Coverafbeelding Kiss - Shandi
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   34 piekpositie
  •   21 punten
  •   1980

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Kiss werd opgericht in januari 1973 door Gene Simmons (echte naam: Chaim Witz) en Paul Stanley (echte naam: Stanley Eisen) aangevuld met Ace Frehley (echte naam: Paul Daniel Frehley) en Peter Criss (echte naam: George Peter John Criscuola). Zij noemden zichzelf 'The Hottest Band in the World'. De groepsnaam Kiss is door Paul Stanley gekozen en ontleend aan een lied van The New York Dolls, 'Looking for a kiss'.

In het begin werden de fans vooral gegrepen door de extravagante kleding en optredens. Gekleed in futuristische kostuums met als maskers aandoende make-up en omgeven door rook en vuur wilde Kiss van elk concert een spektakel maken. De muziek is commerciële hardrock, bombastisch met veel melodie.

Ze brachten diverse album uit en in 1975 werd het album Alive! uitgebracht, een verzameling van hun beste nummers tot dan toe opgenomen tijdens optredens. In Amerika kwam dit album in de album top tien terecht en nog steeds wordt dit album door critici en rockfans gezien als een van de betere live-albums. Daarna volgenden strubbelingen in de band en verlieten diverse leden de band om soms weer terug te keren.

In 1979 besloten de leden van Kiss weer gezamenlijk de draad op te pakken door het album Dynasty op te nemen. Dit album was zeer commercieel en had duidelijke invloeden van disco wat resulteerde in de wereldwijde hits I Was Made for Lovin' You en Sure know something. Veel fans stelden deze afwijking van de oorspronkelijke Kiss-sound niet op prijs.
Maar beide nummers werden grote hits.

In 1983 besloot Kiss de maskers af te zetten. Grondleggers Paul Stanley en Gene Simmons dachten dat het ontmaskeren van de band goed zou zijn voor de verkoopcijfers. Het album Lick it up verkocht zeer goed en was de eerste plaat in vier jaar die platina werd maar bracht geen hitsingles.
Daarna volgden nog diverse album en had de groep nog enkele bescheiden Top 40 hits.

In 2019 kondigde de band het laatste optreden van zijn tournee "End of the Road" aan, die was begonnen op 31 januari 2019 in de Rogers Arena in Vancouver, Canada en is bedoeld als afscheidstournee. Dat zou op 17 juli 2021 in New York moeten plaatsvinden, de stad waar de groep vandaan komt.

Songtekst

I just can't pretend no more
I keep runnin' out of lies
Loving you is killing me inside
Every time I find the words to end it
Something in your eyes won't let it

Shandi
Tonight must last us forever
forever - we say goodnight and go home.
But you know me very well
and I know you
You can tell me goodnight, say goodnight

We've been holding on so tight
We're afraid to let it go
Shake it loose - we both could use the ride
Here's another mess I got myself in
And when you touch me, you ain't helpin'

[chorus]:
Say goodnight
when we should say good-bye

Songinformatie

ArtiestKiss
 A-kant
Titel Shandi
Lengte 3:33
Componist(en) Paul Stanley, Vini Poncia
Producer(s) Vini Poncia
Engineer(s) Jay Messina
Mixage Jay Messina
 B-kant
Titel She's So European
Lengte 3:30
Componist(en) Gene Simmons, Vini Poncia
Producer(s) Vini Poncia
Engineer(s) Jay Messina
Mixage Jay Messina
 
Platenlabel Casablanca
Catalogusnr 6000 436
Album Unmasked


Positieverloop