track Easy is niet echt partyjam, als zijn grote rammer Youth. De zanger smeekt zijn lover om niet te vertrekken. De Australier schreef het nummer in een donkere periode van zijn leven en hoopt er anderen mee een hart onder de riem te steken. Troye is zelf overigens al jaren gelukkig met model Jacob Bixenman.

4. HEAD & HEART – Joel Corry ft. MNEK
Head & Heart is momenteel de nummer 1 in de UK en was ook nog eens één van de binnenkomers in de Nederlandse Top 40. MNEK, die in het dagelijks leven Uzo Emenike heet, is inmiddels al jaren uit de kast, maar worstelde daar in het begin enorm mee. Als mainstream artiest is het niet makkelijk om gay te zijn. "Ik wilde altijd al mijn homo zijn in mijn muziek verwerken, vanaf het moment dat ik mijn platencontract tekende. Maar toen wist ik niet hoe Vraag het aan iemand anders, die opgroeit als homo, zich ontwikkelt en zichzelf voortdurend moet uitvinden. Ik had niet zoveel ervaring om over te praten,” vertelde hij tegen het Britse blad Attitude. Voor de heren: Joel Corry is helaas hetero...

3. WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT – Kygo & Tina Turner
Tina Turner kreeg vooral in de jaren 80 een flinke LHBTQI-fanbase. Dat waren ook de jaren waarin ze grote hits scoorde, zoals Let’s Stay Together, Private Dancer en We Don’t Need Another Hero. En dus What’s Love Got To Do With It, het origineel van deze remix van Kygo. Die track kwam in 1984 tot de vijftiende plek in de Top 40. Tina heeft in de 80’s ook heel wat voor de gay community gedaan. Zo trad ze bijvoorbeeld op tijdens de openingsceremonie van de Gay Games in San Francisco in 1982.

2. HALLUCINATE – Dua Lipa
“I hallucinate when you call my nam, got stars in my eyes and they don't fade when you come my way, I'm losing my m-m-m-mind…” Het zijn zinnen uit de nieuwste hit van Dua Lipa, die net in de Top 40 staat. Ze linken misschien niet direct aan de LHBTQI-community, maar wel aan het gevoel van verliefdheid dat iedereen kan hebben. Dua Lipa nam het in 2018 op voor haar fans met een andere geaardheid, toen ze zag dat die werden verwijderd bij een concert. De reden: ze wapperden met regenboogvlaggen. Dua, die al jaren activist voor de LHBTQI-rechten is, reageerde met tranen in haar ogen dat haar concerten voor iedere fan, wie ze ook zijn, een veilige omgeving moeten bieden.

1. WATERMELON SUGAR – Harry Styles
We hadden ook voor Banana van Conkarah en Shaggy kunnen kiezen (nee, die gaat echt niet over bananen), maar zetten Mr. Styles nu op 1. De zanger lijkt zich niets aan te trekken van hokjes en trekt kleding aan die hij zelf leuk vindt. En als dat een rok of jurkje is… prima. Harry vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en mag houden van wie hij of zij wil. De zanger spreekt zich geregeld uit en laat ook in het midden wat zijn seksuele voorkeur is. Dat doet er namelijk niet zo toe, volgens hem. Harry bracht eigen Pride-shirts uit (waarvan de opbrengst naar de Gay, Lesbian & Straight Education Network ging), hielp een fan met uit de kast komen en vertelde in 2018 tijdens een concert dat we diep van binnen allemaal een beetje gay zijn. En dat zijn nog maar een aantal voorbeelden van Harry’s activisme…

Foto: YouTube