Coverafbeelding Mud - Secrets That You Keep
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   5 piekpositie
  •   198 punten
  •   1975

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Vierkoppige band afkomstig uit Carshalton (Surrey), bestaande uit zanger Les Gray, geboren op 9 april 1946 (en overleden op 21 februari 2004), leadgitarist Rob Davis, geboren op 1 oktober 1947, basgitarist Ray Stiles, geboren op 20 november 1946 en drummer Dave Mount, geboren op 3 maart 1947 (en overleden op 2 december 2006).

In 1966 vormen gitarist Rob Davis, drummer Dave Mount, bassist Ray Stiles en zanger Les Gray de groep Mud. Les Gray was voor die tijd actief geweest als trompettist in een dixieland-orkestje, The Mourners. Daar kreeg hij toen al gezelschap van Rob Davis. Geleidelijk veranderde de stijl van de groep en uiteindelijk werd Mud gekozen als nieuwe bandnaam. In de beginjaren moest er stevig aan de weg worden getimmerd want na de release van hun eerste single Flower Power wisten ook opvolgers nauwelijks indruk te maken bij het muziek kopende publiek. In 1968 volgt het eerste publieke optreden van Mud in de Londense Marquee maar ook dat mocht niet baten. CBS besloot de heren op straat te zetten. Na een periode bij Philips en een mislukte poging door mee te doen aan de tv-talentenjacht Opportunity Knocks lijkt het einde nabij voor de groep.

Micky Most was in die tijd een eigen platenlabel, RAK, begonnen. Hij zocht naar nieuw talent en werd daarbij geholpen door het schrijvers- en producers duo Mike Chapman en Nicky Chinn. Wel moest de band zich dan ook volledig onderwerpen aan de wensen van most: “Doe het op onze manier, breng onze nummers en wees wat wij je vertellen dat je moet zijn”, zo luidde het credo. Mud was op dat moment al zo uit het lood geslagen dat ze alles over hadden voor succes. En dat kwam er want met Crazy en Hypnosis weten ze in de Britse top 20 te komen. Later in 1973 wordt Dyna-Mite hun eerste top 10-hit. De hit is opmerkelijk want Mike Chapman en Nicky Chinn schreven het nummer in eerste instantie voor The Sweet. Die scoorden hit na hit en hadden ook in ons land al drie nummer 1-hits weten te scoren. The Sweet vond Dyna-Mite maar niks en zo kwam de song uiteindelijk bij Mud terecht.


In 1974 zouden nog twee nummer 1-hits volgen en uiteindelijk zette de band een serie van 8 opeenvolgende top 10-hits neer. In 1975 zorgt een ruzie met Chinn en Chapman er voor dat Mud besluit om zelf nummers te gaan schrijven. Op dat moment neemt de publieke interesse voor de Britse glamrock al snel af met als resultaat dat de originele bezetting eind jaren zeventig ook uit elkaar valt.
Bassist Ray Stiles speelt vanaf 1986 tot op heden bij de Britse band The Hollies. En Rob Davis speelt na Mud nog een tijdje bij de Britse band Darts. Later ontwikkelde hij zich als songwriter voor anderen. Waaronder voor Kylie Minogue "Can't get you out of my head" en mede componist voor Spiller "Groovejet (If This Ain't Love)".

Songtekst

Oo-oo-oo-oo the secrets that you keep.
I've only got myself to blame
I played a losing game
I lie awake and call your name
Our love is just a picture in a broken frame
It seemed so hard for me to share.
It's even harder now that you're not there.

(Now baby)
I'm losing sleep over the secrets that you keep
(Oh baby)
I'm losing sleep over the secrets that you keep
I lie awake at nights not knowing where you are
You know it don't seem right
That you could be so far away from me.
Oh the secrets that you keep
Since you've been gone our worlds have grown apart.
Now I don't know what's in your head or in your heart.
Those little things you kept so secretly
Well they don't mean much to you now
But they mean so much to me.

If you could give me just one more chance
I'm the fool who broke up our romance
We used to have so many plans
Then I went and let you slip right through my hands.
I'll go searching till I find
A way to get you back and make you mine.

(Until then)
I'm losing sleep over the secrets that you keep . . .

Songinformatie

ArtiestMud
 A-kant
Titel Secrets That You Keep
Componist(en) N. Chinn, M. Chapman
Producer(s) Mike Chapman, Nicky Chinn
 B-kant
Titel Still Watching The Clock
Componist(en) Gray, Mount, Stiles, Davis
Producer(s) Mike Chapman, Nicky Chinn
 
Platenlabel Rak
Catalogusnr 5C 006-96 249
Album Mud Rock Vol. II


Positieverloop