Davina Michelle: “Hyper wordt gigantisch”

- Overig

 Davina Michelle
Davina Michelle: “Hyper wordt gigantisch”

De Rotterdamse Davina Michelle brak in de afgelopen jaren door als een komeet. Van covers op YouTube en ontelbare Top 40-hits naar een bijzondere eigen show in Ahoy. We spraken Davina over het Hyper-concert, maar ook over de gelijknamige single en haar plannen voor de komende tijd.

Wie de sound van Davina in de afgelopen jaren een beetje heeft gevolgd, weet dat ze met haar laatste single Hyper een nieuwe richting in is geslagen. De poppunk-track had zo op de laatste albums van bijvoorbeeld Avril Lavigne of Olivia Rodrigo kunnen staan. Voor Davina was het een stijl waar ze altijd al nieuwsgierig naar was. “Ik hou heel erg van dingen uitproberen. Ik heb ook een tijdje geprobeerd een track te maken met die 80’s vibe die vorig jaar heel populair was. Dat was helaas echt geen succes, maar van poppunk ben ik altijd al fan geweest. Dus toen dat ook mede dankzij TikTok terugkwam, had ik meteen heel erg zin om ook iets meer de gitaren op te zoeken. Je wil natuurlijk ook dat een stijl, die je uitprobeert, werkt.” En Hyper werkte. Dat er een vervolg komt is duidelijk, maar in welke vorm is nog niet zeker. “Eerst wilden we een ep uitbrengen met dit soort liedjes, maar omdat we op de songs die we tot nu toe hebben geschreven eigenlijk allemaal trots zijn, twijfelen we daar nu aan. Als je een album of ep uitbrengt, gaat een van die liedjes het goed doen en de rest gaat een beetje de grote hoop op. We neigen er daarom nu naar de liedjes allemaal apart uit te brengen en ze later te bundelen.”

‘Randje’

Davina streeft ernaar om zichzelf te zijn in haar muziek, maar met iedere release net iets anders. “Ik wil me vooral graag blijven vernieuwen. Ik vind het zelf ook saai om steeds hetzelfde liedje te maken, dan zou ik helemaal gek worden, dus ik wil vooral dingen blijven uitproberen. Het moet wel echt Davina Michelle blijven. Zolang dat zo voelt, wil ik mezelf geen grenzen opleggen.” Gevraagd wat nou echt haar eigen stijl is, beschrijft Davina het als een ‘randje’. “Ik wil dat alles dat ik uitbreng een randje heeft. Dat kan op meerdere manieren. Zo ben ik nu bijvoorbeeld met een liedje bezig dat qua gitaar en productie best lief klinkt, maar dan moeten de lyrics gewoon een beetje smerig zijn. Ik houd niet zo van ‘te perfect’.” Maar waar moeten we aan denken als Davina het heeft over nieuwe dingen uitproberen? “Er zijn echt nog heel veel stijlen die me interessant lijken. Een grote droom van mij is bijvoorbeeld een keer een soort Bond theme te maken. Iets orkestraals met strijkers voor een grote film.”

Hyper

Nu corona gelukkig wat is gaan liggen kan Davina zich vol storten op het grootste concert in haar carrière tot nu toe: haar Hyper-concert in Ahoy. Vol opwinding en passie vertelt de zangeres over het indrukwekkende project. “We zijn al maanden bezig met voorbereidingen; het is echt enorm. Het wordt een show vol oude, maar zeker ook nieuwe knallers. We hebben ook supervette gastoptredens van mensen die niet per se al heel bekend zijn, maar die zo’n podium zeker verdienen. Ik heb ooit ook door P!nk een podium gekregen waar ik nog altijd enorm dankbaar voor ben en ik vind het geweldig als ik andere getalenteerde mensen zelf die kans mag bieden. Er is nog zo veel talent dat niet ontdekt is, maar dat heel Ahoy makkelijk omver kan blazen.” Davina beschrijft Hyper niet als een concert, maar als een ‘ervaring’. “We hebben nauw samengewerkt met de producent van de shows van Armin van Buuren en de combinatie van onze ideeën maakt dat het echt een feestje gaat worden.”

Toekomst

Pratend over haar bijzondere concert en muzikale passies komt Davina over als iemand die vol zit met dromen en ambities. Toch zoekt ze haar langetermijndoelen op een heel ander vlak. “Ik wil dolgraag moeder worden. Het is helemaal niet zo dat ik ervan droom om ooit de Super Bowl te mogen doen of überhaupt een grote internationale carrière te hebben. Als mijn muziek ooit over de grens hard gaat is dat super, maar zolang ik in Nederland een goedlopende muziekcarrière kan hebben en kan doen wat ik leuk vind, is dat voor mij genoeg. En als ik het niet meer leuk vind, kan ik altijd nog een hbo-opleiding gaan doen.” Hoewel ze toegeeft dat die kans niet bijzonder groot is, laat het zien dat Davina in de muziek zit omdat ze er passie voor heeft, niet omdat ze bijvoorbeeld wereldberoemd wil zijn. “Zelfs in de coronatijd vond ik mijn werk nog leuk en het wordt de komende tijd natuurlijk alleen nog maar leuker.”

Songfestival

Toen Davina vorig jaar in Ahoy op het podium stond als pauzeact tijdens het Eurovisiesongfestival, was heel Nederland lyrisch. Toch heeft het haar internationaal niet meteen hits opgeleverd. Hoe komt dat? “Voor Nederlanders was er echt een soort nationale trots, maar voor de rest van Europa ben ik gewoon een van de twintig artiesten die die avond op het podium stonden. Toch was het voor mij een geweldige ervaring. Ik zie mezelf niet zo snel meedoen aan het Songfestival vanwege het wedstrijdelement, maar het podium zelf spreekt me wel heel erg aan. Dat ik daar dus mocht staan zonder dat het een wedstrijd was, was echt de perfecte kans voor mij.”

Podiumbeest

Davina hoeft niet lang na te denken als haar gevraagd wordt of ze liever schrijft of optreedt. “Optreden zonder twijfel.” Het podiumbeest had het dan ook lastig toen ze tijdens lockdowns enkel en alleen kon werken in de studio. “Ik houd echt van muziek maken en nieuwe dingen creëren, maar op een gegeven moment had ik het wel moeilijk met die lange studiodagen. Ik had geen inspiratie meer en had echt de behoefte om even wat anders te gaan doen.” Wie denkt dat dat ook betekent dat optreden Davina altijd gemakkelijk afgaat, heeft het echter mis. “Ik ben eigenlijk altijd zenuwachtig van tevoren. Als ik er eenmaal sta heb ik ‘the time of my life’, maar van tevoren sta ik te trillen op mijn benen. Toen ik bij de Formule 1 optrad, mochten mensen al twee weken van tevoren eigenlijk gewoon niet in mijn buurt komen. Ik denk ook dat spanning mij juist helpt. Ik heb uiteindelijk het meest genoten van de optredens waar ik het meest zenuwachtig voor was. Als ik iets niet spannend vind, vind ik er ook geen reet aan.”

Eerlijkheid

Samenwerken met je eigen vriend kan voor sommige relaties een slecht idee zijn. Toch werkt het voor Davina heel goed. Haar vriend Sebastiaan Brouwer is namelijk haar producer. “Het werkt nu, en hopelijk ook in de toekomst, omdat we altijd eerlijk tegen elkaar zijn. Hij heeft ooit tegen me gezegd dat ik klonk alsof ik moest poepen. Omdat we zo close zijn durven we ook alles tegen elkaar te zeggen en kunnen we dat meestal ook van elkaar hebben.” Vertrouwen is daarin het sleutelwoord. “Het is de laatste tijd pijnlijk duidelijk geworden hoe intens de muziekindustrie kan zijn, dus het is heel fijn om te werken met mensen die je zo door en door vertrouwt. Dit geldt trouwens niet alleen voor Sebas, maar voor mijn hele team waar ik superdankbaar voor ben.”

Kiezen tussen je kinderen

Aan het einde van het gesprek wordt Davina verrast met de meest gevreesde vraag voor elke artiest: Wat is haar favoriete nummer dat ze in de afgelopen jaren heeft uitgebracht? “Dat is echt alsof je moet kiezen tussen je kinderen. Ik heb wel mijn favorieten moet ik zeggen. Better Now, Beat Me, Hyper en Liar bijvoorbeeld. Als ik Liar bijna mag gaan doen tijdens een set, word ik meteen blij. Maar hetzelfde heb ik met die andere liedjes. Ik merk ook echt dat ik tegenwoordig vaak songs vergeet op te noemen. Dat is allemaal zo snel gegaan. Een paar jaar geleden kon ik bij optredens net nog Duurt Te Lang en Skyward zingen en dan moest ik al aan covers gaan beginnen. Nu kom ik aan veel van mijn eigen nummers niet eens meer toe.” En als we Davina mogen geloven wordt die collectie nog flink aangevuld in dit komende jaar…

Foto: Daniel Ashes