Nieuws
Nieuws

Top 40-dochters met een nummer 1-hit

Top 40-dochters met een nummer 1-hit
Miley Cyrus  Billy Ray Cyrus  Candy Dulfer  Hans Dulfer  Kim Wilde  Marty Wilde  Nancy Sinatra  Frank Sinatra  Whitney Houston  Cissy Houston  Vicki Brown  Sam Brown 

Miley Cyrus heeft met Flowers haar eerste nummer 1-hit te pakken. Haar vader Billy Ray Cyrus stond ook een paar keer in de Top 40, maar een nummer 1-hit zat er voor hem nooit in. Daarmee komt Miley in een select rijtje nummer 1-zangeressen van wie de vader of moeder ook ooit in de Top 40 stond.

Er heeft nooit een zangeres op nummer 1 gestaan in de Top 40, waarvan de vader of moeder ook een nummer 1-hit heeft gehad. Als we kijken naar zingende zonen, dan komt dit wel voor. Denk maar aan Enrique en Julio Iglesias en aan André Hazes Jr. en Sr. Zij stonden allemaal ooit op de eerste plaats in de Top 40. 

Voorbeelden van dochters die zelf nooit op 1 kwamen maar hun vader of moeder wel, zijn er ook. Zo scoorden Roxeanne Hazes en Mabel nog nooit een nummer 1-hit. Die laatste is een dochter van Neneh Cherry

In dit artikel kijken we echter alleen naar dochters die een nummer 1-hit scoorden en van wie de vader of moeder wel ooit in de Top 40 stond, maar nooit op de eerste plaats. Daarbij hebben we dochters die deel uitmaakten van een groep (zoals Babette Van Veen van Linda, Roos & Jessica) buiten beschouwing gelaten.

In ons archief vonden we zes dochters die aan deze omschrijving voldoen. We lopen ze na in chronologische volgorde

1. Nancy Sinatra
scoorde in 1966 een nummer 1-hit met These Boots Are Made For Walkin'.
Vader Frank Sinatra haalde de 2e plaats met Strangers In The Night (1966) en Somethin' Stupid.

Op 4 juni 1966 stonden er voor het eerst een ouder en een kind tegelijk in de Top 40. Terwijl Nancy Sinatra voor de laatste week genoteerd stond met These Boots Are Made For Walkin', maakte vader Frank zijn Top 40-debuut met Strangers In The Night. Frank Sinatra was natuurlijk al veel langer bekend, maar doordat de Top 40 pas in 1965 begon, kon zijn dochter 3½ eerder debuteren dan hij. Van alle vaders en moeders in dit lijstje kwam Frank het dichtste bij een Top 40-hit in de buurt. Hij scoorde namelijk twee nummer 2-hit. Zijn tweede nummer 2-hit, Somethin' Stupid was een duet met zijn dochter.

2. Whitney Houston
scoorde in 1987 een nummer 1-hit met I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), in 1992 een nummer 1-hit met I Will Always Love You en in 2000 een nummer 1-hit met Could I Have This Kiss Forever.
Moeder Cissy Houston haalde de 14e plaats met I Know Him So Well (1989).

Van alle vaders en moeders in dit lijstje is Cissy Houston wellicht de enige die zonder het succes van haar dochter nooit de Top 40 gehaald zou hebben. Cissy had in de jaren 60 als lid van de r&b-groep The Sweet Inspirations wel een paar hits gehad en in 1971 als solozangeres de 92e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 gehaald met de Ronettes-cover Be My Baby. Daarnaast is ze jarenlang achtergrondzangeres geweest, maar in Nederland was redelijk onbekend. Dat veranderde toen Whitney Houston met haar I Know Him So Well opname, een nummer uit de musical Chess dat vier jaar eerder een hit was geweest voor Elaine Paige en Barbara Dickson. Deze track werd niet in alle landen op single uitgebracht, maar in Nederland wel. Het is de enige hit in ons land voor de inmiddels 89-jarige Cissy.

3. Sam Brown
scoorde in 1988 een nummer 1-hit met Stop.
Moeder Vicki Brown haalde de 22e plaats met Stay With Me 'til The Morning (1987).

Net als Cissy Houston is Vicki Brown lange tijd actief geweest als achtergrondzangeres bij bekende artiesten. In haar jonge jaren maakte ze deel uit van het meidenkoor The Vernons Girls, samen met onder anderen de moeder van Kim Wilde (zie hieronder). Vanaf 1979 maakte Vicki deel uit van The New London Chorale. Dit was een project van de Britse muzikant Tom Parker (bekend van Apollo 100) dat het werk van klassieke componisten uitbracht in een nieuw jasje met songteksten. Als solist van dit project scoorde Vicki in 1986 haar enige hit in ons land. Stay With Me 'til The Morning was een bewerking van het adagio uit het klarinetconcert in A majeur, KV 622, dat Wolfgang Amadeus Mozart kort voor zijn overlijden in 1791 componeerde. Anderhalf jaar later werd dit bescheiden hitsucces overschaduwd door dat van haar dochter Sam Brown. Zij stond in september 1988 drie weken op de eerste plaats met haar debuuthit Stop!. Als je goed luistert, is op deze track mama Vicki ook te horen als achtergrondzangeres. Vicki Brown heeft helaas niet lang van haar succes mogen genieten. In 1991, 200 jaar na het overlijden van de componist van haar enige Top 40-hit, stierf ze op 50-jarige leeftijd aan borstkanker.

4. Candy Dulfer
scoorde in 1989 een nummer 1-hit met Lily Was Here.
Vader Hans Dulfer haalde de 14e plaats met Streetbeats (1994).

In de introductie van dit artikel hebben we het over zangeressen. Hoewel Candy Dulfer weleens gezongen en gerapt heeft op het podium, is ze toch met meest bekend van haar instrument: de saxofoon. Als saxofoniste is zij niet alleen beroemd in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Haar Top 40-debuut, Lily Was Here uit 1989, werd een grote internationale hit, die in 1991 zelfs de elfde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte. Nadien scoorde Candy in eigen land nog drie top 10-hits en werkte ze samen met talloze grootheden uit de popmuziek, waaronder Prince, Van Morrison en Aretha Franklin. Candy's vader Hans Dulfer, die eveneens saxofonist is, maakte pas 4½ jaar na zijn dochter zijn Top 40-debuut met de hit Streetbeats. In 1970 en 1977 had hij wel al tweemaal de Tipparade bereikt met twee verschillende uitvoeringen van Red, Red Libanon. Beide keren wist hij echter niet door te stromen naar de Top 40.

5. Kim Wilde
scoorde in 2003 een nummer 1-hit met Anyplace, Anywhere, Anytime.
Vader Marty Wilde haalde de 5e plaats met Abergavenny (1968).

Wie in de jaren 80 is opgegroeid kent ongetwijfeld Kim Wilde en de grote hits die ze scoorde met onder andere Kids In America, Chequered Love en Cambodia. Die laatste twee hits bleven steken op nummer 2 en jarenlang zag het ernaar uit dat dat haar hoogst behaalde positie in de Top 40 zou blijven. In 2003 maakte de 42-jarige zangeres echter een onverwachte comeback dankzij een samenwerking met de Duitse zangers Nena. Samen hadden zij een nieuwe tweetalige versie opgenomen van Nena's top 10-hit Irgendwie Irgendwo Irgendwann uit 1984. Daarmee scoorde Kim uiteindelijk toch nog een nummer 1-hit. Kims vader Marty is in ons land wat minder bekend, maar eind jaren 50 en begin jaren 60 had hij in eigen land zes top 10-hits met voornamelijk covers van Amerikaanse rock-'n-rollhits. Dankzij zijn deelname aan het populaire songfestival van Knokke in 1968, scoorde hij zijn eerste en enige hit in Nederland. Het vrolijke Abergavenny bereikte de vijfde plaats in de Top 40. Marty is inmiddels 83 en staat nog steeds op het podium.

6. Miley Cyrus
scoorde in 2023 een nummer 1-hit met Flowers.
Vader Billy Ray Cyrus haalde de 5e plaats met Old Town Road - Remix (2019).

Countryzanger Billy Ray Cyrus scoorde begin jaren 90 drie bescheiden Top 40-hits, waarvan Achy Breaky Heart het bekendst is geworden. Zijn grootste hit scoorde hij echter ruim 25 jaar later dankzij zijn bijdrage aan de remix van Old Town Road van Lil Nas X. Billy Ray heeft niet één, maar twee dochters die allebei in de Top 40 gestaan hebben. De beroemdste is natuurlijk Miley Cyrus, die vanaf 2013 al 9 Top 40-hits op haar naam heeft geschreven. Dat zijn er ruim twee keer zo veel als haar vader. Miley brak in 2006 door als 13-jarig meisje dankzij haar hoofdrol in de Disney Channel-serie Hannah Montana. In die serie speelde Billy Ray de rol van haar vader, wat hij in het echte leven dus ook is. In een paar aflevering duikt Mileys jongere zusje Noah ook op. Zij maakte haar Top 40-debuut in 2017 op de track All Falls Down van Alan Walker. En dan hebben we nog niet alle gezinsleden gehad, want ook zoon Trace scoorde in 2009 een hitje met Shake It als zanger van de groep Metro Station. Miley is deze week de eerste van de familie Cyrus die de eerste plaats van de Top 40 week te bereiken.

(27/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt