Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: Bromance (Avicii Remix)

De Eeuwige #2: Bromance (Avicii Remix)
Avicii  Eric Prydz  Daft Punk  Swedish House Mafia  Laidback Luke  Tiësto  Coldplay  Nicky Romero  Kygo  Aloe Blacc  Martin Garrix  Madonna  Rita Ora  Etta James  Amanda Wilson 

Met Bromance had de jong overleden en veel betreurde Avicii onder zijn eigen naam zijn allereerste hit in ons land, die bijna op nummer 1 kwam.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Deze week is het precies 5 jaar geleden dat één van de grootste en populairste deejays in de muziekgeschiedenis, Avicii, overleed. Op 20 april 2018 pleegde hij op 28-jarige leeftijd zelfmoord tijdens een vakantie in Muscat, Oman. Als tiener leerde de jonge Tim Bergling (zijn echte naam) al hoe hij housemuziek moest maken. De bijnaam Avicii begon hij te gebruiken in zijn Myspace-dagen. In het Sanskriet betekent de term Avici (Tim Bergling voegde een extra i toe) 'zonder golven', maar in het boeddhisme is het ook de naam voor het laagste niveau van de hel. Daft Punk was één van zijn eerste muzikale kennismakingen en inspireerde hem tot het maken van elektronische muziek. Het toeval wilde dat hij in de zomer van 2013 samen met zijn muzikale helden in de top 3 stond. Zijn wereldwijde cross-over hit Wake Me Up! behoorde met Get Lucky (met vocale medewerking van Pharrell Williams) tot de grootste hits van dat jaar. Op 26 februari 2022 werd in Stockholm het museum Avicii Experience geopend, om de dj te eren. Avicii Experience laat fans en bezoekers via technische installaties in interactie treden met de muziek van Tim. De tentoonstelling bevat persoonlijk foto's en video's van de artiest, maar ook niet eerder uitgebrachte muziek. In juli 2010 had de toen 20-jarige Tim Bergling in ons land zijn allereerste hit te pakken, nog eerder dan in zijn eigen Zweden. Met zijn instrumentale debuutsingle Bromance had hij bijna een Nederlandse nummer 1-hit.

Tim Bergling had sinds 2007 bij het dancelabel Dejfitts Plays getekend en begon met het ontwikkelen van zijn deep house-stijl. Pioniers als Laidback Luke en Tiësto waren al vroeg onder de indruk van zijn talent en via blogs en fora kwam hij terecht bij songwriter en platenbaas Arash Pournouri, die zijn manager werd. Tim maakte in de eerste jaren veel remixen, waaronder voor dj Roger Sanchez. In die jaren begon hij voor zijn Myspace-pagina de bijnaam Avicii te gebruiken, maar voor zijn producties werkte hij nog onder zijn eigen naam. In 2010 werd het tijd voor een hit en dat gebeurde met Bromance, een instrumentale opzwepende track die bij Radio 538 vroegtijdig werd opgepikt. De single werd op 18 juni gekozen tot Dance Smash. Twee weken later, op 3 juli, kwam Bromance de Top 40 binnen op nummer 33 en Nederland was daarmee het eerste land waar Tim Bergling zijn debuut maakte in de hitlijst. Drie weken later stond Bromance al in de top 10 en op 11 september piekte het tot nummer 2 en had Tim zijn landgenoten Swedish House Mafia (met Pharrell Williams als gastvocalist) boven zich. Zij hadden met de track One (Your Name) een toepasselijke nummer 1-hit. Bromance is nog altijd de laatste instrumentale Nederlandse nummer 2-hit. In de Vlaamse Ultra Top 50 lukte het hem wel om een nummer 1-hit te scoren. Opvallend was dat Bromance in eerste instantie in Zweden niet hoger kwam dan #37, maar door het internationale succes kwam de track in oktober daar alsnog tot #16.

Dat internationale succes voor Bromance begon toen Tim Bergling een vocale versie van de track uitbracht, gezongen door de Britse zangeres Amanda Wilson, bekend van de hits van het producersduo Freemasons. Tim kreeg van de Franse producers Alviin & Da Frenchy een bootleg met een oud Amanda Wilson-nummer, getiteld The Love U Seek. Het dancelabel Ministry Of Sound zocht contact met de dj voor een remix van deze track. Vervolgens werd besloten om Amanda Wilson zelf de zang opnieuw te laten doen. Seek Bromance kwam tot nummer 12 in de Britse Top 40.

Hoewel Tim Bergling met Seek Bromance weliswaar zijn eerste internationale hit scoorde, kwam zijn doorbraak in 2011 op het Ultra Music Festival in Miami. Met Levels was zijn artiestennaam Avicii definitief gevestigd. De song heeft een vocale sample van Etta James (Something's Got A Hold On Me) en een sterke slimme hook en werd stevig gepromoot. Hij werd uitgebracht bij Universal en werd Avicii’s eerste wereldhit en zijn eerste in de Amerikaanse Top 100 van Billboard.

2013 werd by far het succesvolste jaar voor Avicii. Zijn album True was experimenteel van aard en met de eerste single Wake Me Up combineerde hij op gretige wijze elementen van EDM, soul en countrymuziek. Wake Me Up! werd gezongen door soulzanger Aloe Blacc en werd een nummer 1-hit in 22 landen, waaronder de UK. In ons land stond het 11 weken op nummer 1 en is het inmiddels uitgegroeid tot één van de 5 grootste Top 40-hits allertijden. Op 28 augustus 2016 deed Avicii zijn laatste liveoptreden, op Ibiza. De dj worstelde toen al met lichamelijk en psychische klachten.

Op 20 april 2019, een jaar na het overlijden van Avicii, richtte zijn familie de Tim Bergling Foundation op. De stichting richt zich op zelfmoordpreventie, psychische problemen en initiatieven voor het behoud van het klimaat en bescherming van bedreigde diersoorten. De opbrengsten van het postume album TIM uit 2019 (met de nummer 1-hit SOS) gingen naar de Tim Bergling Foundation. Avicii is de enige artiest in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 die zowel vóór als na zijn dood op nummer 1 heeft gestaan.

Avicii was een iconische dj die wereldwijd miljoenen fans wist te bereiken. In de muziekwereld behoren muzikale geestverwanten als Martin Garrix en Kygo tot zijn grootste fans, maar ook Chris Martin (Coldplay) en Madonna. Zijn muziek blijft nieuwe generaties artiesten en luisteraars inspireren en beïnvloeden.

Bromance (Avicii Remix) stond vanaf 11 september 2010 een weekje op nummer 2 achter One (Your Name) van Swedish House Mafia featuring Pharrell.

(21/04/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating