Plaatsnamen in Top 40-titels

- Nieuws

 Master KG Nomcebo Kenny B Bløf Camila Cabello Young Thug Boney M.
Plaatsnamen in Top 40-titels

Met Jerusalema hebben Master KG en Nomcebo deze week de Alarmschijf te pakken op Qmusic.

De twee brengen met hun hit een eerbetoon aan de heilige stad en het is niet voor het eerst dat een plaats wordt bezongen in een hit. Sterker nog; op dit moment zien we met Kleur dat Snelle verschillende Nederlandse steden in de schijnwerpers zet. In Top 40-titels zien we ook een grote verscheidenheid aan steden.

PARIJS
Parijs leverde Kenny B in 2015 een bijzondere nummer 1-hit op want het werd de 750e nummer 1-hit. Net als acht voorafgaande Top 40-hits werd de Franse hoofdstad bezongen. In één van die titels werd nog een stad bezongen want Infernal legde in 2006 de afstand tussen Berlijn en Parijs af.

BOEDAPEST
Parijs is niet de enige hoofdstad in een Top 40-titel. George Ezra slingerde in 2014 zijn eerbetoon aan Budapest de Top 40 in. Die hit kwam tot nummer 3 en hield het 32 weken vol. Dat zet Budapest op nummer 70 van de grootste Top 40-hits ooit. Geen andere stad staat in die ranglijst hoger genoteerd. Ezra probeerde zijn trucje in 2015 te herhalen door een andere stad te bezingen; zijn Barcelona bleef echter steken in de Tipparade. 

ZOUTELANDE
Ook het Zeeuwse Bløf is topografisch goed onderlegd. Aan De Kust refereert in de tekst aan Vlissingen waar ze net wat eerder al een plaatsnaam in de titel gebruikten met Liefs uit Londen. Barcelona, dat in 2003 verscheen, bleef in de Tipparade steken. In 2017 werd Zoutelande de Zeeuwse plaats die de groep hun grootste hit opleverde. Met 817 punten is het de grootste hit met een Nederlandse plaatsnaam in de titel geworden; Zoutelande staat op nummer 43 in het aller tijden-overzicht. 

HAVANA
Internationaal gezien is Zoutelande er niet in geslaagd om de hoofdstad van Cuba te overtreffen. De havenstad Havana telde in 2015 ruim 2,1 miljoen inwoners en werd door Young Thug en Camila Cabello in 2018 naar de tweede plaats van de Top 40 gezongen. Havana staat op nummer 37 in het overzicht van grootste hits ooit. Daarmee is het ook de grootste hit met een plaatsnaam in de titel. 

IBIZA
Technisch gezien bezongen de Vengaboys in hun nummer 1-hit We’re Going To Ibiza! over het Spaanse eiland en doelden ze ook niet op Ibiza-Stad dat in Spanje zelf als Eivissa wordt aangeduidt. De stad van nog geen 11 vierkante kilometer telde in 2015 bijna 50.000 inwoners. 

BABYLON
Bij de benoemde plaatsnamen zien we ook Babylon, een plek uit de oudheid die zich momenteel in Irak bevindt. De overblijfselen van de ooit zo grote stad zijn inmiddels overdekt met puin en dienden als staplaatsen voor militair materieel. Wel wordt momenteel gekeken of de plek nog te herstellen is. Boney M. stond met Rivers Of Babylon negen weken op nummer 1. 

SAN FRANCISCO
In 1967 stond San Francisco bovenaan de Top 40. Het nummer van Scott McKenzie was een eerbetoon aan de Californische stad dat zich in de jaren zestig ontwikkelde als de hoofdstad van de hippiecultuur.