Jarig: Kendrick Lamar

- Jarig

 Kendrick Lamar
Kendrick Lamar 2018

Dit jaar is hij een van de headliners op Lowlands. Kendrick Lamar brak in Nederland door door zijn collabs met artiesten als Taylor Swift en Sia, maar weet ook solo veel indruk te maken. 

Kendrick Lamar Duckworth (17 juni 1987) groeit op in Compton, California. Onder de artiestennaam K-Dot brengt hij zijn eerste mixtape uit. Lamar, destijds nog een tiener, landt hiermee een platencontract bij label Top Dagw Entertainment. In 2010 besluit hij verder te gaan onder zijn geboortenaam en brengt opnieuw een mixtape uit. Deze tape trekt de aandacht van raplegende Dr Dre, waarmee hij zijn eerste single uitrbrengt. 

Rijzende ster
Wanneer zijn debuutalbum Good Kid, M.A.A.D. City uitkomt, heeft hij al samengewerkt met de grootste hiphopartiesten, waaronder The Game, Busta Rhymes en Snoop Dogg. In 2013 verschijnen in een rap tempo de tracks Bitch Don’t Kill My Vibe (samen met Emeli Sandé), Yolo (met Lonely Island en Adam Levine) en Give It 2 U (met Robin Thicke) die alledrie in de Tipparade blijven steken. 

Koning van de collabs
In 2014 levert hij, samen met Alicia Keys, de track It’s On Again. Het nummer, afkomstig uit de film The Amazing Spider-Man 2, is zijn vierde notering in de Tipparade. Lamar is ondertussen een gewilde collab artiest en in 2015 vraaft Taylor Swift hem mee te werken aan een nieuwe versie van haar track Bad Blood. De single levert Lamar zijn eerste Top 40-notering op. In september 2016 levert hij een bijdrage aan The Greatest van Sia, waarmee de rapper ook zijn eerste Alarmschijf scoort. Een maand later blijkt hij ook te hebben meegewerkt aan de nieuwe single van Maroon 5, Don't Wanna Know. 

Black Panther soundtrack
In 2017 verschijnt Lamars vierde studioalbum DAMN. De single Humble levert hem zijn vierde Top 40-hit en eerste solo hit op. Een jaar later wordt hij geschaakt om de soundrack voor de Marvel-film Black Panther te schrijven. Voor de film maakt hij samen met SZA de track All The Stars en met The Weeknd neemt hij het nummer Pray For Me op. Beiden belanden in de Nederlandse hitlijst, op de 29e en 14e plek.

Drake Diss
Kendrick schijnt verwikkeld te zijn in een vete met Drake. De twee haalden de afgelopen jaren in hun tracks regelmatig verbaal naar elkaar uit. De ruzie begon nadat Lamar in de single Control beweerde Lamar dat hij al zijn concurrenten, waaronder Drake, zou uitschakelen.

Pulitzer Prijs
Lamar staat er om bekend dat hij zich regelmatig in zijn lyrics kritisch uitlaat over de politiek, racisme en slavernij. Zijn scherpe pen leverde hem al veel prijzen op, waaronder 12 Grammy's en een Icon Award. Begin dit jaar mocht hij voor zijn album DAMN de prestigeuze Pulitzer prijs in ontvangst nemen. Dit was de eerste keer dat een hiphopartiest deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Kendrick Lamar is op dezelfde dag geboren als Barry Manilow, Charly Lownoise en Eric Stefani (No Doubt).

De hit die op #1 stond toen Kendrick geboren werd? Mixed Emotions met You Want Love! Ook weten welke hit op jouw geboortedag op 1 stond? Check de calculator op onze homepage.

Eerste en kleinste hit:

Bad Blood - Taylor Swift ft. Kendrick Lamar (2015, 5 weken)

Grootste hit:

The Greatest - Sia ft. Kendrick Lamar (2016, 21 weken)

Laatste hit:

All The Stars - Kendrick Lamar ft. Sza (2018, 6 weken)

(Foto: BSR Agency)