Alarmschijven en Top 40-hits van Nieuw-Zeelandse acts

- Overig

 Lorde Benee
Benee

Deze week heeft is Supalonely van Benee en Gus Dapperton de Alarmschijf op Qmusic. Het is voor de vierde keer dat een act uit Nieuw-Zeeland (Benee) de Alarmschijf pakt. Daarnaast gebeurt het niet vaak dat een ‘kiwi’ de Top 40 haalt.

Andere Alarmschijven uit Nieuw-Zeeland

SHE MOVES – FAR AWAY – Alle Farben feat. Graham Candy (2014)
In zijn thuisland Duitsland heeft Alle Farben, die in het echt Frans Zimmer heet, al 6 hits in de hitlijst gehad. In Nederland kennen we hem vooral van zijn enige hit: She Moves – Far Away. Die track maakte hij met zanger Graham Candy en die is dan weer afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het is niet verwonderlijk dat Graham en Frans elkaar tegenkwamen, want de zanger met de kenmerkende hoge stem verhuisde voor de muziek naar Berlijn.

EVERYTHINGS GONNA BE ALRIGHT – The Babysitters Circus (2012)
Jason Kerrison, Jamie Greenslade, Tim Skedden en Selwyn Leaf waren op een avond aan het babysitten en wisselden wat ideeën en muziek uit. Ze besloten met elkaar aan de slag te gaan. Een naam was al snel gevonden: The Babysitters Circus. Hun track Everythings Gonna Be Alright werd in 2012 verkozen tot Alarmschijf en heeft volgens de groep een duidelijke boodschap: je moet je hart volgen en je niet laten weerhouden door wat anderen in jou zien. Het nummer kwam in de Top 40 niet verder dan de twintigste plek.

MESSAGE TO MY GIRL – Split Enz (1984)
De band Split Enz had de eer om als eerst act uit Nieuw-Zeeland een Alarmschijf te scoren. Dat gebeurde in 1984 met Message To My Girl. De groep had toen al één hit in de Top 40 gescoord, maar I Hope I Never was met een dertigste plek in 1981 bepaald geen hoogvlieger. Split Enz werd opgericht door Tim Finn en gitarist Phil Judd. Tim scoorde in 1984 ook nog solohits met onder andere Fraction Too Much Friction en zat met zijn broer Neil Finn in zijn band Crowded House.

Top 40-hits
Met vier hits is de in Auckland geboren Daniel Bedingfield de Nieuw-Zeelandse artiest met de meeste Top 40-hits in Nederland, op de voet gevolgd door Lorde die er drie wist te scoren. Op basis van Top 40-punten is die laatste dan weer de succesvolste act: zij heeft er 889, terwijl Daniel er 680 heeft. We zetten de bekendste Nieuw-Zeelandse artiesten voor je op een rij.

Lorde
Zoals eerder aangegeven, Lorde is de succesvolste act uit het land van de kiwi’s. En dat komt vooral door haar eerste hit in ons land, Royals. Daarmee stond ze 33 weken in de Top 40 en kwam ze tot de tweede plek. Daarna volgden nog bescheiden hits met Team, dat in 2014 tot 25 kwam en met Green Light, dat niet verder kwam dan 31. Lorde, die in het echt Ella Yelich-O'Connor heet, won ook nog eens twee Grammy Awards en twee Brit Awards. Uitzonderlijk voor iemand die in Nieuw-Zeeland werd geboren.

Daniel Bedingfield
Daniel Bedingfield is natuurlijk de broer van Unwritten-zangeres Natasha Bedingfield. Natasha is echter opgegroeid in de UK. Daniel bracht zijn jeugd vooral door in Nieuw-Zeeland en is daarom meer verbonden met dat land. Hij was er zelfs even jurylid bij The X Factor. Van 2002 tot en met 2003 scoorde Daniel drie hits in de Top 40: Gotta Get Thru This, If You’re Not The One en Never Gonna Leave Your Side. If You’re Not The One werd de grootste hit, met nummer 13 als hoogste positie. Daarna hoorden we jarenlang niets meer van de zanger, mede door een ernstig auto-ongeluk, waaraan hij bijna was overleden. In 2008 was hij nog te horen op de Top 40-hit The One van Sharam, waarop sterk gebruik werd gemaakt van Daniel’s hit If You’re Not The One.

Brooke Fraser
Slechts één hit scoorde de nu 36-jarige Brooke Fraser een hit in de Lijst der Lijsten. Daarvoor moeten we terug naar 2011, toen het aanstekelijke Something In The Water tot 22 kwam. Brooke werd geboren in Wellington en was lang lid van christelijke groepen als Hillsong United en Hillsong Worship. Toen Something In The Water bij ons een hit werd, had Brooke in haar thuisland 5 top 10-hits op haar naam staan. De laatste jaren lukt het scoren van hits moeilijk. Haar laatste eigen hit was Kings And Queens, dat in 2014 tot 20 kwam in Nieuw-Zeeland.

OMC
Net als Brooke Fraser is ook OMC een eendagsvlieg in Nederland. How Bizarre was in 1996 een dikke hit en kwam tot de elfde plek. De groep bestond uit Pauly Fuemana en Alan Jansson. OMC is een afkorting voor Otara Millionaires Club, een ironische verwijzing naar de thuisbasis van de groep, Ōtara, wat één van de armste voorsteden van Auckland is. Wereldwijd zijn er naar schatting drie tot vier miljoen exemplaren van How Bizarre verkocht. Daarmee werd het de best verkopende single ooit van een Nieuw-Zeelandse act, opgenomen in eigen land.

Tim Finn
En daar is hij weer. We kwam Tim Finn al tegen bij Split Enz, maar het bezige baasje deed meer. Als solozanger wist hij twee keer de Nederlandse Top 40 te bereiken: Through The Years kwam in 1984 tot 34, maar daarvoor was het goed raak met Fraction Too Much Friction. De track met de krankzinnige videoclip stond in datzelfde jaar 9 weken in de lijst en wist tot de tweede plaats te komen.

NB: Niet alle acts uit Nieuw-Zeeland hebben we nu genoemd. Kimbra scoorde bijvoorbeeld één van de grootste Top 40-hits ooit met Gotye. Maar zij kreeg geen credits voor Somebody That I Used To Know. En dan zijn er natuurlijk ook nog bands met leden uit Nieuw-Zeeland. Neem bijvoorbeeld Calum Hood van 5 Seconds Of Summer. Ook die hebben we niet meegerekend.

Foto: YouTube