Nieuws
Overig

Top 40 Classic: The Shorts verbazen op nummer 1

Top 40 Classic: The Shorts verbazen op nummer 1
The Shorts  Agnetha Fältskog  New Order  The Police  Nena  Toontje Lager  Doe Maar  Rod Stewart  David Bowie  Tracey Ullman 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 11 juni 1983.

Comment Ça Va van The Shorts voor de tweede week op 1
Op 11 juni 1983 staan 's lands nieuwste tieneridolen op nummer 1 in de vorm van The Shorts. De groep werd al in 1977 ontdekt door Eddy en zijn broer Danny de Heer, die in die tijd Bliksemprodukties runden. Zij organiseerden een muzikale talentenjacht en daar maakten de twee kennis met de piepjonge zanger en gitarist Hans van Vondelen, toetsenist Erik de Wildt, drummer Peter Wezenbeek en bassist Hans Stokkermans. Samen werden ze de groep De Bliksemafleiders, maar niet lang daarna veranderde die naam in The Shorts.

The Shorts probeerden het in 1981 al met een Engelstalige single. Met Don't Wanna Do It wilde de groep de Top 40 bestormen, maar het werd een flop. De B-kant, Hands Off My Baby, kwam van de hand van Eddy de Heer zelf, die de groep bleef steunen. Om de jongens aan te moedigen schreef hij een Engelstalige versie van wat later Comment Ça Va zou blijken. Platenmaatschappij EMI vond het nummer echter niet geschikt, tenzij er een Nederlandse versie van zou komen. Jack de Nijs werd bereid gevonden om het nummer te vertalen en hij deed ook nog eens de productie.

In februari van dit jaar werd het nummer uitgebracht en een nieuw fiasco dreigde: de publieke radiostation negeerden het volledig. Toch wist Comment Ça Va een verkoop van 10.000 exemplaren te realiseren en dat kwam vooral door de illegale radiozenders die de track volop steunden. 'Hilversum' ging op een gegeven moment ook overstag, want die duizelingwekkende verkoopaantallen konden niet worden genegeerd. Nieuwe tieneridolen waren geboren. Meisjes- en enkele jongenskamers werden versierd met posters van de jongens. Het gevolg: een dikke hit, die precies vlak voor de zomer op 1 wist te komen in de Top 40. De Frans-, Duits- en Spaanstalige versies van het nummer zijn in het buitenland al in trek. 

ABBA's Agnetha stijgt solo naar 2
Agnetha Fältskog kennen we natuurlijk door en door als lid van ABBA. Maar dit jaar doet ze ook solo een gooi naar de hitlijsten. Afgelopen maand verscheen haar soloalbum Wrap Your Arms Around Me, waarop ze samenwerkt met producer Mike Chapman. The Heat Is On is de eerste single van het album en is al een nummer 1-hit in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en België. In Nederland stijgt de track van 4 naar 2 in de Top 40. Het is een cover van het gelijknamige nummer van de Australische zangeres Noosha Fox, die het in 1979 uitbracht. Florrie Palmer en Tony Ashton schreven de tekst. Met The Heat Is On blijft Agnetha Blue Monday / The Beach van New Order nog voor. Deze dubbelnotering gaat van 6 naar 3. 

Michael Jackson valt uit de top 3
Uiteraard zijn er deze week ook verliezers. Michael Jackson zakt bijvoorbeeld van 2 naar 4 met Beat It. De superster werd onlangs van nummer 1 gestoten door The Shorts en lijkt nu dus op de terugweg. My Sharona van The Knack was de grote inspiratiebron voor Beat It. "Ik wilde een nummer schrijven dat ik zou willen kopen als ik een rocknummer zocht," zo vertelde Michael Jackson. "Dat is hoe ik het heb benaderd. Ik wilde dat de jeugd er echt van kon genieten, zowel schoolkinderen als studenten." Eddie van Halen, Van Halen-gitarist met Nederlandse roots, werd gevraagd om de herkenbare solo in te spelen. Hij dacht eerst dat het een grap was toen producer Quincy Jones hem belde, maar had al snel door dat het een serieus verzoek was. En dus speelde hij met een geleende versterker de solo in.

"Ik deed het als een gunst," zo vertelde hij later. "Eigenlijk was ik een volstrekte idioot, zo zei ook bijna iedereen om me heen tegen me. Ik wist wat ik deed en doe nooit iets wat ik niet wil." Eddie wilde geen vergoeding. Het enige dat hij kreeg waren de 12 blikjes bier, die in de studio op hem lagen te wachten tijdens de opname. 

The Police schiet de top 10 in
Every Breathe You Take van The Police zit flink in de lift. De single, afkomstig van het album Synchronicity, dat komende week uit zal komen, stijgt met 8 plaatsen naar 8. Frontman Sting schreef het nummer na zijn scheiding van de Noord-Ierse actrice Frances Tomelty. Een scheiding die nogal wat stof deed opwaaien. Trudie Styler, de nieuwe vriendin van de zanger, was namelijk één van de beste vriendinnen van Frances. Ze woonden zelfs naast elkaar in Londen, waardoor hun affaire nogal pikant was. Om bij te komen van alle rompslomp, vloog Sting naar Jamaica om daar wat nieuws te schrijven. Aan de schrijftafel van auteur Ian Flemming schreef hij de eerste regels. Het bleek een nummer te worden over een bezitterige minnaar, die zijn vlam geen seconde uit het oog verliest. 

Op een nacht werd hij wakker. "Ik werd gewekt door de regel 'Every breath you take and every move you make', die door mijn hoofd ging," zo vertelde de zanger en songwriter. "Ik ging  achter de piano zitten en had het hele liedje in een half uur geschreven. Het deuntje zelf is niet heel bijzonder, een verzameling van honderden andere, maar de woorden zijn interessant. Het klinkt als een troostend liefdeslied. Ik besefte op dat moment niet hoe duister het eigenlijk was. Ik denk dat ik aan Big Brother dacht, uit de roman 1984 van George Orwell."

De band heeft Stiekem Gedanst van Toontje Lager, dat ook 3 weken geleden de lijst binnenkwam, nog steeds achter zich. De Nederlandse groep stijgt wel van 18 naar 13. 

Doe Maar blijft Rod Stewart voor
Doe Maar schiet in de tweede week van 24 naar 16 met 1 Nacht Alleen. Het is de tweede single van het in maart uitgebrachte album 4Us. Daarop staat ook de hit Pa, die eerder dit jaar de eerste plek in de Top 40 haalde. 1 Nacht Alleen is een nummer dat gaat over een jongen die het wilde uitgaansleven soms even wil ontvluchten. Dat zou ook kunnen slaan op de bandleden, die de hype rondom de groep soms willen ontvluchten. Doe Maar-drummer Jan Pijnenburg miste de opname van het nummer, omdat hij herstellende was van een ongeval. Voormalig vast bandlid René van Collem verving hem.

Op nummer 17, vlak achter 1 Nacht Alleen, vinden we Baby Jane van Rod Stewart. Dat is samen met Bruttosozialprodukt van Geier Sturzflug (van 35 naar 23) met 12 plekken winst de snelste stijger. 

China Girl van David Bowie is de hoogste binnenkomer
China Girl van David Bowie is op 21 de hoogste binnenkomer. Bowie schreef het nummer samen met Iggy Pop, die kon putten uit zijn eigen leven. Het komt namelijk voort uit de affaire die Iggy had met een Vietnamese vrouw. De zanger en de vrouw, destijds de vriendin van de Franse zanger Jacques Higelin, hadden te maken met een taalbarrière en communiceerden door middel van gebaren en uitdrukkingen. China Girl gaat over de onbeantwoorde liefde van een Aziatische vrouw, waarbij de man zich langzaam maar zeker realiseert dat zijn westerse gebruiken haar leven op een negatieve manier aantasten. In de jaren 80 was de afstand tussen de westerse en de Aziatische landen nog erg groot. 

De single van Bowie start meteen boven Breakaway van Tracey Ullman, dat deze week in een vrije val lijkt te zijn beland. De track valt van 13 naar 26.

De complete Top 40 van 11 juni 1983 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: cover single

(11/06/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Post Malone - Chemical
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details OneRepublic - Runaway
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Rondé - Break My Heart
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Tiësto - Drifting
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details P!nk - Runaway
Details Luke Combs - Fast Car
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Troye Sivan - Rush
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Chef'Special - Miracles
Details Marco Schuitmaker / Outsiders & Marco Schuitmaker - Engelbewaarder / Engelbewaarder - Outsiders Remix
Details Loreen - Tattoo
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Sera - Best Friend
Details Kenya Grace - Strangers
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Snelle - Radio
Details Wesly Bronkhorst - Amalia