Nieuws
Overig

De 40 succesvolste Nederlandstalige zangeressen in de Top 40

De 40 succesvolste Nederlandstalige zangeressen in de Top 40
Corry Konings  Maan  Willeke Alberti  De Zangeres Zonder Naam  Davina Michelle 

Maan is de succesvolste Nederlandstalige zangeres in bijna 58 jaar Top 40-geschiedenis. Hieronder lees je welke zangeressen sinds 1965 de meeste punten verzamelden met Nederlandstalige hits.

In onderstaande top 40 hebben we alleen vrouwelijke artiesten vermeld en enkel de punten meegeteld van de hits waarop de ze in het Nederlands zingen. Hits die in een andere taal zijn gezongen, zijn van hun totale Top 40-score afgetrokken. De volledige overzicht vind je onder aan dit artikel. De top 5 hebben we voor je uitgelicht.

In onderstaande top 40 staan 36 Nederlandse, drie Vlaamse en één Duitse zangeres. Kun jij raden wie de succesvolste Nederlandstalige zangeres was, waarvan het Nederlands niet de moedertaal was? Het antwoord vind je op nummer 36.

1. Maan
3925 punten met 14 Nederlandstalige hits

Maan brak in 2016 op 18-jarige leeftijd door, toen ze het zesde seizoen van The Voice Of Holland wist te winnen. Ze scoorde twee bescheiden hitjes met Perfect World en Ride It, maar haar volgende twee nummers kwamen niet verder dan de Tipparade. Aan het eind van 2017 nam ze een beslissing die een grote invloed zou hebben op haar carrière. Ze schakelde over op Nederlandstalig repertoire. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar Voice-coach Marco Borsto die dankzij diezelfde stap in 1994 uitgroeide tot de succesvolste Nederlandstalige zanger aller tijden. Maan had direct succes met de hit Blijf Bij Mij, die in de eerste week van 2018 de tweede plaats bereikte. In de jaren daarna scoorde ze nog drie top 3-hits, waarvan er twee zelfs de eerste plaats bereikten: Hij Is Van Mij en Blijven Slapen. Mogelijk heeft ze binnenkort met haar 14e Nederlandse hit Stiekem, die deze week hoog binnenkomt in de lijst, wel haar derde nummer 1-hit te pakken.

2.Corry Konings
3906 punten met 34 Nederlandstalige hits

Bijna 52 jaar lang stond het record van succesvolste Nederlandstalige zangeres in de Top 40 op naam van Corry Konings. De zingende kapster uit St. Willebrord was nog maar 17 jaar toen zij in augustus 1969 voor het eerst de Top 40 binnenkwam met Vaarwel! Ik Zal Geen Traan Om Je Laten. Een jaar later zou ze samen met haar band De Rekels definitief haar naam verzilveren in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Dat deed ze met de monsterhit Huilen Is Voor Jou Te Laat. Met dat nummer zette ze twee belangrijke Top 40-records op haar naam. Huilen Is Voor Jou Te Laat werd de succesvolste Nederlandstalige single uit de Top 40-geschiedenis en met 41 weken in de lijst ook de langst genoteerde hit. Deze records bleven ongeveer 40 jaar op haar naam staan. De titel van succesvolste Nederlandstalige zangeres verwierf ze op 30 januari 1971 dankzij de opvolger van Huilen Is Voor Jou Te Laat: Rozen Die Bloeien. Net als Stiekem van Maan kwam dat nummer in de week dat ze het record pakte op nummer 13 binnen in de Top 40. Hoewel Corry dit record nu kwijt is, heeft ze nog wel een ander record dat ze niet zo makkelijk zal verliezen. Met maar liefst 34 noteringen is Corry de zangeres met veruit de meeste Nederlandstalige hits op haar naam. Op dit vlak blijft de concurrentie nog ver achter.

3. Willeke Alberti
2373 punten met 18 Nederlandstalige hits

Voor Corry Konings was de titel van succesvolste Nederlandstalige zangeres is handen van Willeke Alberti. Die titel had ze te danken aan haar top 10-hits Mijn Dagboek, Vanavond Om Kwart Over Zes Ben Ik Vrij en het duet met haar vader: Dat Afgezaagde Zinnetje. Voor dit overzicht heeft Willeke wel een beetje pech dat de Top 40 pas in januari 1965 van start ging. Voor die tijd schreef ze ook al verschillende grote hits op haar naam, zoals Norman, Spiegelbeeld en De Winter Was Lang, maar die zijn voor dit overzicht dus niet meegeteld. Willeke Alberti bleef tot midden jaren 90 grote hits scoren. Dankzij het duet Gebabbel met Paul De Leeuw zette ze in 1992 terloops een bijzondere Top 40-prestatie neer. Ze was de eerste Nederlandse zangeres die in vier verschillende decennia, de jaren 60, 70, 80 en 90, een top 10-hit had gescoord. Sterker nog: in al die decennia scoorde ze zelfs minimaal één top 5-hit. Beide prestaties zijn nooit door een andere Nederlandse zangeres geëvenaard. Alleen haar Amerikaanse collega Whitney Houston wist dankzij een postume hit in 2019 ook in vier decennia de top 10 te halen.

4. De Zangeres Zonder Naam
2118 punten met 18 Nederlandstalige hits

De Zangeres Zonder Naam heeft voor dit overzicht hetzelfde probleem als Willeke Alberti: de Top 40 bestaat pas sinds 1965 maar daarvoor scoorde ze ook al grote hits. Denk maar De Bedelaar Van Parijs, De Blinde Soldaat en natuurlijk haar doorbraakhit Ach Vaderlief uit 1959. Ook Imca Marina en Ria Valk, die midden jaren 60 korte tijd het record van succesvolste Nederlandstalige zangeres op hun naam hadden, waren voor 1965 al actief en lopen hierdoor punten mis. De zangeres die hiervan het grootste nadeel ondervindt, is ongetwijfeld Anneke Grönhloh. Zij scoorde in de eerste helft van de jaren 60 joekels van hits met onder meer Brandend Zand, Paradiso, Soerabaja en Cimeroni, maar stond niet één keer in de Top 40. Als de Top 40 in 1962 van start was gegaan had zij het record van succesvolste Nederlandstalige zangeres nu misschien nog wel gehad. De Zangeres Zonder Naam bleef ondanks haar hoge leeftijd tot eind jaren 80 actief. Dankzij een optreden in Paradiso scoorde ze in 1986 een grote comebackhit met een liveversie van haar klassieker Mexico.

5. Davina Michelle
2067 punten met 3 Nederlandstalige hits

Bij Maan hebben we een paar puntjes van haar totale score moeten aftrekken, omdat ze ook twee Engelstalige hits heeft gescoord. Zelfs bij De Zangeres Zonder Naam hebben we puntenaftrek moeten toepassen, omdat ze na een verloren weddenschap in Wedden Dat..? in 1986 een cover van het Engelstalige Rock Around The Clock had opgenomen met Normaal. Davina Michelle verliest op deze manier meer dan de helft van haar totale score. Zij stond namelijk met tien Engelstalige hits in de Top 40 en met slechts drie Nederlandstalige hits. Haar Nederlandstalige nummers, Duurt Te Lang, Hoe Het Danst en 17 Miljoen Mensen werden echter zo'n groot succes, dat ze allemaal de eerste plaats bereikten. En dat terwijl ze met een Engelstalige hit nog nooit in de top 5 is gekomen. Hoe dan ook, haar drie Nederlandstalige hits leveren haar voldoende punten op voor een notering in de top 5 van succesvolste Nederlandstalige zangeressen, en dat terwijl ze liever in het Engels zingt.

Dit is de volledige Top 40 van succesvolste Nederlandstalige zangeressen:

 1. Maan
 2. Corry Konings
 3. Willeke Alberti
 4. De Zangeres Zonder Naam
 5. Davina Michelle
 6. Emma Heesters
 7. Miss Montreal
 8. Ria Valk
 9. Trijntje Oosterhuis
 10. Tabitha
 11. Bonnie St. Claire
 12. Ruth Jacott
 13. Marianne Weber
 14. Imca Marina
 15. Hanny
 16. Wilma
 17. Adèle Bloemendaal
 18. Conny Vandenbos
 19. Geike Arnaert
 20. Sigourney K
 21. Meau
 22. Glennis Grace
 23. Liesbeth List
 24. Mieke
 25. Trea Dobbs
 26. Mieke Telkamp
 27. Ciska Peters
 28. S10
 29. Pommelien Thijs
 30. Lenny Kuhr
 31. Sandy
 32. Do
 33. Simone Kleinsma
 34. Corrie Van Gorp
 35. Hetty Blok
 36. Nicole
 37. Karin Kent
 38. Ninthe
 39. Nienke
 40. Astrid Nijgh
(11/11/2022)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season