Nieuws
Hits met hoge leeftijd als re-entry

Murder On The Dancefloor evenaart Dancing Queen en Venus

Murder On The Dancefloor evenaart Dancing Queen en Venus
Trio Hellenique  Mikis Theodorakis  Duo Acropolis  ABBA  Shocking Blue  Tom Odell  Whitney Houston  The Rolling Stones  Danny Vera  Avicii 

Murder On The Dancefloor keert terug in de 16e week. Daarmee staat de track van Sophie Ellis-Bextor bij 18 andere hits die al een relatief hoge leeftijd hadden bij de terugkeer in de Top 40. We reizen dwars door het Hitdossier en zetten een aantal van die re-entry's op een rij.

DANCING QUEEN – ABBA en VENUS – Shocking Blue (16e week)
Sophie Ellis-Bextor evenaart deze week twee kanonnen uit het verleden. In hun 16e week maakten zowel ABBA als Shocking Blue hun rentree in de Top 40. De legendarische Zweedse groep deed dat met Dancing Queen op 26 september 1992 op 24, terwijl Venus dat deed op 24 januari 1970 op 34. Waar ABBA al op 4 september 1976 de eerste plek bereikte, kwam de Nederlandse band niet verder dan de derde plek. Opvallend is dat in de tweede chartrun ook de derde plaats werd bereikt. Bij ABBA ging het succes juist achteruit. Dancing Queen kwam in 1992 niet verder dan de 15e plek. De re-entry kwam er dankzij het album ABBA Gold dat in dat jaar werd uitgebracht. Met in totaal 20 weken in de lijst is het nog altijd de grootste Top 40-hit die de groep in ons land wist te scoren.

ANOTHER LOVE – Tom Odell (17e week)
Elf jaar geleden scoorde Tom Odell zijn, nog altijd, enige hit in Nederland. Met Another Love kwam hij in 2012 vlak voor Kerst de Top 40 binnen en hield het vervolgens zestien weken vol in de lijst. De achtste plek was de hoogste behaalde positie voor de inmiddels 33-jarige Britse singer-songwriter. Daarna stond Tom twee keer (en inmiddels drie keer) in de Tipparade, maar hij is nog steeds vooral ‘die zanger van Another Love’. De track is uitgegroeid tot een klassieker en stond vorig jaar weer in de streamingcharts. Onder hartverscheurende video’s op sociale media, onder meer van de oorlog in Oekraïne maar ook de protesten in Iran, werd Another Love gezet. Het zorgde dat Tom terugkeerde in de Top 40 met een re-entry.

I WILL ALWAYS LOVE YOU – Whitney Houston (20e week)
In 1992 zong Whitney Houston I Will Always Love You in de film The Bodyguard. Het is een cover van Dolly Parton, die het nummer op haar beurt in 1982 in de film The Best Little Whorehouse In Texas zong. In haar (originele) versie stond het nummer elf weken in de Top 40 en wist Dolly, met haar derde hit in ons land, drie weken op nummer 2 te staan. Whitney’s versie, met de duizelingwekkende uithaal, 9 weken op 1 in de Top 40. De zangeres werd met twee Grammy Awards onderscheiden als beste nummer van het jaar en als beste vrouwelijke vocale popsong. In 2012 overleed Whitney op tragische wijze in een badkuip in het Beverly Hilton Hotel. I Will Always Love You werd daardoor weer populair en keerde op 18 februari 2012 terug in de Top 40 op nummer 31. De track schreef zijn 20e week bij.

(I CAN’T GET NO) SATISFACTION – The Rolling Stones (26e week)
Één van de bijzonderste tracks in dit lijstje is (I Can’t Get No) Satisfaction van The Rolling Stones. Dat ligt uiteraard niet aan de track zelf of aan de act, maar aan de prestatie die hij leverde. Het nummer wordt in 1965 na vier opeenvolgende top 10-hits in ons land de eerste nummer 1-hit van de Stones. Maar na de eerste chartrun kwam (I Can’t Get No) Satisfaction vrolijk in twee verschillende jaren als re-entry terug in de Top 40. Na de eerste plaats in 1965 werd in 1970 nummer 19 gehaald en in 1990 kwam de single een plek hoger. In de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 zijn er twee andere hits die ook in drie verschillende jaren in de lijst stonden: Madonna’s Holiday (in 1984, 1985 en 1991) en Born To Be Wild van Steppenwolf (in 1968, 1973 en 1990).

ROLLER COASTER – Danny Vera (28e week)
Tot het voorjaar van 2019 was Danny Vera vooral bekend als de vaste huiszanger van Veronica Inside. De Zeeuw, die in het dagelijks leven Danny Polfliet heet, verzorgde al jaren de muzikale omlijsting bij de voetbaltalkshow van Wilfred Genee en Johan Derksen. Inmiddels was Danny zelf bijna bekender dan het duo. Dat kwam vooral door de single Roller Coaster, die begin 2019 verscheen. Qmusic koos het nummer meteen als Alarmschijf en daarna stond Danny’s eerste Top 40-hit maar liefst 27 weken genoteerd. Dat de track nu opnieuw binnen kwam was te danken aan het feit dat Roller Coaster hoge ogen gooide in de diverse hitlijsten met de beste nummers ooit, die in de laatste weken van het jaar op veel radiozenders te horen waren.

WAKE ME UP! – Avicii (35e week)
Het onverwachte nieuws van het overlijden van Avicii sloeg in 2018 in als een bom in de (muziek)wereld. Tim Bergling, zoals de Zweedse dj en producer officieel heette, werd dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Oman. Natuurlijk was al langer bekend dat Avicii kampte met gezondheidsklachten en als je de Netflix-documentaire True Stories bekijkt, wordt nog eens extra duidelijk wat voor leven hij leidde. Dat leven mocht slechts 28 jaar duren. Net als na het overlijden van onder anderen Michael Jackson, Whitney Houston en George Michael het geval was, was ook Avicii vlak na zijn dood postuum terug in de Top 40. Wake Me Up! stond in 2013 al 34 weken in de lijst, waarvan elf op nummer 1.

La Danse De Zorba is de absolute recordhouder
The Scorpions zitten met Hello Josephine met 34 weken net onder het hoge aantal weken van Wake Me Up ten tijde van de re-entry. La Danse De Zorba spant de kroon in 1974 kwam die hit in de 38e week terug in de lijst.

Meer re-entry's met een hoge leeftijd check je op Instagram. 

Foto: YouTube

(03/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi