Nieuws
deel 5 (slot)

Het Nederlands Elftal in de Top 40

Het Nederlands Elftal in de Top 40
Het Nederlands Elftal 

Vanavond staat Het Nederlands Elftal in de halve finale van het EK tegen Engeland. De afgelopen dagen hebben we in deze rubriek alle Oranjespelers belicht die ooit met een hit in de Top 40 hebben gestaan. Eén act zien we dan nog over het hoofd. Tot slot: het Nederlands Elftal zelf.

Tussen 1980 en 1994 stond Het Nederlands Elftal vier keer in de Top 40. Nooit als afzonderlijke act, maar altijd als begeleidingskoor bij een zanger. In tegenstelling tot de vier Oranjespelers die we eerder deze week in deze rubriek behandelden, zijn alle hits van Het Nederlands Elftal te bestempelen als Oranjehits.

Het idee van het Nederlands Elftal als zangkoor ontstond in 1978. In dat jaar had de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens een top 3-hit gescoord in Duitsland met Buenos Dias, Argentina. Daarop zong ook het Duitse voetbalelftal mee. Destijds was het te kort dag om rond het WK van 1978 nog een single met het Nederlands Elftal te maken, maar nadat Nederland zich had gekwalificeerd voor het EK van 1980, werd het idee weer uit de kast gehaald.

André Van Duin schreef het nummer Nederland, Die Heeft De Bal als carnavalslied. Hij baseerde het nummer op het liedje dat bij het oude kinderspelletje ‘ra ra ra, wie heeft de bal’ hoort. Rond carnaval bereikte het nummer de tweede plaats in de Top 40. Op het nummer zijn onder andere Kees Kist en Dick Nanninga te horen. De succesvolle speler uit die tijd, Ruud Krol, kon destijds niet bij de opnames aanwezig zijn.

In 1985 zong het Nederlands Elftal mee op de single ’t Is Weer Fijn Langs De Lijn van Harry Slinger, maar dat nummer kwam niet verder dan de Tipparade. Pas in 1988 kwam er weer hitparadesucces dankzij Wij Houden Van Oranje van André Hazes. Dit nummer op de wijs van het Schotse lied Auld Lang Syne, zou aanvankelijk door Willeke Alberti worden ingezongen, maar zij vond het nummer uiteindelijk toch niet bij haar passen. Wij Houden Van Oranje werd in maart 1988 al opgenomen, maar kwam pas na de overwinning van Oranje op het EK de Top 40 binnen. Ook ditmaal bereikte het Nederlands Elftal de top 3 in de Top 40.

Hierna zou Het Nederlands Elftal nog twee keer de Top 40 halen. Tijdens het WK van 1990 haalde de nationale ploeg samen met Ron Brandsteder en De Havenzangers de 13e plaats met Hand In Hand Achter Oranje. Vier jaar later bundelde het elftal opnieuw de krachten met André Hazes op het nummer Ik Heb U Lief Mijn Nederland. Dit lied kwam niet verder dan de 28e plaats. Deze laatste twee singles werden uitgebracht bij Dino Music, dat in 1990 en 1994 ook een volledig WK-album met Het Nederlands Elftal uitbracht. Voor zover bekend is het Nederlands Elftal nadien nooit meer zingend op cd verschenen.

Tijdens het EK van 2024 zijn de spelers van Oranje ook op een Top 40-hit te horen. Ze zingen namelijk mee op Larger Than Life van Armin Van Buuren en Chef'Special. Ondanks deze vocale bijdrage aan de eerste Engelstalige Oranjehit, telt dit nummer niet officieel mee als een hit van het Nederlands Elftal. Het elftal wordt namelijk niet op de hoes genoemd en dat was bij alle hierboven beschreven singles wel het geval. 

Foto: YouTube

(10-07-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix