Top 40 Classic: Blurred Lines stevig op 1

- Overig

 Robin Thicke T.I. Pharrell Williams Klangkarussell Rihanna Mikky Ekko Koningslied Armin Van Buuren Trevor Guthrie Justin Timberlake One Direction Nielson Miss Montreal Showtek
Top 40 Classic: Blurred Lines stevig op 1

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 27 april 2013.

Blurred Lines van Robin Thicke, T.I. en Pharrell voor de tweede week op 1
Blurred Lines van Robin Thicke, T.I. en Pharrell steeg vorige week van 8 naar 1 en staat deze week opnieuw op de eerste plek. Aan ambities geen gebrek bij het maken van de track: Robin Thicke en producer Pharrell Williams (die ook te horen is op het nummer) wilden een nummer maken dat net zo'n groove had als Got To Give It Up van Marvin Gaye, dat in 1977 piekte op de 29e plek. Aan het magazine GQ vertelde Robin Thicke dat ze niet lang nodig hadden: "Pharrell begon een beetje te pingelen en letterlijk in een half uur tijd schreven we het en namen we het op. We gingen heen en weer en nadat ik een regel had gezongen, zette hij 'hey-hey-hey' in. We begonnen zelfs een beetje te acteren als twee oude mannen op een bank die naar meisjes aan het roepen waren."

De seksuele spanning spatte eraf in de tekst en dus kreeg Blurred Lines ook een stomende videoclip, waarin Thicke, Pharrell en T.I. er flink op los flirten met drie modellen die slechts een onderbroek aan hebben. Dat was wat 'too much' voor jonge kijkers, dus werd er ook een gekuisde versie van de video gemaakt. Maar bij de release van de clip, was er al direct een storm van kritiek. Verschillende Britse universiteiten besloten het nummer te verbieden, omdat vrouwen wel heel erg als lustobject worden neergezet in het nummer. Het zou 'een vrouwonvriendelijke cultuur' stimuleren. Pharrell reageerde hier aanvankelijk wat schamper op. "In de teksten van Robin Thicke zit 'You don't need no papers' om aan te geven dat het niet om bezit draait. 'That man is not your maker' zegt dat hij God niet is." 

Wat we in 2013 nog niet zouden weten, is dat hij daar in 2019 anders over zal denken. "Een aantal van mijn oude nummers zou ik vandaag de dag niet zingen of schrijven." Wat we dan ook nog niet weten is dat een rechter later zou oordelen dat het nummer plagiaat is en dat de helft van de inkomsten plus 4 miljoen dollar aan schadevergoeding naar de nabestaanden van Marvin Gaye moet worden overgemaakt. 

Sonnentanz en Stay verroeren zich niet
Sonnentanz van Klangkarussell en Stay van Rihanna en Mikky Ekko blijven op 27 april 2013 op 2 en 3 staan. Sonnentanz werd al in 2011 op SoundCloud geplaatst door de Duitse producers Tobias Rieser en Adrian Held, die Klangkarussell vormen. Dat kwam vooral doordat labels geen interesse toonden. Niet zo gek, want de track bestaat uit een saxofoondeuntje dat op een verzamelaartje met rechtenvrije muziek stond. Dat album bevat ook andere stukjes die in Sonnentanz zijn opgegaan. Het waren bloggers die met het nummer aan de haal gingen en in 2012 ging het nummer viral. Het leidde tot een officiële release in het voorjaar van dat jaar. En met succes, want in Zwitserland, Oostenrijk en Belgie wordt de top 3 gehaald en in Duitsland de top 4. In Nederland schoot de track naar 1, waarvan het door Blurred Lines werd verstoten. Het succes van het nummer in ons land kwam mede door Giel Beelen, die het in De Wereld Draait Door onder de aandacht bracht. 

Koningslied nieuw op 4
Geen nummer dat de afgelopen week meer besproken is dan het Koningslied. De tekst van het nummer van John Ewbank - waarvoor heel Nederland suggesties kon indienen - werd tijdens een uitzending van Pauw & Witteman compleet gefileerd door taalkundige Wim Daniëls. Dat ging verder dan alleen 'de dag die je wist dat zou komen'. De gemoederen liepen zo hoog op dat John Ewbank zelfs bedreigingen aan zijn adres kreeg. Op zaterdagavond 20 april besloot Ewbank daarom om zijn lied terug te trekken. "Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee," zo schreef hij. Het was op dat moment onduidelijk of alle artiesten het Koningslied nog wel vanuit Rotterdam Ahoy gaan brengen, tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april. Inmiddels is daar meer duidelijkheid over: het koninklijk paar zal via een liveverbinding aan het IJ naar het optreden kijken. Het Koningslied, waar onder anderen Nielson, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Esmee Denters en Alain Clark op te horen zijn, is deze week nieuw op 4 in de Nederlandse Top 40 en daarmee is het de hoogste binnenkomer. 

Één plek winst voor Macklemore en Ryan Lewis
Macklemore en Ryan Lewis komen we deze week twee keer tegen in de top 10: ex-nummer 1 Thrift Shop zakt van 5 naar 7, terwijl opvolger Can't Hold Us van 10 naar 9 stijgt. De samenwerking tussen Macklemore (die eigenlijk Ben Haggerty heet) en Ryan begon op een bijzondere manier. De twee ontmoetten elkaar in 2006 en niet veel later besloot Ryan om met Ben samen te werken. Hij zou de promotie en fotografie verzorgen. De band tussen beide mannen groeide en uiteindelijk liet Macklemore Ryan toe om de productie van zijn nummers te verzorgen.

In 2011 legden de mannen hun laatste hand aan het album The Heist. De eerste single Wings werd alleen in Australië een hitje, maar opvolger Thrift Shop ging wereldwijd hard en zette de twee op de kaart. Voor Can't Hold Us werd zanger Ray Dalton ingevlogen. Hij kreeg echter geen vermelding, waardoor hij nu een Top 40-hit misloopt. Het opzwepende nummer was eigenlijk een single vóór Thrift Shop, maar deed toen vrij weinig. Nu, na het succes van het nummer over het besparen van geld, staat Can't Hold Us volop in de spotlights. 

Mirrors en songfestivalinzending Birds zakken
Mirrors is de tweede single van Justin Timberlakes album The 20/20 Experience. Het nummer ontstond al in 2009, toen Justin Timberlake met Timbaland en Jerome Harmon (J-Roc) in de studio zat voor Timbalands album Shock Value II. Justin is direct enthousiast over het nummer en claimt het direct, tot ontsteltenis van Timbaland. "We hadden zoiets van 'Aw man, maar je zit nu in films!' We wisten dus dat het nog lang kon duren voor hij het uiteindelijk zou uitbrengen," zo vertelde hij onlangs. "Maar toen verraste hij ons vorig jaar en zei hij dat hij er klaar voor was."

Volgens Justin is Mirrors, dat oorspronkelijk dik 8 minuten duurt, dan ook een beladen track. Het is een eerbetoon aan zijn vrouw Jessica Biel. "We woonden samen, toen ik het met Timba en Jerome schreef. We waren nog niet verloofd. Sterker nog: het duurde nog jaren voordat ik een aanzoek deed..." Het eerste deel van het nummer, op rock geïnspireerd, werd eerder geschreven dan het tweede meer R&B-gedeelte. Eigenlijk zijn het twee aparte nummers die aan elkaar zijn geplakt, zo vertelde J-Roc. "Toen we eenmaal alle nummers hadden waarvan Justin wist dat hij die op dit album wilde hebben, toen begonnen we om alles aan elkaar te knopen en het tweede deel van Mirrors viel gewoon op zijn plek." Justin Timberlake valt uit de top 10 en moet het deze week doen met een 12e plek. Ook de verrassende Nederlandse songfestivalinzending van dit jaar moet inleveren: Birds van Anouk verliest vier plekken en staat nu op 19. 

One Direction zakt met mash-up
Als je twee of meerdere nummers combineert, dan heb je een mash-up. One Direction maakte er een voor Red Nose Day, een dag van de Britse omroep BBC, waarop er geld in wordt gezameld voor Comic Relief. Dit gebeurt onder anderen via een grootse show met komieken en popsterren. One Way Or Another (Teenage Kicks) is een kruising tussen One Way Or Another van Blondie uit 1978, dat in Nederland nooit de Top 40 haalde en Teenage Kicks van The Undertones (eveneens uit 1978), dat ook nooit in de Nederlandse Top 40 stond.

Beide tracks zijn wel grote klassiekers in de UK en dankzij de populariteit van Harry, Zayn, Liam, Niall en Louis hebben beide nummers nu toch nog de Lijst der Lijsten gehaald. In de video van de track is er een bijzondere rol weggelegd voor de Britse premier David Cameron. Hij danst met de mannen van 1D voor zijn ambtswoning aan Downing Street 10. Deze week levert dat geen bonuspunten op: One Way Or Another (Teenage Kicks) zakt van 18 naar 21. Het Eindhovense Showtek heeft meer succes: Slow Down, het anthem van het festival Emporium, schiet van 36 naar 24 en is de snelste stijger. 

De complete Top 40 van 27 april 2013 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: YouTube