Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Coldplay met eerste Top 40-hit in tweede week naar 40

Top 40 Classic: Coldplay met eerste Top 40-hit in tweede week naar 40
Coldplay  Twarres  Backstreet Boys  Milk Inc.  Destiny's Child  Alessandro Safina  U2  Jody Bernal  3 Doors Down  Wyclef Jean  Mary J Blige  Westlife 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 18 november 2000.

Twarres staat voor de derde week op 1 met Wêr Bisto
Een hit in de Friese taal was op 18 november 2000 al geen primeur meer. De Kast scoorde tenslotte in 1997 al een dikke top 10-hit met In Nije Dei, dat op 2 piekte. Daarnaast had de groep van Syb van der Ploeg nog twee andere Friestalige nummers de Lijst der Lijsten in weten te krijgen. Een nummer 1-hit in het Fries, dat was wel nieuw. Mirjam Timmer en Johan van der Veen, die Twarres vormden, hadden daarmee een unieke nummer 1-hit in handen. Een nummer dat ontstond tijdens het klaarmaken van het eten.

Mirjam schreef de hit naar eigen zeggen terwijl haar moeder aardappels aan het schillen was. Volgens haar is Wêr Bisto een ‘vage artistieke tekst’ die iedereen anders kan interpreteren. Dat het nummer voor de rest van Nederland zo goed als onverstaanbaar was, zorgde er nog meer voor dat Wêr Bisto meer aan de verbeelding kon overlaten. De twee buurtgenoten leerden elkaar kennen in het dorp Warga, nabij Leeuwarden. Samen deden ze mee aan verschillende talentenjachten. Daaronder zat ook het Friese songfestival Liet. Daar wonnen Mirjam en Johan met Wêr Bisto. Niet veel later volgde een tv-optreden bij Paul de Leeuw en een platencontract.

Shape Of My Heart van de Backstreet Boys stijgt naar 2
Vlak achter Twarres schuiven de Backstreet Boys een plaats op. Shape Of My Heart is de voorloper van het album Black & Blue dat op 21 november 2000 zou verschijnen. De Backstreet Boys zijn in 2000 geen jongens meer en daarom moest er een sound komen, die wat meer bij hun leeftijd zou passen. Daarvoor werd Max Martin ingeschakeld, die eerder al verantwoordelijk was voor heel wat andere Backstreet Boys-hits, zoals Everybody (Backstreet’s Back), As Long As You Love Me, I Want It That Way en Larger Than Life.

Gedurende de samenwerking met Martin verlegden de mannen verschillende keren hun muzikale grenzen. Shape Of My Heart blinkt juist uit in simpelheid. Zeker als je het vergelijkt met een andere latere hit van Black & Blue, The Call. Nummer 2 zou het hoogst haalbare zijn voor de track, die deze week wel Walk On Water van het Belgische Milk Inc. naar de derde plek verwijst.

Destiny’s Child gaat als een speer
De snelste stijger is op 18 november 2000 niet te missen. De dames van Destiny’s Child gaan namelijk als een raket omhoog met Independent Woman Part 1. Ze schieten van 35 naar 6. De track is de soundtrack van de film Charlie’s Angels, de film die is gebaseerd op de populaire tv-serie uit eind jaren 70 en begin jaren 80. Net als de drie vrouwelijke privédetectives in de film, presenteren Beyoncé, Kelly en Michelle zich als drie powervrouwen die eigenlijk prima zonder man kunnen.

Bijzonder is dat er eigenlijk nog een vierde groepslid op Independent Woman Part 1 te horen is. Farrah Franklin had de groep al na 6 maanden met knallende ruzie verlaten (zou volgens Beyoncé belangrijke afspraken niet zijn nagekomen), maar haar stem werd nog wel gebruikt op de hit. Later dit jaar zou de soundtrack pieken op de tweede plek in de Top 40. Daarmee was het de hoogst genoteerde Destiny’s Child-single tot dan toe. No No No, de eerste Top 40-hit van de groep, kwam in 1998 niet verder dan de derde plek.

U2 is met Beautiful Day op de weg terug
Beautiful Day van U2 zakt van 5 naar 8 deze week. Eerder leverde de track de Ierse band de eerste nummer 1-hit op in Nederland. Het was de eerste single van het album All That You Can’t Leave Behind, dat verscheen na het album Pop. Island Records, het label van U2, was niet helemaal tevreden over dat album en ook U2 zelf was achteraf teleurgesteld in het werk. Er werd besloten om terug te keren naar de meer traditionele sound van U2.

Het schrijven van Beautiful Day schoot alleen niet op. Bono legde het nummer steeds opzij en uiteindelijk lagen er verschillende versies, maar wisten noch de band, noch de producer welke richting ze op gingen. Totdat Bono met de tekst 'It’s a beautiful day’ kwam. Volgens The Edge leken dat woorden met weinig betekenis, maar in combinatie met de muziek viel de puzzel ineen. Bono kreeg het idee voor de tekst, via een Australische predikant. Hij werkte voor de motorclub Hell’s Angels en liet blijken dat pijn een bewijs van leven is, omdat het je doet inzien dat er iets niet in orde is. Je moet daar volgens Bono dankbaar voor zijn en het leven vieren.

Alessandro Safina scoort met opera
Een tenor in de Top 40. Dat zien we niet vaak, maar Alessandro Safina brengt op 18 november de opera al bijna in de top 10. Luna, de hit van de Italiaan, stijgt van 13 naar 11. Het nummer is volgens Safina een ode aan de maan, die ’s avonds altijd boven de hemel uitstijgt en waar je al je sores bij kunt neerleggen. Bijzonder is dat Luna alleen in Nederland zo’n enorme hit is. Dat komt vooral door een commercial, waar de track onder zit. Het nummer zou later de derde plek halen in de Top 40. Dat geldt ook voor Jody Bernals opvolger van Que Si, Que No. Oh Bambolero heeft dezelfde positieve en zomerse vibe als zijn ex-nummer 1-hit (die deze week van 8 naar 9 daalt). Het nummer stijgt nu nog van 22 naar 16, maar zou op 2 december pieken op de derde stek.

Kryptonite van 3 Doors Down wint 3 plaatsen
Kryptonite van 3 Doors Down stijgt in de zevende week dat het nummer in de Nederlandse Top 40 staat naar 23. Het nummer werd geschreven door de zanger en drummer van de band, Brad Arnold, tijdens een les wiskunde. Hij was destijds 15 en het was het eerste nummer dat hij ooit schreef. Volgens Arnold wordt er in het nummer een vraag gesteld, die niet alledaags is. “Het is makkelijk om er voor iemand te zijn, als het goed met die persoon gaat. Maar in het nummer stellen we de vraag of diegene er ook is, wanneer het heel slecht gaat (“If I go crazy, will you still call me Superman?”). Later stellen we de vraag of die persoon er ook voor je is als het goed met je gaat (“If I'm alive and well, will you be there holding my hand?”). Door de jaren heen heeft het nummer nog meer betekenissen voor mij gekregen, dan het eigenlijk had.” Kryptonite is de eerste hit van 3 Doors Down die we in de lijst tegenkomen.

Westlife zit in de lift
My Love, de zesde Top 40-hit van de Ierse boyband Westlife, dendert van 36 naar 25. De track wordt mede geschreven door Jörgen Elofsson, die eerder al meewerkte aan hits als (You Drive Me) Crazy en Sometimes van Britney Spears en Westlife-hits als If I Let You Go en Fool Again. My Love heeft een dubbele betekenis: enerzijds is er het verlangen naar een ex, anderzijds is er een soort heimwee naar het verleden. De videoclip bij de track werd volledig opgenomen in Ierland. We zien de groep op Shannon Airport in Shannon en in Catherine Street en op een treinstation in het stadje Limerick. Daarnaast werd voor de shots aan de kust gekozen voor County Clare, een graafschap in het westen van Ierland.

Wyclef Jean en Mary J Blige starten op 38
911 van Wyclef Jean en Mary J Blige is één van de nieuwkomers op 18 november 2000. De track gaat over twee geliefden die bij elkaar willen zijn, maar dat niet kunnen. Het alarmnummer 911 bellen, is in dit geval ook een metafoor. De mannelijke hoofdfiguur in de tekst van het nummer weet zich gewoonweg geen raad met de hele situatie en zou zich liever willen laten neerschieten, dan dat hij niet bij zijn geliefde mag of kan zijn. 911 was de derde single van het album The Ecleftic: 2 Sides II a Book van Wyclef. Eerder dit jaar was It Doesn’t Matter afkomstig van dit album en die track kwam niet hoger dan de 34e plaats.

Trouble van Coldplay zakt in de tweede week al naar 40
Anno 2022 is Trouble nog altijd de kleinste Top 40-hit van Coldplay. Dat is niet zo gek, want op 18 november 2000 is het nummer in de tweede week al aan de laatste week in de Lijst der Lijsten bezig. Het zakt van 38 naar 40. Trouble is eigenlijk een reflectie op Chris Martins eigen gedrag. Hij vertelde ooit dat hij zich ‘slecht gedroeg’ tegenover sommige leden van de band, omdat een aantal zaken maar niet van de grond kwamen. Daar kreeg hij spijt van en hij vond dan ook dat hij zijn gedrag moest beteren. Trouble is daarmee een bijzonder openhartig nummer.

Er ontstonden tijdens de opname vier verschillende versie van de track. Telkens voegden de mannen iets toe aan de achtergrondtrack, zodat ze konden horen of het werkte. Met de laatste versie waren alle groepsleden pas tevreden. En het publiek ook, want het nummer bereikte de tiende plek in de UK en in Noorwegen werd zelfs de derde plek gehaald. In Nederland is 38 de piekpositie en met twee weken in de lijst eindigt Trouble op 4 Top 40-punten. Dat is er één minder dan Humankind, dat in 2022 Alarmschijf zou worden en niet verder dan 39 zou komen.

De complete Top 40 van 18 november 2000 bekijk je hier

(20/11/2022)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy