Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 35

Top 4: Opgevallen! week 35
Brigitte Bardot  Hero  Ellen Ten Damme  Froukje 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Brigitte Bardot

De top 2 van deze rubriek ziet er hetzelfde uit als die van vorige week. Het is niet onmogelijk dat die volgende week ook weer hetzelfde zal zijn. De miniserie Bardot, die nu bijna twee weken op Netflix staat, trekt namelijk veel kijkers. De serie over de jonge jaren van Brigitte Bardot is nu zelfs binnengekomen in de top 10 van meest bekeken Netflixseries in Nederland. Vorige week schreven we al over BB's enige Top 40-hitje Ay Que Viva La Sangria. Het had echter niet veel gescheeld of Brigitte had een monsterhit op haar naam gehad. In 1967 had zij namelijk de vrouwelijke partij ingezongen van het erotische getinte duet Je T'aime ... Moi Non Plus met Serge Gainsbourg. Gunter Sachs, de toenmalige echtgenoot van Brigitte, vond dit lied echter veel te gewaagd en stak er een stokje voor dat dit nummer uitgebracht zou worden. Later nam Serge het nummer op met zijn nieuwe vriendin Jane Birkin en werd het een van de grootste Top 40-hits aller tijden. Mocht er ooit een vervolg op de serie Bardot komen, waarin de jaren 60 worden behandeld, dan zal dit hoofdstuk ongetwijfeld aan bod komen.

2 (2) Antonie Kamerling

In de bijna vijf jaar oude historie van deze rubriek is het nog maar een paar keer voorgekomen dat de top 2 precies hetzelfde is als die van de week ervoor. Het gebeurde in 2018 en 2019 drie keer bij Freddie Mercury en Queen en later in 2019 nog een keer Duncan Laurence en Madonna. De aanleidingen waren toen respectievelijk het bioscoopsucces van Bohemian Rhapsody en het Eurovisiesongfestival. Deze keer zit de gemeenschappelijkheid hem in Netflix, want naast de serie over Brigitte Bardot is daar sinds kort ook de film Toen Ik Je Zag te vinden. Deze film gaat over het laatste jaar uit het leven van Antonie Kamerling. Zijn gelijknamige nummer 1-hit is zelf overigens ook afkomstig uit een speelfilm: de amateurvoetbalklassieker All Stars. Na Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen van Danny De Munk is Toen Ik Je Zag de enige Nederlandstalige nummer 1-hit die afkomstig is uit een Nederlandse film. De All Stars-franchise is na de film doorgegaan met een televisieserie, jaren later de film All Stars 2: Old Stars en nog eens jaren later de serie All Stars & Zonen. Van die laatste serie ging donderdagavond op NPO 3 het tweede seizoen van start.

3 (--) Ellen Ten Damme

Ook op RTL 4 is het nieuwe televisieseizoen van start gegaan. Zo werd donderdagavond de eerste aflevering uitgezonden van Casa Di Beau. Deze serie is een vervolg op Lago Di Beau en Isola Di Beau, die zelf weer allemaal afgeleid zijn van het jaren 90-programma Villa Felderhof. Presentator Beau van Erven Dorens ontvangt in dit programma zeven keer twee gasten in Castello Di Cafaggio. Dat is een 15e-eeuwse villa in Toscane, ten noorden van Florence. In de eerste aflevering ontving hij misdaadjournalist Kees van der Spek en Ellen Ten Damme. De 55-jarige zangeres en theatermaakster sprak onder meer over haar jeugd in het Drentse dorp Roden en haar relatie met de 31 jaar jongere pianist Ringo Maurer. Beau en Ellen spraken ook over haar ziekte. In de zomer van 2022 werd voor de derde keer kanker bij haar geconstateerd. Ellen schreef hierover het lied Hoe Ik Het Mijn Moeder Vertel, dat ze zingt in haar huidige theatertour Barock. In Casa Di Beau wist ze Kees en Beau bovendien te ontroeren met haar vertolking van de Yves Montand-klassieker Les Feuilles Mortes.

4 (--) Froukje

We besluiten deze top 4 met Froukje, die net als bovenstaande drie artiesten met één hit in de Top 40 heeft gestaan. Froukje deed dat het meest recent. Afgelopen december haalde Nooit Meer Spijt, haar samenwerking met S10, de 32e plaats in de lijst. De 21-jarige zangeres was vorige week te zien in de kennisquiz De Slimste Mens. Volgens presentator Philip Freriks was zij de jongste kandidaat die ooit aan deze quiz heeft meegedaan. Froukje deed het heel behoorlijk. In haar eerste aflevering op dinsdag speelde ze in de finale de Vlaamse cartoonist Jeroom naar huis en woensdag werd ze zelfs de dagwinnaar. Donderdag vertelde Froukje dat ze als jong meisje groep 3 heeft overgeslagen en al op 10-jarige leeftijd naar de middelbare school ging. Helaas werd haar derde ook haar laatste aflevering. Ze verloor de finale van schrijfster en podcastmaakster Renée Kapitein, die gebruik maakte van de tactiek door zich te laten zakken. Met drie deelnames en één dagwinst is Froukje samen met Coosje Smid de succesvolste Top 40-zangeres in De Slimste Mens-historie (sinds 2012). Coosje zette in de zomer van 2016 precies dezelfde prestaties neer. Helaas is het niet genoeg voor een plek in finaleweek, die vandaag van start gaat.

(Foto: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Fotograf: Comet Photo AG (Zürich) / Com_L10-0171-0018 / CC BY-SA 4.0)

(04-09-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix