Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 24

Top 4: Opgevallen! week 24
Ali B  Het Nederlands Elftal  Ellen Ten Damme  Jacques Dutronc 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Ali B

Afgelopen woensdag begon in de rechtbank in Haarlem de strafzaak tegen Ali B. De 42-jarige rapper staat terecht voor vier zedendelicten bij drie vrouwen. Aanvankelijk zou de zaak twee dagen in beslag nemen, maar dat werden er uiteindelijk drie. Dat komt doordat zich woensdagavond nog een getuige had gemeld, die de rechtbank ook nog wilde horen. Daardoor hoorde Ali pas op vrijdag de strafeis van het OM. De Officier van Justitie eist een onvoorwaardelijke celstraf van 3 jaar. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat Ali geen strafblad heeft en alle media-aandacht ronde de zaak grote impact heeft gehad op zijn gezin en zijn carrière. De advocaat van Ali B stuurt echter aan op vrijspraak, waarbij hij wijst op het gebrek aan betrouwbaar bewijs. Ali B zelf toonde zich weerbaar en stond buiten de rechtbank steeds de pers te woord. Hij was blij dat hij na 2½ eindelijk zijn kant van ze zaak mocht belichten. Hij gedroeg zich tijdens de zitting bij momenten joviaal, maar werd ook een paar keer emotioneel. Hij vindt dat hij nooit signalen heeft ontvangen van de vrouwen die hem nu aanklagen en dat hij daarom onschuldig is. Hij heeft het volste vertrouwen in de rechtspraak, maar zijn advocaat geeft wel te kennen dat hij in hoger beroep zal gaan als er geen vrijspraak komt.

2 (2) Het Nederlands Elftal

We onderbreken het nieuws over de zaak-Ali B even met iets luchtigers: voetbal. Vrijdag ging in Duitsland het EK voetbal van start en zondagmiddag mocht Het Nederlands Elftal voor het eerst in actie komen. Hoewel Nederland eerst op achterstand kwam dankzij een doelpunt van Adam Buska in de 16e minuut, wist Oranje uiteindelijk toch te winnen met 1-2. Cody Gakpo en Wout Weghorst maakten de twee Nederlandse doelpunten. In de Top 40 hebben de spelers van Oranje ook een mooie start gemaakt. De EK-hit Larger Than Life van Armin Van Buuren en Chef'Special, waarop de stemmen van de voetballers te horen zijn, stijgt in zijn tweede week met superstip van nummer 35 naar 25. Voor deze bijdrage kreeg Het Nederland Elftal overigens geen officiële hoescredlit. Dat was bij de Oranjehits van 1980, 1988, 1990 en 1994 destijds wel het geval. Afgelopen vrijdag riep Qmusic het officiële EK-anthem van dit jaar, Fire van Meduza, OneRepublic en Leony, uit tot Alarmschijf. Dat betekent dat er vrijdag waarschijnlijk twee EK-hits tegelijk in de Top 40 staan. De laatste keer dat dat is gebeurd, was in 2012.

3 (--) Ellen Ten Damme

Waar wordt Ali B eigenlijk precies van beschuldigd? Het OM heeft zeven aanklachten van seksueel misbruik onderzocht. Vier daarvan achtte het OM bewijsbaar en daar staat Ali nu dus voor terecht. Het gaat om twee gevallen van aanranding en twee van verkrachting bij drie verschillende vrouwen. De bekendste naam is die van Ellen Ten Damme. Zij heeft geen aangifte gedaan, maar legde na de geruchtmakende Boos-uitzending over The Voice in januari 2022 wel een verklaring af om de meisjes in dat programma te steunen. Ellen verklaarde te zijn verkracht door Ali tijdens de opnames van het televisieprogramma Ali B En De Muziekkaravaan in 2014. Tijdens de zitting werd voorgelezen wat er volgens de zangeres precies zou zijn gebeurd. De vrouwen die wel aangifte hebben gedaan, zijn Naomi en oud-Voice-finaliste Jill Helena. Die laatste was tijdens de eerste twee zittingsdagen ook aanwezig. Zij beschuldigt Ali van een aanranding in 2018, jaren nadat zij samen een affaire hadden gehad. Naomi zegt dat ze in datzelfde jaar door Ali is aangerand en daarna verkracht tijdens een door Ronnie Flex georganiseerd schrijverskamp in Heiloo. Ali B stelt dat hij nooit seksueel contact heeft gehad met Naomi en in het geval van Ellen en Jill zegt hij dat hij uitging van wederzijdse instemming. Op 12 juli volgt de uitspraak in deze zaak.

4 (--) Jacques Dutronc

We besluiten deze top 4 met een overlijden. Afgelopen dinsdag overleed de Franse zangeres Fraçoise Hardy na een lang ziekbed op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van strottenhoofdkanker. Ze brak in 1962 door met het dromerige liefdesliedje Tous Les Garçons Et Les Filles, waarmee ze een internationale hit scoorde. Daarna had ze in ons land nog succes met L'amour S'en Va, het liedje waarmee ze in 1963 namens Monaco als vijfde eindigde op het Eurovisiesongfestival, en Only Friends. Omdat de Top 40 pas in 1965 van start ging heeft ze nooit in deze lijst gestaan. In 1969 haalde ze wel de Tipparade met Comment Te Dire Adieu. In deze rubriek kijken we echter alleen naar acts die ooit in de Top 40 hebben gestaan en daarom ontbreekt zij in de top 4. Toch konden we het in dit geval even over haar hebben, omdat ze vanaf 1967 een relatie had met zanger Jacques Dutronc en die scoorde eind jaren 60 wel drie Top 40-hits. In 1973 kreeg het koppel een zoon en in 1981 stapten Françoise en Jacques in het huwelijksbootje. In 1988 gingen ze uit elkaar, maar ze zijn nooit officieel van elkaar gescheiden. Komende donderdag zal Françoise Hardy worden gecremeerd op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.

(Foto: DWDD / YouTube / Speelfilm 'Patser' / CC BY-SA 3.0)

(17-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It