Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

- Nieuws

 Kensington Nielson Snelle Davina Michelle Suzan & Freek Kris Kross Amsterdam
Top 40 Awards

Vrijdagavond ging het dak eraf bij Qmusic, tijdens de uitreiking van de Top 40 Awards. Artiesten als Snelle, Kensington, Nielson en Davina Michelle wandelden allemaal over de rode loper, op weg naar misschien wel zo’n felbegeerde award. Uiteraard spraken we ze.

Domien, de presentator van de Top 40 én van de Top 40 Awards, straalt van oor tot oor aan het begin van de avond. Hij kijkt er - in zijn prachtig rode pak - naar uit om een hoop artiesten die in 2019 zijn doorgebroken, een award te overhandigen. “Kijk, internationaal hebben we het het afgelopen jaar gehad over Ed Sheeran, over Justin Bieber en nationaal over allemaal nieuwe acts, over Suzan & Freek, Snelle en Davina Michelle natuurlijk. Dus ik heb heel veel zin in al die nieuwe namen die ik mag verblijden met een Top 40 Award.”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Één van die artiesten komen we niet veel later tegen. Hoewel het nieuwe jaar net is begonnen, is Snelle al volop bezig. “Als je goed oplet en je typt op YouTube en Spotify ‘Snelle Smoorverliefd’ in, dan kan het zomaar zijn dat je nog een ander heel goed liedje tegenkomt. En ik ga dit jaar natuurlijk een show in Afas Live doen, ik ga heel veel optreden met de Lieve Jongens-band en ik heb allemaal ‘schrijfweken’ gepland staan. Ik ga dus ook nog heel veel muziek schrijven.” Als we hem vragen naar wie dit jaar flink gaat opvallen, komt de rapper met een verrassende naam. “Wij hebben op ons eigen label Pjotr getekend staan en die vind ik bovengemiddeld goed met lyrics en ik denk dat daar steeds meer vraag naar is, dat mensen goede, Nederlandstalige rap steeds meer gaan waarderen. Dus ik denk dat er voor hem in 2020 heel veel te halen valt. Ik heb natuurlijk ook zijn demo’s gehoord en daar zitten wel wat klappertjes bij.”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Kensington liet al doorschemeren dat er op 16 januari iets zou gaan gebeuren. “We brengen dan een akoestische versie van onze single Uncharted uit,” vertelt Casper Starreveld. “Maar dat is nog niet alles, want we brengen ook een cover uit van één van onze favoriete bands.” De groep begint op 16 januari ook aan de reeks shows van De Vrienden Van Amstel LIVE!. “Of we een bijzondere samenwerking hebben in Rotterdam Ahoy? Misschien…”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Nielson was genomineerd voor 'Grootste artiest van de 10's' en 'Grootste hit van de 10's'. Maar wat was nou zijn persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen decennium? “Ik denk dat ik dan ga voor de release van mijn laatste album Diamant. Op dat album klopte naar mijn gevoel voor het eerst alles. Daarvoor maakte ik wel muziek en ik had ook succes, maar ik zocht nog naar wie ik was en wat ik wilde vertellen. Bij Diamant was het helemaal zoals ik het bedoelde. Dus muzikaal gezien is dat en alles wat eruit voortkwam mijn hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar.”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Natuurlijk heeft ze zelf een geweldig jaar achter de rug, maar voor Davina Michelle is er één persoon die er afgelopen jaar uitsprong. “Ik heb Snelle hier net binnen zien hobbelen en er is nog lang niet genoeg gezegd over deze jongen. Ik vind hem echt enorm talentvol.” Toch vindt de zangeres iedere artiest wel een winnaar, die bij de Top 40 Awards genomineerd is. “Het klinkt misschien heel corny, maar dat is gewoon zo. Ik denk dat als je in de Top 40 mag staan, wat toch de Lijst der Lijsten is, je het gewoon heel goed hebt gedaan.”
De komende tijd staat er veel te gebeuren voor Davina. “In maart sta ik in Afas Live en komt er ook een nieuwe single aan en er zal een album verschijnen. Wanneer? Ik hoop komende zomer, maar ik ga niet iets uitbrengen als ik het niet goed genoeg vind.” Ze licht alvast een tipje van de sluier op: je zult geen Nederlandstalige nummers op haar album tegenkomen. “Het zullen Engelstalige tracks zijn. Ik vind het altijd leuk om uitstapjes te doen, dus wat betreft het Nederlandstalige genre zeg ik nooit nooit. Maar ik focus me nu op Engelstalig werk.”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Suzan en Freek gaan in 2020 lekker door waar ze mee bezig waren. “Wij blijven gewoon lekker bezig met muziek maken,” vertelt Freek op de rode loper. “Maar we gaan er niet heel veel druk op leggen.” Het duo heeft net hun nieuwe track Deze Is Voor Mij uit en na Als Het Avond Is en Blauwe Dag ligt de lat hoog. Maar het koppel blijft nuchter, volgens Suzan. “Ik zou het heel tof vinden als-ie überhaupt in de Top 40 zal komen. Verder probeer ik niet te veel bezig te zijn met de stand in de hitlijsten, maar ik vind het altijd wel leuk om te zien hoe onze nummers het doen.” “Het is eigenlijk een heel groot compliment van het publiek, dat een nummer een hit wordt,” vult Freek aan.

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Kris Kross Amsterdam komt vrolijk de loper op. “Wat je dit jaar van ons kunt verwachten? Minimaal vier hits,” grapt één van de mannen. “Enne… Yuki is bezig met een kleine. Hij is druk aan het oefenen… Of gaat het over muziek?” “Nee, zonder dollen,” begint Yuki, “in februari kun je onze nieuwe single checken. Het is een beetje touwtrekken met contracten, dus iedereen moet ook kunnen. Maar er liggen heel veel vette nummers klaar en dat zijn écht Top 40-songs.” De boys hebben ook een duidelijke missie. “Het afgelopen jaar hebben we het goed gedaan met hits als Hij Is Van Mij, Moment en Ik Sta Jou Beter, maar dit jaar willen we daar vol overheen gaan. Als dj’s zijn we altijd afhankelijk van zangers of zangeressen, dus er komen weer nieuwe combinaties aan. We werken ook met één al bestaande combi, maar we kunnen wel zeggen dat het behoorlijk verrassend gaat worden!”

Artiesten blikken terug en vooruit op de Top 40 Awards

Foto's: Stichting Nederlandse Top 40