Coverafbeelding Marvin Gaye - Too Busy Thinking About My Baby

Marvin Gaye

Too Busy Thinking About My Baby

  • Statistieken
  •   2 wkn Tipparade
  •   1969

Artiestinformatie

Geboortedatum   02-04-1939
Land   Verenigde Staten

Marvin Gaye geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste soulzangers, en ontwikkelde een revolutionaire opnamestijl waarbij hij via overdubs niet alleen met zichzelf in duet kon gaan maar ook de harmonieën voor zijn rekening nam. Hij werd door zijn vader in 1984 doodgeschoten.

Marvin was een zoon van dominee Marvin Gay (1914-1998). De "e" voegde hij later aan zijn achternaam toe als eerbetoon aan Sam Cooke. Hij begon zijn carrière in plaatselijke vocale groepen als de Rainbows.

Hij had zijn eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Marvin groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal, met solo-hits als How Sweet It Is (To Be Loved By You), Can I Get A Witness, Ain't That Peculiar, I Heard It Through the Grapevine en Abraham, Martin and John. Daarnaast nam hij succesvolle duetten op met de topzangeressen van het label, Mary Wells en Kim Weston (It Takes Two), maar vooral Tammi Terrell (Ain't no mountain high enough, Your precious love, You're all I need to get by).

Toen Tammi Terrell in 1970, na twee jaar van vele operaties, aan een hersentumor overleed, leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij veranderde zijn aanpak volledig en vernieuwde zijn thematiek op de in 1971 door hemzelf geproduceerde LP What's Going On. Weg van de hitparadenummertjes bevat dit album maatschappijkritische songs als Save the Children, Mercy Mercy Me (The Ecology), Inner City Blues en het titelnummer, die vloeiend in elkaar overgaan. Deze plaat, waarop hij ook jazz- en klassieke elementen verwerkte, wilde Berry Gordy aanvankelijk niet uitbrengen. Hij verwachtte er geen commercieel succes van en vreesde dat zijn imago eronder zou lijden. What's Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.

In 1973 ontmoette hij de 17-jarige Janis Hunter. Het was liefde op het eerste gezicht. Allicht met haar in gedachten maakte hij een nieuwe soloplaat, het sterk seksueel geladen Let's Get It On (1973). Hij trouwde vier jaar later met haar in de herfst van 1977. Ondertussen hadden zij twee kinderen. Dit huwelijk strandde, in 1981, voornamelijk omdat hij zijn liederlijke nachtleven en het drugsgebruik niet had kunnen opgeven.
In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de lp Midnight Love op met de hit Sexual Healing. De videoclip daarvan werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende. Marvin kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.In maart 1984 keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, had hij het hevig aan de stok gekregen. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij tijdens zo'n hoogoplopende ruzie door vader Marvin senior doodgeschoten. De aanleiding voor de ruzie zou de financiering van zijn verjaardagsfeest zijn geweest


Songtekst

Ah-ah-aaah, oh yeah... Oh listen to me people

I ain't got time to think about money
Or what it can buy
And I ain't got time to sit down and wonder
What makes a birdie fly

And I don't have the time to think about
What makes a flower grow
And I've never given a second thought
To where the rivers flow

[Chorus:]
Too busy thinking about my baby
And I ain't got time for nothing else

Said, I ain't got time to discuss the weather
How long it's gonna last
And I ain't got time to do no studies
Once I get out of class
Tellin ya I'm just a fellow
Said I got a one track mind
And when it comes to thinking about anything but my baby
I just don't have any time

[Chorus]

The diamonds and pearls in the world
Could never match her worth, no no
She's some kind of wonderful, people tell ya
I got heaven right here on earth
I'm just a fellow
With a one, one track mind
And when it comes to thinkin' about anything but my baby
I just don't have any time

[Chorus]

(yeah, she's never hard to find
'cause she's always on my mind)

Songinformatie

ArtiestMarvin Gaye
 A-kant
Titel Too Busy Thinking About My Baby
Lengte 2:57
Componist(en) Norman Whitfield, J. Bradford, B. Strong
Producer(s) Norman Whitfield
 B-kant
Titel Wherever I Lay My Hat (That's My Home)
Lengte 2:18
Componist(en) Marvin Gaye, Norman Whitfield, B. Strong
Producer(s) Norman Whitfield
 
Platenlabel Tamla Motown
Catalogusnr TM 25.975
Album M.P.G.

Positieverloop