Coverafbeelding Marvin Gaye & Kim Weston - It Takes Two
  • Statistieken
  •   10 weken
  •   15 piekpositie
  •   179 punten
  •   1967

Artiestinformatie

Geboortedatum   02-04-1939
Land   Verenigde Staten

Marvin Gaye geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste soulzangers, en ontwikkelde een revolutionaire opnamestijl waarbij hij via overdubs niet alleen met zichzelf in duet kon gaan maar ook de harmonieën voor zijn rekening nam. Hij werd door zijn vader in 1984 doodgeschoten.

Marvin was een zoon van dominee Marvin Gay (1914-1998). De "e" voegde hij later aan zijn achternaam toe als eerbetoon aan Sam Cooke. Hij begon zijn carrière in plaatselijke vocale groepen als de Rainbows.

Hij had zijn eerste hit in 1962 met Stubborn Kind of Fellow. Marvin groeide in de daaropvolgende jaren uit tot de populairste zanger uit de Motown-stal, met solo-hits als How Sweet It Is (To Be Loved By You), Can I Get A Witness, Ain't That Peculiar, I Heard It Through the Grapevine en Abraham, Martin and John. Daarnaast nam hij succesvolle duetten op met de topzangeressen van het label, Mary Wells en Kim Weston (It Takes Two), maar vooral Tammi Terrell (Ain't no mountain high enough, Your precious love, You're all I need to get by).

Toen Tammi Terrell in 1970, na twee jaar van vele operaties, aan een hersentumor overleed, leidde dat tot een depressie bij Gaye. Hij veranderde zijn aanpak volledig en vernieuwde zijn thematiek op de in 1971 door hemzelf geproduceerde LP What's Going On. Weg van de hitparadenummertjes bevat dit album maatschappijkritische songs als Save the Children, Mercy Mercy Me (The Ecology), Inner City Blues en het titelnummer, die vloeiend in elkaar overgaan. Deze plaat, waarop hij ook jazz- en klassieke elementen verwerkte, wilde Berry Gordy aanvankelijk niet uitbrengen. Hij verwachtte er geen commercieel succes van en vreesde dat zijn imago eronder zou lijden. What's Going On wordt inmiddels als Gayes meesterwerk beschouwd en als een van de invloedrijkste platen in de zwarte Amerikaanse muziek.

In 1973 ontmoette hij de 17-jarige Janis Hunter. Het was liefde op het eerste gezicht. Allicht met haar in gedachten maakte hij een nieuwe soloplaat, het sterk seksueel geladen Let's Get It On (1973). Hij trouwde vier jaar later met haar in de herfst van 1977. Ondertussen hadden zij twee kinderen. Dit huwelijk strandde, in 1981, voornamelijk omdat hij zijn liederlijke nachtleven en het drugsgebruik niet had kunnen opgeven.
In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS de lp Midnight Love op met de hit Sexual Healing. De videoclip daarvan werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende. Marvin kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.In maart 1984 keerde Gaye terug naar zijn familie in de Verenigde Staten. Met zijn vader, die zijn levenswijze sterk afkeurde, had hij het hevig aan de stok gekregen. Op de dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag werd hij tijdens zo'n hoogoplopende ruzie door vader Marvin senior doodgeschoten. De aanleiding voor de ruzie zou de financiering van zijn verjaardagsfeest zijn geweest


Songtekst

One can have a dream, baby
Two can make that dream so real
One can talk about being in love
Two can say how it really feels
One can wish upon a star
Two can make that wish come true, yeah
One can stand alone in the dark
Two can make the light shine through

It takes two, baby, it takes two, baby
Me and you, just take two
It takes two, baby, it takes two, baby
To make a dream come true, just take two

One can have a broken heart, living in misery
Two can really ease the pain like a perfect remedy
One can be alone in the far, like an island he's all alone
Two can make just-a any place seem just like a-being home

It takes two, baby, it takes two, baby
Me and you, just take two
It takes two, baby, it takes two, baby
To make a dream come true, just take two

Whoo-whoo-whoo ...

Just take two, just take two

Oh, one can go out to a movie, looking for a special treat
Two can make that single movie something really kinda sweet
Yeah, one can take a walk in the moonlight, thinking that it's really nice
A-but two walking a-hand in hand is like adding just a pinch of spice

Yeah, it takes two, baby, it takes two, baby
Me and you, just take two
It takes two, baby, it takes two, baby
To make a dream come true, just take two

Songinformatie

ArtiestMarvin Gaye,
Kim Weston
 A-kant
Titel It Takes Two
Lengte 02:58
Componist(en) Wm. Stevenson, S. Moy
Producer(s) Wm. Stevenson, H. Cosby
 B-kant
Titel It's Got To Be A Miracle (This Thing Called Love)
Componist(en) S. Moy, V. Bullock, Wm. Stevenson
Producer(s) William Stevenson
 
Platenlabel Tamla Motown
Catalogusnr GO 25.503
Album It Takes Two


Positieverloop