Nieuws
Op Weg Naar 60 Jaar Top 40

Top 40 Jaargenoten: Gavin Rossdale

Top 40 Jaargenoten: Gavin Rossdale
Bush 

Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs diverse leeftijdsgenoten van Nederlands oudste en populairste hitlijst: artiesten/acts en groepsleden die ooit in de Top 40 hebben gestaan en in 1965 zijn geboren. Deze week: Gavin Rossdale van de rockband Bush.

Gavin Rossdale werd geboren op 30 oktober 1965 in Londen. Zijn vader, van Russisch-Joodse afkomst, was arts. Zijn ouders scheidden toen Gavin 11 jaar oud was. Hij genoot onderwijs aan de onafhankelijke Westminster School. Een vriend van zijn oudere zus leerde hem basgitaar spelen, waarna hij vervolgens de gitaar oppakte. Zijn eerste band Midnight bracht twee singles uit, maar kende - ondanks een tour in Ierland en als supportact van Big Country en Cyndi Lauper - weinig succes. Gavin werd daarna kort lid van The Little Dukes, maar deze band viel in 1991 uiteen. Een jaar later ontmoette Gavin Nigel Pulsford, die gitarist was van de band King Blank. De twee deelden dezelfde smaak, werden snel vrienden en besloten een rockband op te richten. Met bassist Dave Parsons en drummer Robin Goodridge begonnen ze demo's op te nemen en ze noemden zichzelf Bush, naar de wijk Shepherd's Bush in Londen. De band bracht een door grunge beïnvloed geluid naar voren, waar in Engeland in eerste instantie lauw op werd gereageerd. De Bush demo werd naar radiostation KROQ gestuurd en de track Everything Zen (hun eerste Amerikaanse airplayhit) leverde veel verzoekjes op van hun luisteraars.

Bush kon al snel tekenen bij een groot Amerikaans label en Gavin werd een iconisch figuur in het post-Nirvana-landschap van de grunge. In december 1994 verscheen hun debuutalbum Sixteen Stone, die werd geproduceerd door Clive Langer en Alan Winstanley, bovenal bekend van hun samenwerking met Madness, maar als producers ook verantwoordelijk voor grote hits als Come On Eileen van Dexy’s Midnight Runners en Absolute Beginners van David Bowie. De recensies op het debuutalbum waren wisselend. Hun songs hadden veel raakvlakken met Nirvana en Pearl Jam, maar dan meer richting pop. Het album kwam maart 1995 de Amerikaanse albumchart van Billboard binnen en piekte bijna een jaar later tot nummer 4. Drie singles van het album kwamen in de Hot 100 terecht: Comedown (#30), Machineheadt5 (#43) en Glycerine (#28). In april 1997 werd Sixteen Stone in de VS tot 6x platina gecertificeerd. Hoe anders was dat in hun eigen land, waar hun debuut de bovenste 40 van de Britse albumlijst niet eens haalde en geen enkele single hiervan een Top 40-hit opleverde.

In ons land kwam Sixteen Stone van de Britse grungeband op 29 juli 1995 de Nederlandse albumlijst binnen, maar kwam in eerste instantie niet hoger dan #51. De single Everything Zen kwam niet verder dan nummer 5 in de Tipparade. Een jaar later keerde het album terug, dankzij hun optreden op Pinkpop, en piekte tot nummer 16. Hun grootste Amerikaanse hit werd hun enige Nederlandse Top 40-hit. Glycerine kwam in juli 1996 tot nummer 35. Eind van dat jaar stond hun tweede album Razorblade Suitcase alweer klaar, met niemand minder dan Steve Albini als producer. Het album leunde nu wat meer op albums als In Utero van Nirvana en Surfer Rosa van Pixies; twee platen waar Steve Albini als producer een groot stempel op drukte. Het artwork voor Razorblade Suitcase werd ontworpen door Vaughan Oliver, die ook Surfer Rosa had gedaan. Razorblade klonk stoerder en harder dan hun debuutalbum en werd nummer 1 in de USA. In Engeland kwam de plaat veel verder dan Sixteen Stone en piekte tot nummer 4. In ons land kwam het tot nummer 36 in de albumlijst. In juni 1997 keerde de plaat na enkele maanden weer terug voor 7 weken: Bush stond voor het tweede achtereenvolgende jaar op Pinkpop. Van Razorblade kwam geen enkele single tot de Tipparade. Swallowed werd echter wel nummer 1 in de Amerikaanse Modern Rock-chart en hun enige Britse top 10-hit.

Na een remixalbum en het derde album The Science of Things nam Bush een pauze voor onbepaalde tijd. Gavin had zich op oudejaarsavond 2001 verloofd met Gwen Stefani. No Doubt had de afgelopen tien jaar met Bush getourd en vanaf 1996 hadden ze een relatie. Uit hun huwelijk, dat tot 2015 duurde, hebben ze drie zonen. Gwen was inmiddels aan een succesvolle solocarrière begonnen. De Bush zanger nam verschillende filmrollen aan en keerde terug naar de rockmuziek in een nieuwe band Institute, dat enkel het album Distort Yourself uitbracht. In 2006 werd het tijd voor z’n eerste soloalbum Wanderlust, waaraan Dave Stewart (Eurythmics), Linda Perry, Katy Perry en Shirley Manson (Garbage) hun medewerking verleenden.

Hoewel grunge vooral een Amerikaans fenomeen was, heeft een Britse band als Bush toch even een muzikale rol gespeeld binnen dit genre.

(08/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt