Powervrouwen in de Nederlandse muziekindustrie

- Overig

 Rondé
Naaz

Het is Internationale Vrouwendag! Powervrouwen vind je over heel de wereld, maar in dit artikel lichten wij de huidige powervrouwen in de Nederlandse muziekindustrie uit.

Sinds 1911 vieren we over de hele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag. Deze datum is gekozen, omdat de eerste staking van vrouwen plaatsvond op 8 maart 1908. Op Internationale Vrouwendag worden vrouwen centraal gezet, ook door De Nederlandse Top 40. De Nederlandse muziekindustrie zit vol met powervrouwen en wij lichten er een paar uit.

1. Lakshmi
Lakshmi omschrijft haar muziek als dark electronic pop, met een mix van synths, donkere violen en poëtische teksten. De zangeres is ook niet bang om haar mond open te doen, zo ook niet tegen Ronald Molendijk. Nadat Molendijk de opmerking had gemaakt dat vrouwen minder snel goede muziek maken, heeft Lakshmi een lange open brief geschreven aan Ronald waarin ze opkwam voor de vrouwen in de muziekindustrie. Naar aanleiding hiervan hebben de twee ook een discussie gevoerd bij RTL Boulevard, waarin Lakshmi het wederom opnam voor de vrouwelijke artiesten.

2. Rondé
De Nederlandse band Rondé bestaat uit 5 bandleden, waarvan 1 vrouw: Rikki Borgelt. Toen de frontlady door Marie Claire werd gevraagd hoe het is om met vier mannen op pad te zijn gaf ze aan dat het hectisch is. Ze moet zich af en toe aanpassen, omdat de muzikantenwereld echt een mannenwereld is. Wanneer iemand haar één van de mannen noemt voelt ze zich helemaal niet zo. Toch geeft ze aan dat ze het wel fijn vindt om vier mannen om haar heen te hebben die haar steunen.
Check het Top 40-interview met Rondé.

3. Latifah
Latifah is een Nederlandse rapster en als rapster is het ook bikkelen aangezien het een mannenwereld is. In een interview met het Parool laat ze weten dat ze zich écht niet laat neerhalen door een man. Ze vertelde ook dat toen ze een keer een rapbattle had gewonnen, één van de jongens het niet pikte en haar stak met een mes. En dat is niet het enige heftige wat Latifah heeft meegemaakt, in een interview met Humberto Tan vertelde ze dat haar vader haar op jonge leeftijd al misbruikte. 

4. Naaz
Ze is pas 20 jaar en heeft al twee Edisons gewonnen: Naaz. De Nederlandse zangeres heeft een Koerdische afkomst en strenge ouders. In een interview met de Trouw vertelde ze dat iedereen haar zei dat ze mooie muziek maakte, maar dat een muziekcarrière niet zou gebeuren. Ze vertelde dat iedere Koerd die ze had ontmoet een overlevingsinstinct had, want iedereen vertelt je je hele leven dat je geen land hebt. Deze overlevingsdrang bleek bij Naaz van pas te komen. Eerder had ze zich moeten verzetten tegen haar ouders en producers die haar wilden vertellen hoe ze moest klinken. Ook labelbazen vroegen haar 'of ze als moslima wel sexy kon zijn op het podium'. Haar overlevingsinstinct heeft haar al ver gebracht en zal haar nog ver brengen.

(Foto: Instagram)