Grote Jamaicaanse hits in de Top 40

- Overig

 Nyla Sean Paul ((JAM)) Jimmy Cliff Inner Circle Shaggy
Shaggy

Afgelopen week keken we al naar de succesvolste Jamaicaanse artiesten in de Nederlandse Top 40. Nu Banana van Shaggy en Conkarah in de top 4 staat en omdat de zomer nu echt in het land is, werpen we eens een blik op de Jamaicaanse hits die hoog in de Top 40 wisten te komen. Je checkt er hieronder 6 van verschillende artiesten.

LIGHT IT UP – REMIX – Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG
Huh? Major Lazer komt toch uit de Verenigde Staten? Dat klopt inderdaad. Maar Nyla werd geboren op Jamaica en heeft ook de Jamaicaanse nationaliteit. Erg succesvol is ze de laatste jaren niet meer geweest, want de wereldwijde hitlijsten wist ze niet meer te halen na Light It Up in 2015. Wel werkte ze samen met Beenie Man en was ze te horen op de Major Lazer-remix van Shape Of You van Ed Sheeran.

GET BUSY – Sean Paul
Met Get Busy zien we Sean Paul in 2003 voor de derde keer in de Top 40. Eerder scoorde hij al kleine hits met Make It Clap (Met Busta Rhymes en Spliff Star) en in 2002 stond hij kort in de lijst met Gimme The Light. Get Busy is al meteen een knaller, want de track komt op 31 mei 2003 op 4 binnen en knalt een week later door naar de eerste plek. Daar weet Sean overigens slechts één week te staan, maar de bloedhete rammer weet de rest van de zomer de clubs en de radio te domineren.

HAKUNA MATATA – Jimmy Cliff & Lebo M
Het zijn misschien wel de twee grappigste personages van The Lion King: Timon en Pumbaa. Het stokstaartjes met de vele praatjes en het rondbuikige zwijn hebben een motto in de film: hakuna matata. Het betekent zoiets als: maak je niet druk. Jimmy Cliff en Lebo M maakten voor de film een track over deze uitdrukking en dat leverde, met een elfde plaats in 1995, net geen top 10-hit op.

ONE LOVE – PEOPLE GET READY – Bob Marley and The Wailors
Bob Marley blijft natuurlijk de ongekroonde koning van Jamaica. De reggaezanger is nog altijd veel te horen en supporters van Ajax kunnen zijn track Three Little Birds woord voor woord meezingen, want het nummer wordt vaak na de rust van een wedstrijd gedraaid in de Johan Cruijff Arena. One Love – People Get Ready bevat een deel van People Get Ready van de soulgroep The Impressions. Grappig detail: toen Bob zijn eerste versie van het nummer uitbracht, gaf hij geen credits aan schrijver Curtis Mayfield. Toen het bij ons in 1984 een nummer 2-hit werd, kreeg hij wel het krediet dat hij verdiende.

ANGEL – Shaggy featuring Rayvon
In de warme zomer van 2001 scoort Shaggy één van de zomerhits. En hij is slim, want er zitten elementen van allerlei oude tracks in. Het refrein komt uit het nummer Angel Of The Morning, dat al in 1966 werd geschreven en door heel wat zangeressen werd gezongen. De bassline komt dan weer uit The Joker, de nummer 1-hit van de Steve Miller Band. Voor deze collab hoefde Shaggy ook niet lang op zoek naar een zanger. Rayvon werkte eerder al samen met de reggae-artiest. In The Summertime, waarop hij te horen was, kwam in 1995 tot 23.

ROCK WITH YOU – Inner Circle
Als je deze week naar de Foute 1500 op Qmusic luistert, hoor je zeker Sweat (A La La La La Long) van Inner Circle voorbij komen. Maar de Jamaicaanse groep heeft naast deze nummer 1-hit nog meer hits in Nederlands gescoord. Wat te denken van Rock With You bijvoorbeeld. Die track weet na het succes van Sweat (A La La La La Long) tot de vijfde plek te komen. Dat is best bijzonder, want in de Verenigde Staten weet het nummer niet verder te komen dan de 98e plek in de Billboard Hot 100.

Foto: YouTube