Nieuws
Overig

De grootste Top 40-hits van de Top 40-dj's

De grootste Top 40-hits van de Top 40-dj's
Pharrell Williams  George Ezra  The Weeknd 

De Nederlandse Top 40 bereikt vrijdag bij Qmusic een nieuwe mijlpaal. Nederlands bekendste officiële hitlijst presenteert op 13 januari 2023 haar 3000e editie. In de aanloop naar dit bijzondere jubileum zetten we deze dagen alle Top 40-presentatoren nog even op een rij, met daarbij de grootste Top 40-hit uit hun presentatieperiode.

Jeroen Nieuwenhuize (1972)
21-10-2006 t/m 23-06-2018

Eerste nummer 1-hit: Everytime I Think Of You - Marco Borsato & Lucie Silvas

Laatste nummer 1-hit: One Kiss - Calvin Harris & Dua Lipa

Grootste Top 40-hit: Happy - Pharrell Williams

“Ik ben al sinds 1998 verloofd met de Top 40 toen ik hem voor het eerst presenteerde op tv.” Jeroen Nieuwenhuize had in 2006 al aardig wat ervaring opgedaan met de Top 40. Hij presenteerde de Rabo Top 40 op SBS6 en was regelmatig invaller als zijn 538-collega’s Erik de Zwart en Wessel van Diepen niet beschikbaar waren. Vanaf 2003 deed Jeroen al de tv-versie van de Top 40 op TMF. Met ingang van 20 oktober 2006 was hij de definitieve Top 40-host en hij behoort tot de drie langst presenterende dj’s van de hitlijst van Nederland. In zijn eerste Top 40-jaar deed Jeroen voor het laatst de Top 40 op TMF en sloot af met het jaaroverzicht van 2006.

In zijn presentatieperiode werd de rol van internet steeds belangrijker. Singleverkoop telde nauwelijks meer mee in de Top 40 en naast airplay en downloads werd er voor de samenstelling ook muziekonderzoek bij consumenten gedaan (wat inmiddels is vervangen door trends in sociale media). Jeroen vond als Top 40-presentator het samensmelten van muziekstijlen een prettige ontwikkeling. Bijvoorbeeld de overgang van een goede danceplaat naar een mooie ballad. Jeroen was een strakke hitjock met een kenmerkende donkere radiostem, die soms wat deed denken aan die andere Jeroen, wijlen Jeroen Soer. Op 14 augustus 2009 presenteerde hij de Top 40 vanuit zijn eigen huis, omdat hij in quarantaine zat vanwege een besmetting met de Mexicaanse griep. Een maand later won hij de Marconi Award (de vakprijs voor radiomakers) in de categorie ‘Beste Programma’.

In de 10’s veranderde er bij de Top 40 met Jeroen als hitjock het een en ander in de samenstelling. Downloads werden vanaf 2014 niet meer meegewogen in de samenstelling van de Top 40: het werd voor platenmaatschappijen en artiesten steeds makkelijker om bij diverse downloadplatforms de cijfers te manipuleren. Downloads werden nu definitief vervangen door streaminggegevens.

In 2015 vierde de lijst haar 50-jarige jubileum. Dit werd groots gevierd met o.a. de presentatie van het boek 50 jaar Top 40, speciale postzegels en met een jubileumeditie van het Hitdossier. Een jaar later, op vrijdag 2 oktober, vierde Jeroen dat hij 10 jaar de Top 40 presenteerde.

In 2018 verhuisde Jeroen Nieuwenhuize van Radio 538 naar Radio 10. Daardoor moest hij afscheid nemen als presentator van de Top 40. In totaal heeft hij 608 uitzendingen lang deze taak mogen vervullen. Op 22 juni presenteerde Jeroen zijn laatste Top 40. Ivo Van Breukelen nam het stokje van hem over. Jeroen was volgens zijn eigen woorden ‘uitgeteld’.

In Jeroens presentatieperiode stapelden de records zich op in de Top 40. De populariteit van hits gemeten op basis van streaming en airplaydata is veel langer zichtbaar dan ten tijde van de platenindustrie. Grote hits blijven tegenwoordig minimaal 20 weken in de lijst genoteerd staan. Van de 20 grootste hits van de hele Top 40-geschiedenis komt de helft uit de presentatiejaren van Jeroen. De allergrootste hit was uiteraard Happy van Pharrell Williams. Hij nam het nummer op voor de soundtrack van de 3D-computergeanimeerde actioncomedy Despicable Me 2. Pharrell wist r&b, funk en soul te vermengen in een enorm grote oorwurm met de herhaling als sleutel. Happy werd een wereldwijde nummer 1-hit en stond in ons land 49 weken in de Top 40, waarvan 26 weken in de top 10 en 4 weken op nummer 1. Jeroen sprak met Pharrell in de uitzending van 11 april 2014 over het binnenhalen van het Top 40-record grootste hit allertijden en Pharrell was Happy natuurlijk.

Ivo Van Breukelen (1989)
30-06-2018 t/m 29-12-2018

Eerste nummer 1-hit: One Kiss - Calvin Harris & Dua Lipa

Laatste nummer 1-hit: Duurt Te Lang - Davina Michelle

Grootste Top 40-hit: Shotgun - George Ezra

Geheel in lijn met de traditie kreeg Ivo Van Breukelen een speciale ‘ontgroening’, die Jeroen Nieuwenhuize voor hem regelde, als nieuwe presentator van de Top 40. Hij kreeg onder andere allerlei vragen over de geschiedenis van de lijst. In de twee jaar daarvoor had hij al meermalen als vaste invaller de Top 40 gepresenteerd. Vanaf 2016 deed hij iedere zondag op 538 al de ‘recap’ van de hitlijst. Vrijdag 29 juni 2018 verving hij Jeroen definitief. De Top 40 vond hij toch wel een ‘dingetje’. Opgegroeid met de lijst en getriggerd door zijn vader was hij erg dankbaar dat hij de lijst mocht presenteren. Ivo was een liefhebber van strakke hitradio en zag Wessel Van Diepen als zijn grote voorbeeld. De eerste nummer 1-hit die Ivo aankondigde, was meteen een record van een charttopper. One Kiss van Calvin Harris & Dua Lipa voerden maar liefst 16 weken de felbegeerde nummer 1-positie aan. Nog geen vijf nummer 1-hits verder maakte Talpa Radio bekend dat ze in november van dat jaar zou gaan stoppen met het uitzenden van de Top 40 en dat ze met een eigen hitlijst zouden gaan beginnen: de 538 Top 50. De radiozender wilde haar eigen lijst op een andere wijze samenstellen en specifieker richten op hun luisteraars. Radio 538 moest wel (volgens uitspraak van de rechter) de Top 40 tot het einde van het jaar blijven uitzenden. Ivo deed op 28 december 2018, na 27 edities, alweer zijn laatste Top 40-uitzending en na een samenwerking van 25 jaar bij 538 verhuisde de Nederlandse Top 40 naar Qmusic. Ivo presenteerde de nieuwe hitlijst van 538 op vrijdagmiddag; hetzelfde tijdstip als de Top 40 bij Qmusic, daar voor het eerst met Domien Verschuuren. Ivo heeft de Top 50 nog geen twee jaar gepresenteerd. De jock is afgelopen najaar overgestapt naar 3FM.

De grootste Top 40-hit in Ivo’s korte presentatietijd is van een Britse zanger die niet veel jonger is dan de dj. George Ezra groeide op in Hertford in Engeland, zijn ouders waren leraren en motiveerden de jonge George ook voor dat vak te kiezen. Op zijn 18e studeerde hij songwriting aan het British and Irish Modern Music Institute. Geïnspireerd door bluesartiesten als Howlin’ Wolf en Leadbelly schreef hij Budapest, dat naar eigen zeggen zijn eerste poging was om een liefdeslied te schrijven. De song werd een ongelofelijke hit en de recensies waren zeer positief. De single stond maar liefst 32 weken in de Nederlandse Top 40, met nummer 3 als eindstation. Zijn tweede hit liet even op zich wachten, maar in 2018 schoot hij wel raak voor de felbegeerde nummer 1-positie. Shotgun schreef hij in Barcelona, nadat hij een tijd op de Montjuïc-heuvel had doorgebracht. Shotgun is nog altijd zijn grootste hit met 27 weken Top 40, waarvan 2 weken op nummer 1. Ezra moest wel royalty's betalen voor het refrein van Shotgun, nadat de Ierse zanger Derek Ryan hem beschuldigde van het kopiëren van zijn countrynummer Flowers In Your Hair uit 2014.

Domien Verschuuren (1988)
05-01-2019 t/m heden

Eerste nummer 1-hit: Duurt te Lang - Davina Michelle

Nummer 1 in de 3000e Top 40: Ladada (Mon Dernier Mot) - Claude

Grootste Top 40-hit: Blinding Lights - The Weeknd

Toen Domien Verschuuren gevraagd werd om de Top 40 op Qmusic te presenteren, heeft hij er lang over nagedacht. Hij wilde zijn focus vooral leggen op zijn middagshow, vertelde de dj in de podcast Dit Was De Radio. Sinds 5 januari 2019 presenteert Domien (als nummer 10) de Nederlandse Top 40. Naar eigen zeggen ’strak met een knipoog’. Het was even wennen voor de dj, maar hij heeft een eigen manier gevonden, zonder hitradio-toontje. Domien vindt dat Qmusic van de Top 40 weer een belangrijke pijler heeft gemaakt. De jaarlijkse Top 40 Awards is daar een goed voorbeeld van. Ook de luistercijfers op vrijdagmiddag zijn erg goed. Artiesten die met een recente hit in de Top 40 staan en een nieuwe prestatie in de hitlijst hebben geleverd, worden regelmatig voor het programma benaderd. Op vrijdag is er ook een speciale Top 40-podcast, waarin Domien wekelijks de belangrijkste verschuivingen, popnieuwtjes en -feitjes uit de lijst vermeldt. In de eerste maanden van zijn presentatieperiode kwamen allerlei nieuwe artiesten van eigen bodem de Top 40 bestormen. Suzan & Freek, Duncan Laurence, Snelle, maar ook meer volkse hitzangers als Mart Hoogkamer en Donnie. Ook steeds meer aan 3FM (Domiens vorige radiozender) gerelateerde namen vinden nu sneller de weg naar de Top 40. Rondé, Meau, S10, Son Mieux en Goldband. Het gaat goed met het Nederlandse product.

Vrijdag 13 januari presenteert Domien de 3000e editie met Claude stevig op nummer 1. Qua aantal edities is hij de peetvader van de Top 40, Willem van Kooten (Joost Den Draaijer), al gepasseerd. De Top 40 is bijna een 60-plusser, die nog altijd met de jongeren mee kan doen. Op naar de 4000e.

De grootste Top 40-hit - tot nu toe - in Domiens presentatieperiode is er eentje die nauwelijks meer overtroffen kan worden. Abel Tesfaye, ofwel The Weeknd, had al eerder met megaproducer Max Martin gewerkt. Can’t Feel My Face en Love Me Harder (met Ariana Grande) waren daar goede voorbeelden van. Blinding Lights is een uptempo electropop-track met jaren 80-synths, waarin The Weeknd vertelt hoe zijn geliefde zijn leven opfleurt. Met Young Turks (Rod Stewart), Somebody’s Watching Me (Rockwell), maar bovenal Take On Me (A-Ha) als blauwdrukken. De song werd een wereldwijde nummer 1-hit en stond in de meeste landen bovenaan terwijl het coronavirus welig tierde. In ons land steeg Blinding Lights twee keer terug naar de nummer 1-positie en twee keer was het Snelle die de chartrun van de monsterhit naar de top onderbrak. Met 34 weken Top 40 (waarvan 14 weken op nummer 1), maar liefst 1143 Top 40-punten en wereldwijd het meest gestreamd (3½ miljard), kunnen we toch wel spreken van een aardig hitje.

Meer Top 40-dj's vind je hier en hier.

(13/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor