Jarig: Spike

- Jarig

 Di-Rect spike
Spike Frans van Zoest di-rect 2018

In 2001 maakt Nederland kennis met de jonge rockband Di-rect. De groep, bestaande uit vier Haagse jongens, weet maar liefst 21 keer de Top 40 te behalen.

Frans van Zoestwordt, artiestennaam Spike, is op 28 mei 1984 geboren in Den Haag. Waar andere tieners zich druk maken over hun wiskunde huiswerk, speelde Spike op 15-jarige leeftijd gitaar in de rockband Di-Rect. De groep werd in 1999 opgericht door de vader van Jamie Westland (drummer) en bestond uit Jamie, Tim, Bas en Spike. De vier jongens waren allemaal tussen de 15 en 19 jaar oud toen ze hun eerste demo opnamen. Op deze demo staan vijf tracks, waaronder de single Just The Way I Do (2001), die in de Top 40 terecht komt. 

View this post on Instagram

Ukkielele #tbt

A post shared by Spike van Zoest (@spikevanzoest) on

Tieneridolen
Dit rauwe talent wordt ook opgemerkt door een andere Haagse rockband: Kane. Zij zien potentie in de vier tieners en vragen Di-Rect het voorprogramma van hun shows te verzorgen. Al snel treden ze door het hele land op. De verlegen tieners groeien uit tot tieneridolen, met hordes gillende fans. Na Just The Way I Do volgen er nog meer hits. Over een periode van 8 jaar, scoort Di-Rect maar liefst 14 Top 40-hits, waaronder She (#2), Inside My Head(#8) en Adrenaline (#10). 

Nieuwe sound
In 2009 maakt leadzanger Tim Akkerman bekend dat hij stopt met Di-Rect om zich op een solo carrière te richten. De overige drie gaan in het TV-programma Wie is Di-Rect? opzoek naar een vervanger. De keuze valt uiteindelijk op Marc Veenendaal die tot op heden nog steeds de zanger is. In 2010 bracht Di-Rect het album This is Who We Are uit, waarmee ze lieten zien een nieuwe weg in te slaan. Zo maakten ze in 2013 samen met DJ Fedde Le Grand de track Where We Belong (#24). Begin 2018 won Spike met Di-Rect de Edison prijs.

Bezig baasje
Sinds 2007 speelt Spike ook in de garage-rockband The Deaf.  De vierkoppige groep heeft o.a. getourd met The Spades en stond op diverse festivals. Naast zelf muziek maken, deelt Spike ook graag zijn kennis. Zo was hij in 2014 te zien als coach in het TV-programma Tourette on Tour, waarin zes jonge mensen met Gilles de la Tourette worden klaargestoomd voor een groot concert. Datzelfde jaar deed Spike mee aan het programma Maestro, dat hij won met zijn uitvoering van Land of Hope and Glory. 

Spike deelt zijn verjaardag met o.a. Gladys Knight, Kylie Minogue en Colbie Caillat. 

Wist je dat, Spike...

  • Zijn artiestennaam geïnspireerd is door het stekelige kapsel dat hij als tiener had.
  • Zijn succes aan radio DJ Rob Stenders heeft te danken. Hij draaide als eerste de demo van Di-Rect.
  • Naast gitarist ook DJ is? Zo heeft hij o.a. opgetreden als DJ Spike tijdens het Dance4Life event.
  • In zijn vrije tijd veel schildert. Zo heeft hij ook het artwork van een Di-Rect album gemaakt.
  • Ook wel de Haagse Herman Brood wordt genoemd.
  • Een relatie heeft met Bella Hay - de dochter van Barry Hay (Golden Earring).

Eerste hit:

Just The Way I Do (2001, 4 weken)

Grootste hit:

Hungry For Love (2005, 15 weken)

Kleinste hit:

I Just Can't Stand (2007, 2 weken)

Laatste hit:

We're We Belong - Fedde Le Grand & Di-Rect (2013, 6 weken)

(Foto: BSR Agency)