Coverafbeelding INXS - Suicide Blonde
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   5 piekpositie
  •   234 punten
  •   1990

Artiestinformatie

Land   Australië

Deze Australische band is halverwege 1979 ontstaan, bestaande uit Andrew Jon, Tim Farriss, Michael Hutchence, Garry Gary Beers en Kirk Pengilly. In eerste instantie was de naam van de band The Farriss Brothers, maar in het eerste jaar veranderde dat nog in INXS. De naam is samengesteld uit het jammerk IXL en XTC en wordt uitgesproken als 'in excess', in overvloed.


Met hun derde lp, Shabooh Shoobah uit 1982, krijgen ze ook in de Verenigde Staten bekendheid. In 1983 kregen zij daardoor een platencontract bij Atlantic en werd hun single The One Thing een grote hit, mede dankzij MTV, dat hun videoclip heel veel uitzond. Wereldwijde bekendheid kregen zij door hun medewerking aan het Live Aid-concert in 1985.


Kick uit 1987 was het succesvolste album en won alle grote prijzen tijdens de MTV Awards van 1988. De albums die zij daarna uitbrachten, waren minder succesvol en in 1993 gaan ze weer terug naar de basis, optreden in kleine cafés en clubs. In 1994 verscheen het album INXS: The Greatest Hits. Daarna werd het stil rondom INXS.


In 1997 bracht INXS het album Elegantly Wasted uit en was de band bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe wereldtour, maar dat alles werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van Michael Hutchence. Het autopsierapport geeft aan dat de doodsoorzaak zelfmoord is, maar er werd ook gespeculeerd dat hij stierf door wurgseks.


Bijzonder is dat tot het overlijden van Hutchence de band geen enkele bezettingswijziging heeft gehad.

De band trad na het overlijden van Hutchence nog wel een aantal keer op. In 2005 schreef de Amerikaanse televisiezender CBS een wedstrijd uit, waarvan de winnaar de nieuwe zanger van INXS zou worden. Winnaar was Jason Dean Fortune uit Canada. Ze brachten een nieuw album uit, Switch, en gingen nog één keer op wereldtournee.


Op 11 november 2012 stond de band in het voorprogramma van Matchbox Twenty. Kort daarna werd bekendgemaakt dat INXS per direct uit elkaar ging.


Songtekst

Don't you know what you're doing
You've got a death wish

Suicide blonde [Repeat: x4]

Suicide blonde was the color of her hair
Like a cheap distraction for a new affair
She knew it would finish before it began
Wow baby I think you lost the plan

You want to make her suicide blonde
Love devastation, suicide blonde
You want to make her suicide blonde
Love devastation, suicide blonde

She stripped to the beat but her clothes stay on
White light everywhere but you can't see a thing
Such a squeeze
A mad sad moment
Glory to you
Glory to you
Take me there
Take me there

Got some revelation
Put into your hands
Save you from your misery like rain across the land
Don't you see the color of deception
Turning your world around again

That's the story.

Songinformatie

Het lied is vernoemd naar een vrouw die haar haar eigenhandig blondeerde. Het Engelse woord voor 'blonderen' is 'to dye', wat hetzelfde klinkt als 'to die' (wat 'sterven' betekent). Eigenhandig sterven zou je het benemen van je eigen leven kunnen noemen, oftewel 'zelfmoord', en het Engelse woord daarvoor is 'suicide'. Deze uitleg zou de titel van het lied kunnen verklaren.

Feit is dat de lach van Kylie Minogue is gesampeld in dit lied. Zij was destijds de vriendin van Michael Hutchence, de zanger van de band, en voor een rol in de film The Delinquents uit 1989 heeft zij haar haar platinablond moeten verven.
ArtiestINXS
 A-kant
Titel Suicide Blonde
Lengte 3:55
Componist(en) A. Farriss, M. Hutchence
Producer(s) Chris Thomas
Engineer(s) David Nicholas
 B-kant
Titel Everybody Wants U Tonight
Lengte 5:08
Componist(en) J. Farriss, M. Hutchence
Mixage Paula Jones, Jon Farriss, Michael Hutchence
 
Platenlabel Mercury
Catalogusnr 878 086-7
Album X


Positieverloop