Jamaicanen in de Top 40

- Nieuws

 Jimmy Cliff Grace Jones Sean Paul ((JAM)) Conkarah Shaggy
Jamaica

In 1962 werd Jamaica onafhankelijk nadat het jarenlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk was.

Passie is misschien wel het beste woord dat past bij het eiland in de Caribische Zee. Met een oppervlak van bijna 11000 vierkante kilometer keven de 3 miljoen inwoners hun leven in een ontspannen tempo. Land We Love past in dat opzicht ook prima als volkslied.

In 1969 dienen zich de eerste Top 40-acts aan van Jamaica met Jimmy Cliff, Byron Lee, Desmond Dekker en Max Romeo. Peter Tosh en Bob Marley vertegenwoordigen aan het begin van de jaren tachtig de Jamaicaanse vlag in de Top 40. Uiteindelijk is Bob Marley jarenlang de meest succesvolle act van Jamaica.

Met twee overtuigende nummer 1-hits die totaal 14 weken op nummer 1 staat is het Shaggy die de overmacht van Bob Marley weet te breken. Toch wordt ook Mr. Lova Lova op zijn beurt weer gepasseerd door Sean Paul die inmiddels op ruime voorsprong van Shaggy is gekomen.

Shaggy keerde afgelopen week, na ruim vier jaar afwezigheid, weer terug in de Top 40. Terloops helpt hij ook landgenoot Conkarah aan een hit. De 35-jarige Jamaicaan is daarmee de 65e act van het eiland die in de lijst komt.

1 SEAN PAUL, 5558 punten

2 SHAGGY, 3054 punten

3 BOB MARLEY & THE WAILERS, 2120 punten 

4 JIMMY CLIFF, 1240 punten

5 GRACE JONES, 1203 punten