Top 15: Alarmschijven voor grote collectieven

- Overig

 Meduza James Carter Elley Duhé Fast Boy Calvin Harris Justin Timberlake Halsey Pharrell Williams Alok Ella Eyre Kenny Dope Never Dull David Guetta Charli XCX
Top 15: Alarmschijven voor grote collectieven

De Alarmschijf van deze week is Bad Memories van Meduza x James Carter ft. Elley Duhé + Fast Boy. Na Stay With Me en Deep Down is het de derde week op rij dat Qmusic de Alarmschijf toekent aan een gezamenlijke hit van vier acts.

Stay With Me wordt uitgevoerd door Calvin Harris, Justin Timberlake, Halsey & Pharrell en Deep Down is van Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull. Samenwerkingen tussen meer dan drie acts zijn een fenomeen van de laatste tijd. Het is daarom ook niet raar dat dit soort grote samenwerkingen nu vaak tot Alarmschijf wordt uitgeroepen. Toch is het opmerkelijk dat nu al drie weken achter elkaar de Alarmschijf door vier acts gedeeld moet worden. Vóór deze maand is het namelijk nog nooit voorgekomen dat twee weken achter elkaar zo'n grote groep artiesten deze eer krijgt.

Bad Memories is in totaal de 15e Alarmschijf die door vier of meer afzonderlijke acts wordt uitgevoerd. Van die 15 Alarmschijven zijn er maar liefst 11 afkomstig uit de laatste 10 jaar. Dat bewijst nogmaals dat het een fenomeen van deze tijd is. Meestal gaat het om een combinatie van een of meerdere producers met een of meerdere vocalisten (zangers en/of rappers). Dat is ook bij de laatste drie Alarmschijven het geval. De laatste Alarmschijf die wordt gezongen door vier afzonderlijke vocalisten is Girls uit 2018. Dat was een hit voor Rita Ora, Cardi B, Bebe Rexha & Charli XCX. Die laatste is overigens een van de vier acts die twee keer een Alarmschijf hebben gescoord in zo'n grote samenstelling. De andere drie zijn Calvin Harris, David Guetta en Pharrell Wiliams.

De oudste Alarmschijf uit dit overzicht is Auntie uit 1972. Dat nummer werd uitgevoerd door zes bekende Europese acts uit die tijd en is daarmee ook meteen de grootste samenwerking die ooit een Alarmschijf heeft gekregen. Auntie werd destijds opgenomen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de BBC. Dit najaar bestaat de BBC 100 jaar, dus misschien mogen we dan wel weer zo'n allstar-samenwerking verwachten. 

Voor dit overzicht hebben we gelegenheidskoren zoals Band Aid, USA For Africa en BN'ers voor BNN niet meegerekend. Ook artiesten die langere tijd in een vaste formatie samenwerkten, hebben we buiten beschouwing gelaten. Een voorbeeld daarvan is Crosby, Stills, Nash & Young. In onderstaande lijst vind je dus alleen artiesten die eenmalig in die samenstellingen hebben samengewerkt en allemaal afzonderlijk bij naam genoemd worden.

Let op: onderstaande lijst is gesorteerd op Top 40-punten. De recentste drie Alarmschijven hebben nog niet de kans gehad om zich qua score te bewijzen. De komende week zullen zij vermoedelijk nog wel stijgen in dit overzicht.

15. Bad Memories - Meduza x James Carter feat. Elley Duhé & Fast Boy (2022)

14. Deep Down - Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull (2022)

13. Stay With Me - Calvin Harris, Justin Timberlake, Halsey & Pharrell (2022)

12. Let Me Live - Rudimental & Major Lazer ft. Anne-Marie & Mr. Eazi (2018)

11. Girls - Rita Ora & Cardi B & Bebe Rexha & Charli XCX (2018)

10. I Like That - Houston featuring Chingy, Nate Dogg & I-20 (2004)

9. That's What Friends Are For - Dionne & Friends featuring Elton John, Gladys Knight and Stevie Wonder (1985)

8. Dirty $exy Money - David Guetta & Afrojack feat Charli XCX and French Montana (2017)

7. Auntie - Hildegard Knef, Enrico Macias, Sandra & Andres, Alice Babs, Demis Roussos, Vicky Leandros (1972)

6. So Far Away - Martin Garrix (feat. David Guetta, Jamie Scott & Romy) (2017)

5. Lady Marmalade - Christina Aguilera & Lil' Kim & Mya & P!nk (2001)

4. Bailando - Enrique Iglesias feat. Sean Paul & Gente De Zona & Descemer Bueno (2014)

3. I Need Your Love - Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi (2015)

2. Feels - Calvin Harris ft. Pharrell Williams & Katy Perry & Big Sean (2017)

1. I'm The One - DJ Khaled feat. Justin Bieber & Quavo & Chance The Rapper & Lil Wayne (2017)