Coming-out-, Pride- en powersongs: My Gender, My Pride

- Overig

 Lady Gaga Troye Sivan Harry Styles Lizzo Years & Years
Pride week 2019

In Nederland zijn wij natuurlijk gezegend met het feit dat wij mogen houden van wie we maar willen. Helaas is dat niet altijd zo. Daarom staat Amsterdam ieder jaar een week lang in het teken van Pride (30 juli – 7 augustus 2022), met seminars, voorstellingen, tentoonstellingen en als klap op de vuurpijl natuurlijk (eindelijk weer) de Canal Parade op zaterdag 6 augustus. Omdat Pride vooral een protest is, horen daar natuurlijk protestsongs bij. Wij zetten er een aantal op een rij én we delen onze playlist Top 40 Pride.

YOUTH – Troye Sivan
Troye Sivan is één van de prinsen, wat betreft tracks met een link naar de LHBTAQI+-community. En dat is ook te merken in zijn video's. De videoclips van Wild, Fools en Talk Me Down horen bijvoorbeeld bij elkaar. Deze nummers vertellen samen met de beelden het verhaal van Troye's jeugd, waarin hij struggelde met zijn geaardheid, verliefd werd op zijn beste vriend en de angst voor de reacties van zijn ouders. Youth is een stuk optimistischer. Volgens de Australische zanger is het een eerbetoon aan de gevoelens die je hebt als je jong bent: onbevangen verliefd worden, uitgaan, onzeker zijn en leren van de fouten die je maakt. Let vooral op de bijzondere tongzoen in de video.

THATS WHAT I WANT  Lil Nas X
Lil Nas X weet met zijn video's altijd wel het conservatieve deel van de Verenigde Staten te shockeren. Maar voor de video van Thats What I Want pakte hij extra uit. Daarin zien we hoe hij in de douches van een American Football-stadion de liefde bedrijft met een teamgenoot. Niet veel later brengt de rapper ook nog een hommage aan de film Brokeback Mountain, via een scène bij een kampvuur en in een tent. Wie dacht dat de Amerikaan weinig succes zou hebben hiermee, had het mooi mis: Thats What I Want belandde over de hele wereld in de top 10, waaronder in Australië, in de UK, bij ons in de Nederlandse Top 40 en in Denemarken. 

AS IT WAS – Harry Styles
Je kunt het natuurlijk ook anders aanpakken. Over Harry Styles gaan al langer geruchten dat hij ook van de mannen zou zijn, maar hij gaat daar heel wijselijk niet op in. Het is zijn zaak en niet iedereen hoeft daar iets mee te maken te hebben. Harry staat open voor iedereen. Tijdens zijn shows komen fans met regenboogvlaggen binnen en Harry helpt hen graag uit de kast. Zijn androgyne kledingstijl is niet nieuw - denk aan David Bowie - maar zorgt er wel voor dat hij zich duidelijk onderscheidt van andere artiesten. Harry roept niet zomaar wat, maar meent ook wat hij zegt en voert dat door in zijn uiterlijk. Hij draagt het uit en roept bovendien op tot verbinding. In de video van As It Was komt zijn kledingstijl goed terug. 

SWEET TALKER  Years & Years x Galantis
Als iemand zich inzet voor de LHBTAQI+-community, dan is het Olly Alexander wel. Lange tijd was hij de frontman van Years & Years, maar sinds vorig jaar is Years & Years zijn eenmansproject. Ook de Brit heeft een bijzondere kledingstijl op het podium. Van lere pakken tot aan een netje om zijn schouders: hij kan het allemaal hebben. Zijn gevecht voor LHBTAQI+-rechten komt niet alleen voor in zijn muziek, ook in zijn acteerwerk. In de serie It's A Sin zette hij indrukwekkend het personage Ritchie Tozer neer, die ziet hoe steeds meer vrienden wegvallen tijdens de aidsepidemie in de jaren 80. Voor de serie bracht hij met Elton John de Pet Shop Boys-cover It's A Sin uit, die zij tijdens de BRIT Awards op indrukwekkende wijze brachten. 

ABOUT DAMN TIME – Lizzo
Een stukje body positivity? Laat dat maar aan Lizzo over. Met nummers als Juice en Good As Hell liet ze al zien dat er meer is dan alleen de graadmagere modellen je op Instagram en TikTok doen geloven en dat dit ook goed is. De Amerikaanse vindt hierin ook veel steun van de LHBTAQI+-community. Ook tijdens haar concert wapperen er verschillende regenboogvlaggen trots in de arena's. Zelf liet de zangeres eerder al weten dat ze zich thuisvoelt in het spectrum van de Progress-vlag. "Ik ben niet één ding, als het op seksualiteit aankomt. Ik voel me thuis in meerdere 'hokjes' en niet in één die door de maatschappij wordt opgelegd."

HEAVEN IS A HAND TO HOLD – Duncan Laurence
Zo trots als een pauw stond Duncan Laurence afgelopen juni op het podium van Rotterdam Pride. 'Zijn eigen' Rotterdam organiseerde dit jaar Roze Maandag en Duncan zette daar een memorabele show neer. Hij zei het al na de winst van het Eurovisiesongfestival "...music first". En die boodschap brengt hij in de praktijk, want veel van zijn liedjes zijn van steun voor mensen in de LHBTAQI+-community. Heaven Is A Hand To Hold is nooit officieel als single uitgebracht, maar is wel vaste prik tijdens de optredens van de zanger. Dat is geen wonder, want de track zat in de populaire Hulu / Disney+-serie Love Victor. 

TODO DE TI (ALL THAT SHE WANTS) – Omar Rudberg 
De naam Omar Rudberg zegt je misschien niet heel veel, maar fans van de Netflix-serie Young Royals dromen van hem. De Venezolaanse-Zweed speelt daarin de rol van Simon, die een stormachtige relatie krijgt met Prins Wilhelm van Zweden. Naast deze rol is Omar al jaren bezig als soloartiest. Hij nam zelfs een keer deel aan het Zweedse nationale Songfestival en scoorde hits met  Om Om Och Om Igen , Dum en Moving Like That. De alleskunner liet onlangs weten dat hij verliefd wordt op een persoon en daarbij niet kijkt naar gender. Net als Harry Styles is de zanger en acteur fan van androgyne outfits en laat hij regelmatig zijn stem horen met betrekking tot de acceptatie van LHBTAQI+'ers. Todo De Ti (All That She Wants) is zijn nieuwste track en daarop maakt hij handig gebruik van All That She Wants van Ace Of Base, dat in 1993 tot 4 kwam in de Nederlandse Top 40.

BORN THIS WAY  Lady Gaga
En natuurlijk kan deze powertrack van Lady Gaga niet ontbreken in dit rijtje. Afgelopen week gaf 'Mother Monster' nog een concert in het GelreDome in Arnhem. Dit anthem blijft iedereen eraan herinneren dat we allemaal mens zijn en elkaar moeten waarderen.  Geniet van de Pride Week allemaal! 

HIDE MY LOVE – Paul Morris
De naam Paul Morris zegt je misschien in de verte wat. Dat klopt. De neef van Rolf Sanchez deed ooit mee aan de SBS-talentenjacht DanceSing. Daar maakte hij grote indruk op de jury en de kijkers. Paul komt oorspronkelijk uit Venezuela en ontwikkelde daar zijn passie voor muziek en dans. Dit jaar zingt hij het officiële themalied van Pride Amsterdam: Hide My Love. Volgens de zanger is het een statement tegen landen waar je nog altijd niet je liefde voor iemand van hetzelfde geslacht mag tonen. "Middels mijn muziek wil ik harten verwarmen, mensen laten dansen en laten genieten van het leven. Ik vind het belangrijk het gesprek over seksualiteit en vrijheid van jezelf zijn gaande te houden. Dit doe ik en zal ik blijven doen. Daarbij wil ik mijn mede-Latino’s inspireren om zonder schaamte los te komen van de heersende machocultuur", aldus Paul op de website van Pride Amsterdam.

Top 40 Pride
Wil je meer Pride-songs? Beluister dan de playlist Top 40 Pride, met de 100 lekkerste Pride-nummers van toen en nu en kom in de stemming voor Pride Amsterdam!

Thema Pride Amsterdam 2022: My Gender, My Pride
Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. De realiteit is helaas anders en onze emancipatie is vaak nog verre van voltooid. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden. Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen. Genderidentiteit staat centraal tijdens Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus 2022 met het thema ‘My Gender, My Pride’.

Foto: YouTube / Pride Amsterdam