Coverafbeelding Mud - Show Me You're A Woman
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   25 piekpositie
  •   45 punten
  •   1975

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Vierkoppige band afkomstig uit Carshalton (Surrey), bestaande uit zanger Les Gray, geboren op 9 april 1946 (en overleden op 21 februari 2004), leadgitarist Rob Davis, geboren op 1 oktober 1947, basgitarist Ray Stiles, geboren op 20 november 1946 en drummer Dave Mount, geboren op 3 maart 1947 (en overleden op 2 december 2006).

In 1966 vormen gitarist Rob Davis, drummer Dave Mount, bassist Ray Stiles en zanger Les Gray de groep Mud. Les Gray was voor die tijd actief geweest als trompettist in een dixieland-orkestje, The Mourners. Daar kreeg hij toen al gezelschap van Rob Davis. Geleidelijk veranderde de stijl van de groep en uiteindelijk werd Mud gekozen als nieuwe bandnaam. In de beginjaren moest er stevig aan de weg worden getimmerd want na de release van hun eerste single Flower Power wisten ook opvolgers nauwelijks indruk te maken bij het muziek kopende publiek. In 1968 volgt het eerste publieke optreden van Mud in de Londense Marquee maar ook dat mocht niet baten. CBS besloot de heren op straat te zetten. Na een periode bij Philips en een mislukte poging door mee te doen aan de tv-talentenjacht Opportunity Knocks lijkt het einde nabij voor de groep.

Micky Most was in die tijd een eigen platenlabel, RAK, begonnen. Hij zocht naar nieuw talent en werd daarbij geholpen door het schrijvers- en producers duo Mike Chapman en Nicky Chinn. Wel moest de band zich dan ook volledig onderwerpen aan de wensen van most: “Doe het op onze manier, breng onze nummers en wees wat wij je vertellen dat je moet zijn”, zo luidde het credo. Mud was op dat moment al zo uit het lood geslagen dat ze alles over hadden voor succes. En dat kwam er want met Crazy en Hypnosis weten ze in de Britse top 20 te komen. Later in 1973 wordt Dyna-Mite hun eerste top 10-hit. De hit is opmerkelijk want Mike Chapman en Nicky Chinn schreven het nummer in eerste instantie voor The Sweet. Die scoorden hit na hit en hadden ook in ons land al drie nummer 1-hits weten te scoren. The Sweet vond Dyna-Mite maar niks en zo kwam de song uiteindelijk bij Mud terecht.


In 1974 zouden nog twee nummer 1-hits volgen en uiteindelijk zette de band een serie van 8 opeenvolgende top 10-hits neer. In 1975 zorgt een ruzie met Chinn en Chapman er voor dat Mud besluit om zelf nummers te gaan schrijven. Op dat moment neemt de publieke interesse voor de Britse glamrock al snel af met als resultaat dat de originele bezetting eind jaren zeventig ook uit elkaar valt.

Songtekst

I hurt your feelings when I said you're kinda green
Of an age that's in between and you don't know what love mear
You think you love me maybe love has made you blind
'Cos you're full new emotions of a young and foolish kind.

Show me you're a woman
'Cos a woman has the kind of a love I'm a-needin'
Show me you're a woman and I'll show you that I'm a man
Just give me what I'm after
It's a smile and the sound of your grilish laughter
When you are a woman
I'm your man.

Don't try to fool me 'cos I know about your age
And it's written on a page of the memories that I've saved.
I know you're only trying hard to do what's right
But you're young and so you might have to wait for Cupid's bite.

Show me you're a woman
'Cos a woman has the kind of a love I'm a-needin'
Show me you're a woman and I'll show you that I'm a man
Just give me what I'm after
It's a smile and the sound of your grilish laughter
When you are a woman
I'm your man.

Songinformatie

ArtiestMud
 A-kant
Titel Show Me You're A Woman
Componist(en) P. Wainman, J. Goodison
Producer(s) P. Wainman
 B-kant
Titel Don't You Know
Componist(en) R. Stiles, R. Davis
Producer(s) R. Stiles
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr 6078 451
Album Use Your Imagination

Positieverloop