Coverafbeelding Metallica - Sad But True
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   17 piekpositie
  •   153 punten
  •   1992

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Metallica werd begin jaren 80 opgericht in Los Angeles door de Deen Lars Ulrich en de Amerikaan James Hetfield. In de beginjaren maakten bassist Ron McGovney en gitarist Dave Mustaine de band compleet. Beide werden al snel vervangen door Cliff Burton en Kirk Hammett.

Hun debuutalbum Kill’ Em All verscheen in 1983. In 1984 traden ze voor het eerst op in Nederland in de IJsselhallen. Hun derde album genaamd Master of Puppets werd uitgebracht in maart 1986. In diezelfde maand traden ze op in het voorprogramma van Ozzy Osbourne. Dit zou de laatste keer zijn dat ze in een voorprogramma zouden optreden.

27 september 1986 werd een zwarte dag voor de band toen een van de toerbussen omsloeg in het Zweedse stadje Ljungby, de 24-jarige Cliff Burton overleefde het ongeluk niet. De band besloot verder te gaan en in oktober 1986 werd Burton opgevolgd door Jason Newsted.

In 1991 verscheen hun vijfde album. Officieel heet het album Metallica, maar de naam The Black Album werd vanwege de zwarte hoes populairder. Op dit album staan de hits Enter Sandman en Nothing Else Matters. Dankzij dit album werden ze de eerste metalband die op grote schaal een mainstream publiek wist te bereiken. Metallica wist veel kwaad bloed te zetten toen ze een rechtszaak aanspanden tegen muziekdienst Napster en daarmee het populaire programma plat legden.

Jason Newsted verliet in 2001 de band na een conflict met zanger Hetfield. De band kreeg tijdens de opnamen van het album, St. Anger steun van een therapeut om te leren omgaan met de botsende karakters in de groep en het verlaten van Newsted. Hiervan is de documentaire Some Kind of Monster gemaakt. Hetfield kreeg mede door deze gesprekken het inzicht om zich te laten opnemen in een afkickkliniek, aangezien hij verslaafd was aan drank en andere verdovende middelen. Voor de achterblijvers Ulrich en Hammett was het onzeker of de band nog wel een toekomst had.

In 2003 was Hetfield afgekickt en keerde hij terug bij de band. Ze doken met z’n drieën de studio in om het album St. Anger verder op te nemen. Basgitarist Bob Rock speelde de baspartijen in. Tegen het einde van de opnames nam de band Robert Trujillo aan als nieuwe bassist.

In april 2009 werd de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Eind september 2019 moest de band een gedeelte van hun WorldWired Tour in Australië en Nieuw-Zeeland afzeggen, omdat James werd opgenomen in een afkickkliniek.

In 2022 keert Metallica terug in de hitlijsten als het nummer Master Of Puppets wordt gebruikt in het vierde seizoen van de Netflix-serie Stranger Things.Songtekst

(c)1991 Creeping Death Music, ASCAP

Hey
I'm your life
I'm the one who takes you there
Hey
I'm your life
I'm the one who cares
They
They betray
I'm your only true friend now
They
They'll betray
I'm forever there

[chorus 1]:
I'm your dream, make you real
I'm your eyes when you must steal
I'm your pain when you can't feel
Sad but true

[chorus 2]:
I'm your dream, mind astray
I'm your eyes while you're away
I'm your pain while you repay
You know it's sad but true

You
You're my mask
You're my cover, my shelter
You
You're my mask
You're the one who's blamed
Do
Do my work
Do my dirty work, scapegoat
Do
Do my deeds
For you're the one who's shamed

[chorus 1]

[chorus 2]
Sad but true

Hate
I'm your hate
I'm your hate when you want love
Pay
Pay the price
Pay, for nothing's fair
Hey
I'm your life
I'm the one who took you there
Hey
I'm your life
And I no longer care

[chorus 1]

I'm your truth, telling lies
I'm your reason alibis
I'm inside open your eyes
I'm you
Sad but true

Songinformatie

ArtiestMetallica
 A-kant
Titel Sad But True
Lengte 5:24
Componist(en) Hetfield, Ulrich
Producer(s) Bob Rock, Hetfield, Ulrich
 B-kant
Titel So What [1992] / Nothing Else Matters [1993]
Lengte 3:08 [1991] / 6:29 [1992]
Componist(en) Exall, Culmer [1992] / Hetfield, Ulrich [1993]
Producer(s) Bob Rock, Hetfield, Ulrich
Engineer(s) Randy Staub [1992]
Mixage Randy Staub [1992]
 
Platenlabel Vertigo
Catalogusnr 864 410-7 [1992] / 864 942-7 [1993]
Hoogste positie UK 20
Hoogste positie US 98
Album Metallica


Positieverloop