Coverafbeelding Metallica - Until It Sleeps
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   9 piekpositie
  •   117 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Metallica werd begin jaren 80 opgericht in Los Angeles door de Deen Lars Ulrich en de Amerikaan James Hetfield. In de beginjaren maakten bassist Ron McGovney en gitarist Dave Mustaine de band compleet. Beide werden al snel vervangen door Cliff Burton en Kirk Hammett.

Hun debuutalbum Kill’ Em All verscheen in 1983. In 1984 traden ze voor het eerst op in Nederland in de IJsselhallen. Hun derde album genaamd Master of Puppets werd uitgebracht in maart 1986. In diezelfde maand traden ze op in het voorprogramma van Ozzy Osbourne. Dit zou de laatste keer zijn dat ze in een voorprogramma zouden optreden.

27 september 1986 werd een zwarte dag voor de band toen een van de toerbussen omsloeg in het Zweedse stadje Ljungby, de 24-jarige Cliff Burton overleefde het ongeluk niet. De band besloot verder te gaan en in oktober 1986 werd Burton opgevolgd door Jason Newsted.

In 1991 verscheen hun vijfde album. Officieel heet het album Metallica, maar de naam The Black Album werd vanwege de zwarte hoes populairder. Op dit album staan de hits Enter Sandman en Nothing Else Matters. Dankzij dit album werden ze de eerste metalband die op grote schaal een mainstream publiek wist te bereiken. Metallica wist veel kwaad bloed te zetten toen ze een rechtszaak aanspanden tegen muziekdienst Napster en daarmee het populaire programma plat legden.

Jason Newsted verliet in 2001 de band na een conflict met zanger Hetfield. De band kreeg tijdens de opnamen van het album, St. Anger steun van een therapeut om te leren omgaan met de botsende karakters in de groep en het verlaten van Newsted. Hiervan is de documentaire Some Kind of Monster gemaakt. Hetfield kreeg mede door deze gesprekken het inzicht om zich te laten opnemen in een afkickkliniek, aangezien hij verslaafd was aan drank en andere verdovende middelen. Voor de achterblijvers Ulrich en Hammett was het onzeker of de band nog wel een toekomst had.

In 2003 was Hetfield afgekickt en keerde hij terug bij de band. Ze doken met z’n drieën de studio in om het album St. Anger verder op te nemen. Basgitarist Bob Rock speelde de baspartijen in. Tegen het einde van de opnames nam de band Robert Trujillo aan als nieuwe bassist.

In april 2009 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Eind september 2019 moest de band een gedeelte van hun WorldWired Tour in Australië en Nieuw-Zeeland afzeggen, omdat James werd opgenomen in een afkickkliniek.

In 2022 keert Metallica terug in de hitlijsten als het nummer Master Of Puppets wordt gebruikt in het vierde seizoen van de Netflix-serie Stranger Things.Songtekst

Where do I take this pain of mine
I run, but it stays right by my side

So tear me open, pour me out
These things inside, they scream and shout
And the pain still hates me
So hold me until it sleeps

Just like a curse, just like a stray
You feed it once and now it stays
Now it stays

So tear me open, but beware
There's things inside without a care
And the dirt still stains me
So wash me until I'm clean

It grips you, so hold me
It stains you, so hold me
It hates you, so hold me
It holds you, so hold me
Until it sleeps...

So tell me why you've choosen me
Don't want your grip
Don't want your greed
Don't want it

I'll tear me open, make you gone
No more can you hurt anyone
And the fear still shakes me
So hold me until it sleeps

I don't want it.....NO

It grips you, so hold me
It stains you, so hold me
It hates you, so hold me
It holds you, holds you, holds you
Until it sleeps...

So tear me open, but beware
The pain's inside without a care
And the dirt still stains me
So wash me til I'm clean

I'll tear me open, make you gone
No longer will you hurt anyone
And the hate still shakes me
So hold me until it sleeps
Until it sleeps
Until it sleeps
Until it sleeps.

Songinformatie

ArtiestMetallica
Titel Until It Sleeps
Lengte 04:28
Platenlabel Vertigo


Positieverloop