Nieuws
Nieuws

Top 10: meest bekeken 90’s video’s

Top 10: meest bekeken 90’s video’s
Aqua  4 Non Blondes  Queen  Guns N' Roses  Nirvana ((USA))  The Cranberries  Backstreet Boys  AC/DC  Metallica  Whitney Houston 

Deze week voegde een tiende hit uit de jaren ’90 zich bij de miljardairsclub op YouTube. Ter ere van die video hebben we een overzicht gemaakt van alle video’s uit de 90’s die meer dan een miljard views hebben.

10. BARBIE GIRL – Aqua

De Deense groep Aqua, die bestaat uit Lene, René, Claus en Soren, brak in 1997 door met dit pareltje van een eurodance-klassieker. Het poplaire kinderspeelgoed had eindelijk een bijpassend anthem dat precies paste bij het imago van de Barbie. De hit kwam op nummer 1 en wist het uiteindelijk 21 weken vol te houden in de Lijst der Lijsten. De video is net als de plaat een fantasiewereld vol kleur en die kreeg uiteindelijk ook een soort cultstatus. Nu is het ook de tiende video uit de jaren ’90 die een miljard views scoort op YouTube.

9. I WANT IT THAT WAY – Backstreet Boys

Tell me why… met die woorden pakten vijf jongens uit Florida de hele wereld in. De woorden die volgen kunnen miljoenen mensen ter wereld nog altijd uit volle borst meezingen en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. Tussen 1995 en 2005 groeiden de Backstreet Boys uit tot een van de grootste boy bands in de geschiedenis en I Want It That Way was het uitgesproken hoogtepunt van de Backstreet hype in 1999. Niet zo gek dus ook dat het, naast hun enige nummer 1-hit, ook hun grootste Top 40-succes werd. De video van I Want It That Way is een typische boy band video vol met zwoele blkken in de camera en iets te ingestudeerde choreografie. Het leverde de boys wel meer dan een miljard views op.

8. THUNDERSTRUCK – AC/DC

Niet Highway To Hell of Back In Black, maar het in 1990 uitgebrachte Thunderstruck is de meest bekeken video van de Australische band AC/DC. De band die opgericht werd door Bon Scott, Angus en Malcolm Young, Mark Evans en Phil Rudd scoorde in totaal zes Top 40-hits waarvan Thunderstruck na Whole Lotta Rosie de grootste was. De video van Thunderstruck is zoals elke rockvideo zou moeten zijn: vol met gitaren en gillende fans die losgaan. De video doorbrak de grens van een miljard views in oktober.

7. NOTHING ELSE MATTERS – Metallica

Sommige hits zijn van alle tijden. Dat bewees rockband Metallica toen ze zeven jaar nadat Nothing Else Matters 14 weken in de Top 40 wist te staan, ze daar nog eens 20 weken aan toevoegden. De hit uit 1992 werd in 1999 opnieuw uitgebracht in een nieuwe versie met Michael Kamen en The San Francisco Symphony Orchestra en bereikte opnieuw de top 5. Daarna werd de hit ook nog eens bijzonder vaak gecoverd door andere artiesten van Miley Cyrus tot aan Lucie Silvas. De video van het origineel blijft de meest populaire. Hij werd geregisseerd door Adam Dubin en bevat beelden van de documentaire die ze uitbrachten over het proces van hun album Metallica. Interessant feitje: omdat er in de video Playboyposters te zien zijn, zond MTV de video niet overdag uit. In augustus bereikte Nothing Else Matters de grens van een miljard views.

6. I WILL ALWAYS LOVE YOU – Whitney Houston

Je zou het soms bijna vergeten, maar I Will Always Love You was origineel toch echt van Dolly Parton. Het iconische liefdesliedje werd gecoverd door Whitney Houston en groeide vervolgens uit tot de grootste hit uit de indrukwekkende carrière van de in 2012 overleden zangeres. Ze stond er maar liefst negen weken mee bovenaan de Top 40 en keerde ermee na haar dood nog eens terug in de lijst. De video van de hit uit haar film The Bodyguard werd geregisseerd door Alan Smithee en tikte in oktober 2020 de miljard views aan. Het is de zesde meest bekeken video uit de 90’s.

5. ZOMBIE – The Cranberries

De eerste en met afstand grootste hit van Ierse band The Cranberries werd in 1994 het snijdende Zombie. Leadzangeres Dolores O’Riordan die in 2018 overleed, zong Zombie als lead single van hun tweede album No Need To Argue. O’Riordan schreef de hit als eerbetoon aan Jonathan Ball en Tim Parry, twee jongens die omkwamen bij bombardementen in Warrington. De video van het protest anthem over de oorlog in Noord-Ierland werd geregisseerd door Samuel Bayer en werd gefilmd in Belfast. De symboliek van de video raakte veel mensen en het leverde ze in april 2020 een plek op in de Billion Views Club op YouTube.

4. WHAT’S UP? – 4 Non Blondes

Wat je misschien niet weet over de iconische hit What’s Up? van de Amerikaanse band 4 Non Blondes, is dat de titel is gekozen om verwarring met een andere grote hit te voorkomen. Als je de plaat luistert, zul je de woorden What’s Up? niet tegenkomen, maar wel What’s Going On. Aangezien dat ook de titel was van een grote hit van Marvin Gaye, besloten de 4 Non Blondes het dus bij What’s Up? te houden. De plaat van de band onder leiding van Linda Perry stond in 1993 twintig weken in de Top 40 waarvan maar liefst 10 bovenaan. De video van What’s Up? is de vierde meestbekeken uit de jaren ’90.

3. SMELLS LIKE TEEN SPIRIT – Nirvana

Nirvana, de rockband onder leiding van Kurt Cobain, wist met de lead single van hun iconische Nevermind album grunge naar de mainstream te brengen. Smells Like Teen Spirit wordt nog altijd gezien als een van de invloedrijkste rockhits ooit. In de Top 40 was het hun eerste hit en met een piek op nummer 3 is het ook hun grootste. Helaas was Nirvana uiteindelijk van korte duur. Het succes van de band werd leadzanger Cobain te veel en hij werd in 1994 dood aangetroffen in zijn garage. Nevermind is de laatste tijd weer volop in de actualiteit vanwege de aanklacht die de baby op de cover van het album indiende tegen de band. Het zal de nalatenschap van Smells Like Teen Spirit zeker niet aantasten, want die plaat en zijn bijbehorende video gelden nog altijd als een klassieker. De miljardste view van Smells Like Teen Spirit werd geregistreerd in december 2019.

2. BOHEMIAN RHAPSODY – Queen

Als een plaat zichzelf de eeuwige nummer 1 in de Top 2000 mag noemen, weet je dat hij voor heel veel mensen bijzonder is. Bohemian Rhapsody is zes minuten lang, maar als al die zes minuten raak zijn, hoeft dat zeker niet uit te maken. De Britse band Queen, onder leiding van Freddy Mercury, scoorde ontelbare accolades met de plaat die onder een van de grootste hits aller tijden valt. Een paar van die accolades: het is de enige hit die meerdere keren de Britse Christmas nummer 1 scoorde, het is de meest gestreamde hit uit de vorige eeuw, hij heeft de diamant status in de VS en is onderdeel van zo’n beetje elke greatest of all time poll. Je kunt je afvragen wat een hit uit 1976 doet op een lijst van de populairste 90’s video. Dat komt omdat de plaat na de dood van Mercury in 1991 terugkeerde in de Lijst der Lijsten en toen nog eens 11 weken aan zijn totaal toevoegde. Toch stond hij al in 1976 op nummer 1. De video die er toen bij werd uitgebracht wordt door velen gezien als iconisch. Rolling Stone zei erover dat Queen de muziekvideo ‘praktisch uitvond’ zeven jaar voor de start van MTV. Hij droeg er mede aan bij dat video’s werden gebruikt als een marketingtool voor promotie van een hit. Mede dankzij de gelijknamige film over de band die in 2018 uitkwam is Bohemian Rhapsody nooit uit de mode geraakt en het is de op één na meest bekeken video uit de jaren ’90.

1. NOVEMBER RAIN – Guns ‘N Roses

Over lange hits gesproken. Ook de meest bekeken video uit de 90’s duurt negen minuten en komt op naam van een rockband. In dit geval gaat het om Guns ’N Roses. Onder leiding van Axl Rose brachten ze in 1992 het nummer November Rain uit dat een grote hit werd in de Top 40, maar niet hun grootste. Dat werd uiteindelijk in datzelfde jaar Knockin’ On Heaven’s Door. Toch wint November Rain het als we het over de video hebben. Geïnspireerd op de korte film Without You van Del James, de door Andy Morahan geregisseerde video is een van de duurste ooit gemaakt. Het verhaal waarop de video is gebaseerd gaat over een rockster die het moeilijk heeft met de dood van zijn vriendin die zelfmoord pleegde nadat hij meerdere keren vreemdging. Rose en zijn toenmalige vriendin Stephanie Seymour speelden de hoofdrollen. Er bestaat een theorie dat de video’s van daaropvolgende singles Don’t Cry en Estranged een trilogie vormden met die van November Rain, maar dat werd nooit bevestigd. In juli 2018 werd November Rain de eerste 90’s video die de grens van een miljard YouTube views doorbrak en momenteel staat de teller op maar liefst 1,8 miljard. Het is daarmee de meest bekeken video uit de jaren ’90.

(18/02/2022)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt