Coverafbeelding Lionel Richie - Don't Wanna Lose You
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   38 piekpositie
  •   7 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   20-06-1949
Land   Verenigde Staten

In 1968 start hij met studiegenoten de groep Commodores en hij schreef de meeste hits die ze in de jaren 70 scoorden. Hij richtte zich voornamelijk op de ballads waar hij ook hoge ogen mee gooide. Want hits als Easy, Three Times A Lady en Sail On zijn allemaal hits geworden. Nadeel was wel dat hij het middelpunt werd van de groep, waardoor een tweedeling ontstond.Endless Love mocht niet op het volgende Commodores-album dus nam Lionel Richie het nummer samen met Diana Ross op. Dit nummer leverde zoveel succes op dat Lionel Richie besloot zich helemaal te richten op zijn solo-carriere en afscheid nam van The Commodores.


Het eerste solo-album wat hij uitbracht kreeg geen titel. Hij zette er allemaal nummers op die hij bij de Commodores niet mocht uitbrengen. Het zou een van de best verkopende albums van dat jaar worden en hij scoorde daarmee ook nog met het nummer Truly, afkomstig van dat titeloze album, zijn eerste Grammy Award.


In 1983 brengt hij zijn tweede solo album uit, Can’t Slow Down. Hitsingles als All Night Long en Hello zijn afkomstig van dat album. Vanaf dat moment is Lionel Richie een echte superster.


Samen met Michael Jackson werkt hij in 1985 aan de single We Are The World, dat voor het goede doel USA for Africa wordt opgenomen. Hij wordt hiervoor door Harvard University onderscheiden met de Peter J. Gomes Humanitarian Award.


Zijn volgende album, Dancing On The Ceiling uit 1986 is weer een groot succes.


In 1987 gaat het privé minder goed met hem, waardoor hij zich terugtrekt uit de muziekwereld. Een scheiding, het verzorgen van zijn zieke vader en het zelf veel bezoeken aan de kno-arts i.v.m. een keelaandoening, vraagt veel van zijn tijd.


Zijn comeback in 1992 maakt hij met het verzamelalbum Back To Front. Dit album heeft in Nederland maar liefst 11 weken op nummer 1 gestaan. De single My Destiny was zijn grootste hit van dit album.


Na 20 jaar bij dezelfde platenmaatschappij, Motown, was het tijd om over te stappen. Hij tekent bij Island en in 1996 brengt hij Louder Than Words uit.


In 1997 krijgt hij een plekje in de Alabama Music Hall of Fame.

Na zijn album Renaissance in 2000, waarvan onder andere de hitsingle Angel komt, dalen zijn verkoopcijfers. Zijn optredens blijven wel heel succesvol. Zo geeft hij in 2008 in het GelreDome vier uitverkochte Symphonica in Rosso concerten. Gastoptredens zijn er van onder andere Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Alain Clark. Twee maanden daarvoor brengt hij de single Face In The Crowd uit, een duet met Trijntje Oosterhuis. Na 8 jaar komt hij daarmee weer in de top 10 terecht. Met de concertregistratie van Symphonica in Rosso komt hij binnen op de 1e plaats in de albumlijsten. Na 16 jaar pakt hij weer een nummer 1 succes.


In 2009 komen de Commodores voor enkele optredens weer samen.


In 2012 brengt hij zijn album Tuskegee uit, waarop duetten staan met o.a. Shania Twain, Blake Shelton en Kenny Rogers. Voor de Benelux komt hij met een nieuwe versie van Angel en You Are, die hij samen met o.a. Waylon zingt.Zijn staat van dienst is enorm. Zo heeft hij o.a. 5 Grammy Awards, een Oscar en een Golden Globe op de schoorsteen staan. Wereldwijd heeft hij meer dan 100 miljoen albums verkocht.

Songtekst

You know it's taken a long time to realize
How much I love to be with you
Times are hard,spirits weak
Everything seems to be going wrong
Outlook's bleak
You know I fooled around playing the field
That's when I found that your love was real
No I haven't treated you so right
But I won't lose your love without a fight

Chorus:
I'm gonna hold on to the love we have togther
Hold on don't you say good-bye
Tell me now before we lose forever
Girl I don't want lose
Gotta have your sweet loving
'Cause without it girl I'll just lost my mind
The way you hold me
Comforts me and shows me
That a love like yours is hard to find
I need your loving every day and night
You're kinda lovin' makes me feel alright

Chorus

Baby don't go
Baby don' go ,not now
Baby don't go
I need you by my side girl
Baby don't go
I love you so
I don't want to lose you
You know it took me a long time
T finally realize
That a good thing is hard to find
That's why I'm standing right here
With you doday girl
I want to keep you
I've come to my senses
I don't wanna go anywhere
I'm coming home

Chorus

Songinformatie

ArtiestLionel Richie
 A-kant
Titel Don't Wanna Lose You
Lengte 04:37
Componist(en) Lionel Richie & James Harris III & Terry Lewis
Producer(s) Terry Lewis & Jimmy Jam
 B-kant
Titel Hello
Lengte 04'07
Componist(en) Lionel Richie
Producer(s) Lionel Richie & James Carmichael
 
Platenlabel Mercury
Catalogusnr 852 821-2
Hoogste positie UK 17
Hoogste positie US 39
Album Louder Than Words


Positieverloop