Fire, het officiële EK-anthem van Meduza, OneRepublic en Leony, is deze week Alarmschijf bij Qmusic. Het is het vijfde EK-anthem dat wordt uitgeroepen tot Alarmschijf. Dat vinden wij een mooie aanleiding voor een top 5.
Sinds 1992 bestaat er een officieel anthem van het Europees kampioenschap voetbal. In dat allereerste jaar, bij het EK in Zweden, was More Than A Game van de Zweedse Towe Jaarnek & Peter Jöback het anthem. Dit nummer is nooit echt bekend geworden, maar vanaf 1996 hebben bijna alle EK-anthems de Top 40 gehaald. Alleen in 2012 strandde het officiële thema Endless Summer van Oceana in de Tipparade.
In dit lijstje beperken we ons tot de EK-anthems, maar om de vier jaar zijn er natuurlijk ook WK-anthems. Die hebben sinds 1994 eveneens bijna allemaal de Top 40 gehaald. Alleen de anthems van 2006 en 2022 werden geen hit. Er is echter een opvallend verschil tussen de EK- en de WK-anthems. Terwijl Gloryland van Daryl Hall en Sounds Of Blackness (1994) het enige WK-anthem is dat ooit Alarmschijf is geworden, heeft het EK-anthem nu al vijf keer voor een Alarmschijf gezorgd. Daarbij valt dan weer op dat het EK-anthem van 2000, Campione 2000 van E-Type, juist geen Alarmschijf was. En dat terwijl het EK dat jaar plaatsvond in Nederland en België en het gebaseerd was op het aloude 'Oranje Boven'.
Op Endless Summer uit 2012 na, zijn alle EK-anthems van de afgelopen 20 haar Alarmschijf geworden. We zetten ze hieronder voor je op een rij. Al deze nummer bereikten de top 5 in de Top 40, dus de vooruitzichten zien er behoorlijk gustig uit voor Meduza, OneRepublic en Leony.
1. Martin Garrix feat. Bono & The Edge - We Are The People (EK 2020)
464 punten - hoogste positie in de Top 40: nummer 2
Het EK van 2020 vond plaats in de zomer van 2021. Het toernooi moest destijds worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het vond plaats in de 11 verschillende landen en aan het einde won Italië. Eind 2019 had de UEFA Martin Garrix als aangewezen als de persoon die het officiële anthem mocht maken. Omdat de gitaarriff van het nummer nogal U2-achtig klonk, werd besloten om U2 te benaderen voor een samenwerking. Uiteindelijk werd het geen U2-project, maar zanger Bono en gitarist The Edge deden wel mee. We Are The People bereikte tijdens het toernooi de tweede plaats in de Top 40, maar werd van de eerste plaats gehouden door Good 4 U van Olivia Rodrigo.
2. Enrique Iglesias - Can You Hear Me (EK 2008)
429 punten - hoogste positie in de Top 40: nummer 1
Het enige EK-antem dat de eerste plaats in de Top 40 heeft bereikt, is Can You Hear Me van Enrique Iglesias. Het nummer bereikte pas een week na de finale van het toernooi de eerste plaats. Dat heeft Enrique wellicht te danken gehad aan het feit dat hij het nummer zong tijdens de slotceremonie van het toernooi, die direct voorafgaand aan de finale op 29 juni 2008 plaatsvond. Can You Hear Me stootte op 5 juli een andere EK-hit van de eerste plaats: Viva Hollandia van Wolter Kroes. 2008 is daarmee het enige jaar waarin twee EK-singles op nummer 1 hebben gestaan in de Top 40. Het Nederlands Elftal deed het dat jaar overigens ook niet onverdienstelijk. Oranje bereikte de kwartfinale, maar werd uitgeschakeld door Rusland, dat toen onder leiding stond van Guus Hiddink. Spanje, het geboorteland van Enrique Iglesias, werd dat jaar Europees kampioen.
3. David Guetta feat. Zara Larsson - This One's For You (EK 2016)
411 punten - hoogste positie in de Top 40: nummer 5
Het EK van 2016 bewees dat de prestaties van het Nederlands Elftal geen invloed hebben op het succes van het EK-anthem in de Top 40. Oranje had zich in 2015 niet weten de kwalificeren voor het EK in Frankrijk, maar This One's For You van David Guetta feat. Zara Larsson werd toch een grote hit. Dit nummer had overigens een Nederlands tintje, want Afrojack en Giorgio Tuinfort schreven mee aan deze hit. Niet iedereen was trouwens enthousiast over het EK-anthem. DJ Snake en Diplo van Major Lazer vonden dat This One's For You teveel leek op hun eigen nummer Lean On, dat in 2015 een monsterhit was geworden. David Guetta is tot op heden de enige Franse act die ooit het EK-anthem heeft mogen maken. Zara Larsson daarentegen was na Towe Jaarnek & Peter Jöback (1992) en E-Type (2000) al de derde act uit Zweden. Dat land heeft daarmee de meeste EK-anthems voortgebracht.
4. Nelly Furtado - Força (EK 2004)
345 punten - hoogste positie in de Top 40: nummer 3
In 2004 werd het EK-anthem voor de eerste keer gemaakt door iemand die niet is geboren in Europa. Nelly Furtado werd namelijk in 1978 geboren in de Canadese stad Victoria. Ook de productie van het anthem was in handen van het Canadese producersduo Track & Field. Toch is Nelly Furtado niet willkeurig gekozen. Het EK vond in 2004 namelijk plaats in Portugal en de ouders van Nelly zijn allebei afkomstig van de Azoren. Dat is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die behoort tot Portugal. Hoewel de songtekst van Força grotendeels in het Engels is, zingt Nelly het refrein in het Portugees. De titel betekent 'kracht', maar 'força' wordt in Portugal ook gebruikt als toewensing, vergelijkbaar met de Nederlandse uitroep: 'succes!'. Die 'força' had de ploeg van Dick Advocaat in 2004 overigens best kunnen gebruiken. In de halve finale werd Nederland namelijk uitgeschakeld door Portugal.
5. Meduza, OneRepublic & Leony - Fire (EK 2024)
Na 2016 en 2021 wordt het EK-anthem ook dit jaar gemaakt door een dj-act: Meduza. De afgelopen twee EK's was dat in combinatie met één vocalist(e). Nu zijn dat er zelfs twee. Het gaat om Ryan Tedder en Leony. In het geval van Ryan krijgt niet hij alleen, maar zijn hele band OneRepublic de credit. OneRepublic en Leony hebben een toevallige overeenkomst. OneRepublic staat momenteel in de top 10 met I Don't Wanna Wait, terwijl Leony in 2021 een bescheiden hit had met Faded Love. Beide nummers zijn bewerkingen van de grote zomerhit van 2004: Dragostea Din Teï. Afgezien van de in de VS opgegroeide Enrique Iglesias is OneRepublic de eerste Amerikaanse act die het EK-anthem maakt. Het dj-trio Meduza en singer-songwriter Leony zijn afkomstig uit respectievelijk Italië en Duitsland, het gastland van dit jaar. Zij willen met Fire het gevoel van saamhorigheid versterken, wat volgens Ryan in de songtekst ook tot uiting komt: "'We're on fire tonight', het is niet ik, het is niet jij, het is ons, het is wij."