Nieuws
Overig

Top 5: Oudste artiesten met een Alarmschijf

Top 5: Oudste artiesten met een Alarmschijf
Elton John  Frank Sinatra  Paul McCartney  Manke Nelis  Verdine White 

Hold Me Closer van Elton John & Britney Spears is vanmiddag door Qmusic uitgeroepen tot Alarmschijf. Daarmee heeft Elton weer een nieuw Top 40-record te pakken. Met een leeftijd van 75 jaar en 5 maanden is hij namelijk de oudste artiest met een Alarmschijf.

1 Elton John
75 jaar en 5 maanden ten tijde van Hold Me Closer (2022)

Hold Me Closer is de 13e Alarmschijf voor Elton John. De eerste tien verzamelde hij in de periode 1971-1997 en de laatste drie pakte hij binnen een tijdsbestek van één jaar. Toen Elton afgelopen zomer de Alarmschijf kreeg voor Cold Heart, was hij 74 jaar. Daarmee kwam hij al op nummer 2 in deze top 5. Ook bij de opvolger Merry Christmas was hij nog 74 jaar, maar afgelopen maart vierde de extravagante Brit zijn 75e verjaardag. Hij heeft met het uitbrengen van Hold Me Closer precies lang genoeg gewacht, want hij is nu 75 jaar en 5 maanden. Dat is net voldoende om de nummer 1-positie in dit overzicht te grijpen. Elton John is op dit moment al de succesvolste 60+'er én 70+'er in de Top 40-geschiedenis. Elton zal nu naar alle waarschijnlijkheid de zesde 75+'er in Top 40-geschiedenis worden. De kans dat hij ook de succesvolste 75+'er aller tijden zal worden is reëel. Die titel is nu nog in handen van ...

2. Frank Sinatra
75 jaar en 4 maanden ten tijde van Love And Marriage (1991)

Frank Sinatra is de succesvolste artiest die pas na zijn 50e verjaardag zijn Top 40-debuut maakte. Dat deed hij in 1966 met Strangers In The Night, wat altijd zijn grootste Top 40-hit zou blijven. In de jaren daarna volgden nog 8 hits. Pas bij zijn laatste hit kreeg hij voor het eerst een Alarmschijf. Die kreeg hij in het voorjaar van 1991 voor zijn nummer Love And Marriage. Dat nummer had hij in 1955 al op 39-jarige leeftijd opgenomen, maar het werd pas in 1991 een hit, doordat het gebruikt werd als herkenningsmelodie van de populaire sitcom Married With Children. Daarmee brak hij overigens het record van oudste Top 40-artiest aller tijden, dat ruim drie jaar in handen was geweest van De Zangeres Zonder Naam. Twee jaar later moest hij die titel echter al weer afstaan aan John Lee Hooker en tegenwoordig is het record al tien jaar in handen van Tony Bennett.

3. Paul McCartney
72 jaar en 8 maanden ten tijde van FourFiveSeconds (2015)

De Alarmschijf is in november 1969 geïntroduceerd. Als dat eerder gebeurd was, hadden The Beatles ongetwijfeld een hele rits Alarmschijven op hun naam gehad. Vijf maanden na de geboorte van de Alarmschijf gingen The Beatles uit elkaar en mede daarom is er nooit een Alarmschijf toegewezen aan de band waar Paul McCartney in de jaren 60 zo succesvol was. In de jaren 70 pakte hij nog wel vier Alarmschijven als zanger van Wings en in de jaren 80 volgden nog vier solo-Alarmschijven. Op zijn laatste Alarmschijf moest hij ruim 25 jaar wachten. Die kreeg hij voor FourFiveSeconds. Op deze samenwerking met Rihanna en Kanye West is hij overigens alleen als gitarist te horen en niet als zanger. In de lente van 2015 stond FourFiveSeconds drie weken op nummer 2. Door de overmacht van Cheerleader van Omi lukte het hem nét niet om de oudste artiest met een nummer 1-hit te worden. Dat record bleef in handen van Sergio Mendes (met Mas Que Nada), totdat Elton John het afgelopen Kerstmis uiteindelijk brak met Merry Christmas.

4. Manke Nelis
67 jaar en 4 maanden ten tijde van Kleine Jodeljongen (1987)

Tussen 1987 en 1991 was het record van oudste artiest met een Alarmschijf in handen van Manke Nelis. Hij is op dit moment nog wel de oudste Nederlander die ooit in een Alarmschijf heeft gekregen. Daar heeft hij wel wat voor moeten doen. In een poging om van Kleine Jodeljongen, een cover van het het vooroorlogse hitje Kleine Herdersjongen, een radiohit te maken, gaf hij op 27 maart 1987 een optreden op een lange vrachtwagen voor het Veronicagebouw. Zijn plan werkte. Kleine Jodeljongen werd later tot Alarmschijf uitgeroepen en dat was best bijzonder. Ten eerste was het singletje al in 1985 verschenen en ten tweede was Nederlandstalige muziek eind jaren 80 zodanig impopulair dat er zelden een 'Hollandse hit' tot Alarmschijf werd gebombardeerd. Manke Nelis, die eerder dat jaar zijn 50-jarig artiestenjubileum had gevierd, genoot van het succes. Kleine Jodeljongen werd een top 10-hit, maar het zou wel Nelis' enige Top 40-succes blijven. De in 1993 overleden zanger en bassist dankt zijn artiestennaam overigens aan een beenamputatie, die hij in 1956 moest ondergaan na een motorongeluk in Zuid-Frankrijk.

5. Verdine White
63 jaar en 7 maanden ten tijde van I Don't Like It, I Love It (2015)

Er zijn twee artiesten die op hun 63e nog een Alarmschijf binnensleepten. Sergio Mendes deed dat in 2006 met Mas Que Nada en Verdine White in 2015 met I Don't Like It, I Love It. Sergio was 'slechts' 63 jaar en 4 maanden, terwijl Verdine 63 jaar en 7 maanden was. Daarom krijgt hij wel een plekje in deze top 5 en Sergio Mendes niet. Verdine White heeft een paar overeenkomsten met Paul McCartney. Ze staan niet alleen allebei in dit lijstje, maar ook in de bovenste helft van de top 50 van beste bassisten aller tijden, dat in 2020 werd samengesteld door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Daarnaast fungeerde Verdine net als Paul op zijn Alarmschijf als begeleider van twee vocalisten, in dit geval Flo Rida en Robin Thicke, en scoorde hij in het verleden al vier Alarmschijven als lid van een band, in dit geval Earth, Wind & Fire. Wat wel een verschil is, is dat hij in de videoclip van zijn Alarmschijf niet te zien is. Uiteraard is zijn baspartij wel prominent te horen, met name tijdens de raps van Flo Rida.

(26/08/2022)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season