Jarig: Caro Emerald

- Jarig

 Caro Emerald
Caro Emerald

Als niemand je muziek wil uitbrengen dan doe je het toch lekker zelf. Dat is het begin van het muzikale succes van Caro Emerald geweest.

Caroline van der Leeuw wordt op 26 april 1981 geboren in Amsterdam. Vanaf haar twaalfde volgt ze zanglessen en in 2005 studeert ze af aan het Amsterdamse Conservatorium. Twee jaar later levert ze met producent Jan van Wieringen en David Schreurs een demo af met het nummer Back It Up. Na de opname bleek al snel dat zij het nummer moest uitbrengen. Toch was er vanuit de verschillende platenlabels maar weinig interesse. YouTube werkte als een boomerang want het nummer werd opgepikt en snel groeide de populariteit van het nummer. Dat leidde uiteindelijk tot het besluit zelf een platenlabel op te zetten: Grandmono. Daar werd Back It Up officieel uitgebracht op 6 juli 2009. Later die zomer stond de single twaalf weken in de Top 40 genoteerd.

Kort voor de release van haar debuutalbum Deleted Schenes From The Cutting Room Floor wordt A Night Like This uitgebracht. Die single staat precies een half jaar in de Top 40 en drie weken op nummer 2. Daarmee is direct haar grootste hit in ons land een feit. Ook het album is een doorslaand succes en Emerald weet het record van Michael Jackson te overtreffen door 27 weken onafgebroken op nummer 1 in de albumlijst te verblijven. Later keert het album voor nóg drie weken terug op de eerste plaats. Het album wordt ondersceiden met zes keer platina. Caro Emerald ontvangt voor haar werk de Popprijs 2010 die niet veel later wordt gevolgd door een Zilveren Harp. Van het album komen ook That Man, Stuck en Riviera Life in de Top 40 terecht.

In het voorjaar van 2013 verschijnt het tweede album van Caro, The Shocking Miss Emerald, waarvan Tangled Up haar zesde Top 40-hit wordt. Inmiddels is ze i het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een grote naam en haar album weet in de Britse albumlijst de eerste plaats te bereiken. In de zomer van 2014 is ze de openingsact op Pyramid Stage tijdens Glastonbury.

In 2017 brengt ze de ep Emerald Island uit en met dat album tourt ze in 2018 door Tsjechie, Polen, Servie, Slovenië Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Deze zomer staat ze op verschillende festivals voordat ze vanaf oktober weer door het Verenigd Koninkrijk zal touren. Op 9 november geeft ze een concert in de AFAS Live.

Caro Emerald is op dezelfde dag jarig als Will Heard, Tionne Watkins (TLC), Jimmy Stafford (Train) en Roger Taylor (Duran Duran)

Eerste hit:
BACK IT UP- caro emerald (2009)

 

Grootste hit:
A NIGHT LIKE THIS- caro emerald (2009)

 

Kleinste hit:
THAT MAN- caro emerald (2010)

 

Laatste hit:
TANGLED UP- caro emerald (2013)