Nieuws
Ma-i-a hi, ma-i-a hu, ma-i-a ho...

Top 40 Classic: Dragostea Din Teï stijgt van 2 naar 1

Top 40 Classic: Dragostea Din Teï stijgt van 2 naar 1
O-Zone  Counting Crows  Bløf  Maroon 5  Anastacia  Lange Frans  Baas B  Brace  Hoobastank  Linkin Park  Usher  Shifty  N*E*R*D 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 24 juli 2004.

Dragostea Din Teï van O-Zone stijgt van 2 naar 1
Een nummer 1-hit van een act uit Moldavië. Die kwamen we nog niet tegen in de Nederlandse Top 40. Tot 24 juli 2004. Dragostea Din Teï van O-Zone stijgt van 2 naar 1 en daarmee hebben Dan Balan, Radu Sîrbu en Arsenie Todiras dus een primeur te pakken. Daarnaast stond er nooit eerder een hit in het Roemeens op de eerste plek van de Lijst der Lijsten. Het succes van Dragostea Din Teï ligt dan ook in het ietwat foute karakter van het nummer. Hoewel je vaak niet weet wat je zingt, ma-i-a hi je het toch snel mee en dat is toch wel een voorwaarde voor een zomerhit. 

In Roemenië, waarvandaan de mannen sinds de afgelopen jaren werken, is Dragostea Din Teï de opvolger van Despre Tine (About You). Als je de titel van het nummer letterlijk vertaalt, krijg je in het Nederlands 'Liefde Onder De Lindeboom'. De lindeboom is een boom die vooral in Roemenië en Moldavië voorkomt en die voor veel schrijvers, dichters en kunstenaars uit die regio een inspiratiebron vormde. De tekst van het nummer is voor de rest bijzonder cryptisch, maar het komt neer op het vinden van je eerste grote liefde. Daarbij worden zoetsappige clichés niet uit de weg gegaan: je partner missen als zij er niet is, ogen die lijken op de kleur van de lindeboom, op zoek naar een muze zijn, zoals Picasso... De mannen gaan heel ver. Lees maar eens deze vertaling van het 'nu mă iei'-gedeelte: "Je wilt weg, maar je neemt me niet met je mee, neemt me niet met je mee, neemt me niet met je, met je mee, jouw gezicht en de liefde onder de lindeboom, doen mij denken aan je ogen..."

Verderop in de lijst op nummer 8 komen we Dragostea Din Teï nog een keer tegen, maar dan in de versie van Haiducii. O-Zone was eerder al niet blij met die remake, omdat die act geen toestemming had gevraagd. Maar mede doordat die versie zo goed scoorde in onder andere Italië kreeg O-Zone een contract bij Time Records voor een Europese release. En zo komt het, dat wij nu van het origineel kunnen genieten. Elk nadeel heeft dus...

Counting Crows en BLØF zakken naar 2
BLØF was altijd al fan van de Amerikaanse band Counting Crows en in maart van dit jaar kreeg de Zeeuwse groep de kans om een nummer met hen op te nemen. Holiday In Spain stond al op het vierde album van de groep van zanger Adam Duritz, die al sinds 1991 actief is, maar pas vorig jaar voor het eerst in de Top 40 stond met de Joni Mitchell-cover Big Yellow Taxi (met Vanessa Carlton). Dat succes moest een vervolg krijgen. Universal regelde daarom BLØF.

Peter Slager schreef Nederlandse teksten, die aansloten bij de Engelstalige. Op 9 maart werd de versie opgenomen en een dag later stonden beide bands al op het podium om 'm live te spelen tijdens het concert van Counting Crows. De afgelopen 5 weken stond de track op 1 in de Nederlandse Top 40. Net als bij O-Zone zorgde dat voor een primeur: nooit eerder stond in hit die gedeeltelijk in het Nederlands en in het Engels wordt gezongen op de eerste plek. Deze week valt Holiday In Spain terug naar 2, net voor This Love van Maroon 5 dat op 3 blijft plakken.

Forse winst voor Anastacia
Anastacia schiet deze week hard omhoog: ze stijgt met Sick And Tired van 21 naar 6 en daarmee heeft ze de snelste stijger van deze week te pakken. Voor Sick And Tired werkte ze samen met Glen Ballard en dat is niet de minste songwriter. Hij schreef onder andere mee aan de albums Thriller en Dangerous van Michael Jackson en werkte met Van Halen en Alanis Morissette.

Anastacia zingt dat ze 'het beu is om ziek en moe te zijn'. Een heftige zin, zeker als je je bedenkt dat de Amerikaanse zangeres vorig jaar de diagnose borstkanker kreeg. Maar daar gaat deze hit niet over. Het gaat over een relatie waarin de man de vrouw slecht behandelt. Op de achtergrond hoor je Sohan Lal in het Punjabi, een Indiase taal, wat teksten zingen. Grofweg vertaald zingt hij: I fell in love with an ignorant person, I gave my heart to a person who didn't know.

Brace doet goede zaken
Zanger Brace doet deze week goede zaken en dat is best bijzonder, want hij debuteert met twee hits in de Top 40. Zowel Ik Ben Je Zat (met Ali B) als Moppie (met Lange Frans en Baas B) kwam drie weken geleden de lijst binnen. Deze week zitten beide tracks in de lift: Ik Ben Je Zat is dichtbij de top 10 en stijgt van 14 naar 11, terwijl Moppie van 10 naar 7 stijgt. Brace MacDonald, zoals hij echt heet, werd geboren in Indonesië, als zoon van Surinaamse ouders. Hij groeide op in Amsterdam en gooide de afgelopen jaren hoge ogen door de talentenjacht van het Kwakoe Festival te winnen en door de finale van de Kunstbende te halen. De laatste tijd werkt hij veel samen met de producers van Beatkidz.

Brace stond in eerste instantie niet achter de tekst van Lange Frans voor Moppie. "Toen kwam hij met 'Moppie moppie moppie. Ik vind je helemaal toppie. Ik krijg je niet meer uit me koppie'. Ik dacht: hij spoort niet, deze mafkees. Wil hij mijn carrière kapot hebben of zo?" Hij vond het naar eigen zeggen 'pannenkoekenmuziek'. Maar uiteindelijk ging hij wel overstag. En gelukkig maar, want het is deze week een nog dikkere top 10-hit. 

Hoobastank wint twee plekken
Verderop in de lijst stijgt Hoobastank van 18 naar 16 met The Reason. Het is de eerste Top 40-hit voor de Amerikaanse band, die al in 1994 mede door zanger Doug Robb wordt opgericht. De groep speelde in de jaren 90 al shows met Linkin Park met Incubus en scoorde in 2001 en 2002 al hits in de Billboard Hot 100, via Crawling In The Dark en Running Away.
Maar tot een definitieve doorbraak wereldwijd kwam het nog niet. Tot The Reason.

The Reason gaat over het zoeken naar een reden om opnieuw te beginnen met een geliefde die bij je weg is gegaan. Het is veruit de track van Hoobastank die het meest neigt naar pop. De band staat vooral bekend om zijn wat hardere rockgeluid en dat is nu wat meer naar de achtergrond verdwenen. Met succes, want niet alleen in Nederland gaat het nummer lekker. The Reason bereikte in Italië al de eerste plek. Iets verder op in de lijst komen we - daar zijn ze weer - Linkin Park tegen. Breaking The Habit zakt van 19 naar 21.

Usher blijft branden op 23
Usher blijft met Burn in de zevende week plakken op 23. Eerder piekte de tweede single van het album op 9. De hit ontstond toen Ushers relatie met Rozonda Thomas, beter bekend als TLC's Chilli, op het punt van barsten stond. Mensen om Usher heen zeiden dat hij dit moest laten branden: let it burn. Producers Jermaine Dupri en Bryan-Michael Cox zagen daar wel een track in en van het één kwam het ander. Toen het album af was, vonden Usher en zijn label Arista Records Burn eruit springen. Maar toen diende zich later ook nog Yeah! aan als optie voor de eerste single. De keuze was moeilijk.

Uiteindelijk werd Yeah! uitgebracht als promo en teaser voor de fans en zou Burn de eerste officiële single worden. De fans riepen na het vrijgeven van Yeah! steeds meer om een release als single en dus werd Burn op de lange baan geschoven. In de Nederlandse Top 40 stond Yeah! (met Lil' Jon en Ludacris) eerder dit jaar 4 weken op nummer 1. Iets lager in de lijst vinden we deze week de hoogste binnenkomer: het zomerse Let The Sunshine van Milk & Sugar, een cover uit de musical Hair uit 1967, valt binnen op 27. 

N*E*R*D trapt de lijst af
Het eerste nummer dat deze week in de uitzending van de Top 40 wordt gedraaid, de nummer 40, is deze week afkomstig van N*E*R*D, dat bestaat uit Pharrell Williams en Chad Hugo, die samen ook het producersduo The Neptunes vormen, en Shay Haley. The Neptunes zijn hotter dan hot. Ze produceerden de afgelopen jaren hits als Caught Out There en Milkshake van Kelis, Work It Out van Beyoncé en Like I Love You en Rock Your Body van Justin Timberlake. En dat is nog maar een selectie van de complete waslijst aan producties.

Naast de samenwerkingen van Pharrell met andere artiesten (Frontin', Señorita en Change Clothes) zijn Pharrell en Chad ook succesvol als onderdeel van N*E*R*D. In 2001 stond de formatie al in de Top 40 met Lapdance (met Lee Harvey en Vita), dat tot 22 kwam en eerder dit jaar was het raak met het zwoele en opzwepende She Wants To Move, dat tot de tiende plek wist te komen. Maybe kwam niet verder dan 34 en gaat over het besef dat dingen in het leven soms niet gaan zoals gepland en dat er misschien onderliggende problemen voor conflicten waren, die niet werden aangepakt.

De complete Top 40 van 24 juli 2004 bekijk je hier. Je beluistert 'm ook de hele week op Spotify.

(24/07/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight