Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 33

Top 4: Opgevallen! week 33
Pommelien Thijs  Billie Eilish  Boudewijn De Groot  De Ajax Selectie 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (3) Pommelien Thijs

Het is erop of eronder,' zingt Pommelien Thijs in haar huidige hit. Het is een duidelijke 'erop' geworden. Het Vlaamse publiek heeft haar nummer Erop Of Eronder afgelopen zaterdag in Blankenbergen verkozen tot Zomerhit 2023. Het winnen van deze publieksprijs, die al sinds 1973 wordt uitgereikt. is de kers op de taart voor Pommelien deze zomer. Ze staat (weer) op nummer 1 in Vlaamse Ultratop 50 met Erop Of Eronder, haar debuutalbum Per Ongeluk prijkt ook op de eerste plaats in de albumlijst en de televisieserie Knokke Off, waarin ze een hoofdrol speelt, is ook een grote kijkcijferhit. Dat laatste geldt ook voor ons land. Knokke Off staat staat dankzij goede mond-tot-mondreclame al voor de vierde week op nummer 1 in de top 10 van best bekeken Netflixseries in ons land. Zou Erop Of Eronder ook bij ons worden uitgebracht als single? Wellicht zit er drie jaar na Nu Wij Niet Meer Praten wel weer een dikke Top 40-hit voor Pommelien in.

2 (--) Billie Eilish

Terwijl Pommelien naar de eerste plaats is gestegen in de Vlaamse Ultratop 50, heeft Billie Eillish met What Was I Made For? haar tweede nummer 1-hit te pakken in Engeland. Daarmee maakt de gen Z-zangeres deel uit van een unicum, want de hele top 6 van die lijst bestaat uit solozangeressen. Haar Britse nummer 1-hit is echter niet de reden van haar notering in deze rubriek. Die heeft ze te danken aan het feit dat ze dit weekend in de lage landen was. In de late vrijdagavond was ze de headliner op het Vlaamse festival Pukkelpop en zondag sloot ze avond op het hoofdpodium bij Lowlands af. Daarmee was de 21-jarige zangeres de jongste headliner uit de 56-jarige geschiedenis van het festival. Billie zong bijna al haar hits, waarvan een gedeelte in een akoestische versie. Daarbij werd ze op gitaar begeleid door haar broer en producer Finneas. Hoewel ze er in het begin nog een beetje in moest komen - misschien door problemen met het geluid? - was iedereen het erna wel over eens dat Billie een geweldig optreden neerzette.

3 (--) Boudewijn De Groot

Afgelopen dinsdag vond het Indisch Monument in Den Haag de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 plaats. Dat is de datum waarop Japan capituleerde en er een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Nederland op 5 mei al werd bevrijd, was dat in Nederlands-Indië, dat toen nog deel uitmaakte van ons koninkrijk, pas drie maanden later het geval. Een van de sprekers bij de herdenking was Boudewijn De Groot. Tijdens de plechtigheid legde hij samen met zijn dochter Caya en kleindochter Misha de driegeneratiekrans en daarna droeg hij de tekst van zijn lied Hoe Meer Ik Dichterbij Kom voor. In dit nummer, afkomstig van zijn laatste album Windveren, richt hij zich tot zijn overleden moeder. Zij overleed op 22 juni 1946, een maand na Boudewijns geboorte, in een Japans interneringskamp op Java aan dysenterie. Het was niet de eerste keer dat de zanger aanwezig was bij de herdenking, ook in 2010 en in 2002 gaf hij een voordracht. Andere bekende artiesten die dit jaar iets voordroegen of zongen, waren Bibi Breijman, Frédérique Spigt en EliZe.

4 (--) Ajax

Het is komkommertijd en dan wil het nog wel eens gebeuren dat Ajax in deze rubriek opduikt. Ajax behoort samen met Feyenoord, F.C. Den Bosch en Nottingham Forest tot de vier voetbalclubs die ooit met een hit in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan. De Amsterdammers haalden 30 jaar geleden de 19e plaats met het nummer Ajax Is Okay! Op de single zongen verschillende legendarische Ajacieden mee, zoals Frank en Roland de Boer, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Edgar Davids, Danny Blind, Edwin van der Sar, Jari Litmanen en Stefan Pettersson. Op dit moment gaat het echter helemaal niet zo 'okay' met Ajax. De club verloor vorige week maandag met 0-1 een vriendschappelijk duel tegen Go Ahead Eagles en speelde zaterdag met 2-2 gelijk tegen Excelsior. Daardoor zakt Ajax nu naar de vijfde plaats in de Eredivisie. Daarnaast was er nogal wat te doen rond de kersverse Ajax-trainer Maurice Steijn, die in NOS Studio Voetbal door analist Pierre Van Hooijdonk werd beschuldigd van 'betrokkenheid bij duistere dealtjes met bevriende zaakwaarnemers' in diens tijd bij NAC Breda. Die uitspraak heeft Van Hooijdonk na een dreiging van Steijn met een kort geding inmiddels ingetrokken.

(Foto: Mirthe / Wikiportret.nl / Pommelien Thijs / CC BY-SA 4.0)

(21/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi