Tipparade: voetbalhits zijn foetsie

Geen kwartfinale voor het Nederlands Elftal. De oranje vlaggetjes zitten weer in de kast en de voetbalnummers zijn opgeruimd.

Met de uitschakeling van Oranje verdwijnen er drie voetbalnummers uit de lijst en dat geeft direct al wat ruimte in de lijst van kanshebbers op een Top 40-notering. Twee tracks van vorige week hebben die oversteek kunnen maken waar we ondertussen ook nog eens afscheid hebben genomen van vier andere nummers die nog niet succesvol wisten te worden. Dat geeft ruimte voor liefst negen binnenkomers onder aanvoering van Selfmade van Lijpe.

Flinke winst voor Erop Eraf
Erop Eraf van Dopebwoy en Jonna Fraser weet, met 13 plaatsen winst, de grootste stap voorwaarts te maken in de Tipparade. Dat kan niet worden gezegd van een tweetal zittenblijvers. Tones And I staat in de vierde week stil op nummer 24 en dat doet ook Fireworks van Purple Disco Machine, Moss Kena en The Knocks. Dat nummer evenaart de prestatie die Noizu vorige maand neer wist te zetten door met Summer 91 (Looking Back) voor een vierde week op nummer 1 te staan in de Tipparade. Dat doet Fireworks nu ook echter die track wist twee keer de reis omhoog te maken in de lijst van kanshebbers.

De volledige Tipparade bekijk je hier. Hieronder check je alle nieuwkomers.

10 (--) SELFMADE - Lijpe
Aan de productiviteit van Lijpe zal het zeker niet liggen want de rapper levert de ene na de andere productie af. In 2016 was Eng de eerste notering van de inmiddels 27-jarige Lijpe. Daarna werkte hij samen met onder meer Josylvio, Boef, JoeyAK, Kevin en Frenna maar een Top 40-hit bleef uit. In 2019 en 2020 slingerde hij, in beide jaren, 4 tracks de Tipparade in. Mansory, Van De Buurt en Bakstenen zijn terug te vinden op zijn album Verzegeld en stonden alle drie in 2021 in de Tipparade. Selfmade is zijn 15e notering in de Tipparade.

15 (--) COME ONLINE - Chivv & Jandro & Jonna Fraser feat. Diquenza
Come Online kwam al vorig jaar tot stand toen Chivv en Diquenza met elkaar aan de slag gingen tijdens een schrijverskamp. Chivv maakt zich ondertussen op voor het vaderschap want vorige maand liet hij weten een kindje te krijgen. De rapper doet vooral zijn best om van anderen te leren wat de belangrijke dingen zijn want zelf stond er niet altijd een vader voor hem klaar. Chivv scoorde inmiddels 5 Top 40-hits en zijn meest recente, Ewa Ewa, was ook een samenwerking met Diquenza. Op Come Online zijn ook Jandro en Jonna Fraser van de partij.

21 (--) LOVE TONIGHT - Shouse
Shouse is een samenwerking van Ed Service en Jack Madin. De twee uit Melbourne afkomstige producers houden wel van wat experimenteren en dat doen ze regelmatig. Inmiddels hebben ze met aardig wat lokaal talent in de studio gezeten en voor Love Tonight hebben ze een groep van die talenten bij elkaar gezet. Zo zijn onder meer Oscar Key Sung, Bec Rigby (van The Harpoons), Monte Morgan (van Client Liaison) en Pillow Pro te horen. Love Tonight is ook niet gemaakt als commercieel succes want alle opbrengsten van de track komen ten goede aan een opvangcentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld in Victoria.

25 (--) SUMMER THING - Dragonette, Sunnery James & Ryan Marciano, Cat Dealers & Bruno Martini
Op Summer Thing komen verschillende werelddelen samen. De Canadese heren van Dragonette ken je ongetwijfeld van de nummer 1-hit Hello en wellicht dat je Bruno Martini weer kent van Hear Me Now dat in 2017 in de Top 40 stond. Net als Bruno Martini komen ook Cat Dealers uit Zuid-Amerika waar Sunnery James en Ryan Marciano een derde werelddeel toevoegen. Summer Thing kwam tijdens de pandemie tot stand waar Dragonette in eerste instantie niet liet weten wie er allemaal mee zouden werken. De samenwerking bleek een gouden greep.

26 (--) RENDEZ-VOUS - Metejoor & Emma Heesters
De 30-jarige Metejoor maakte eerder dit jaar zijn Top 40-debuut via 1 Op Een Miljoen, de track die hij met de Nederlandse Babet maakte. Voor zijn nieuwste track werkte de Belgische zanger nu samen met een andere Nederlandse, Emma Heesters. De 25-jarige zangeres is nog geen twee jaar bezig en heeft inmiddels al zes Top 40-hits op haar naam geschreven. Zo komen we haar deze week tegen in de Top 40 met Alles Wat Ik Mis, de track met Ronnie Flex en Kris Kross Amsterdam.

27 (--) WRECKED - Imagine Dragons
Follow You staat inmiddels 16 weken in de Top 40 maar de daling is inmiddels ook ingezet. Qua timing is dat een prima moment om een opvolger af te leveren en dat doet de groep via Wrecked. Tegelijk met de release van de track is duidelijk dat er een nieuw album van de band aan staat te komen: Mercury Act 1. Dat album, het vijfde, is geproduceerd door Rick Rubin en naast de nieuwe single zullen daar ook de tracks Follow You en Cuttroath op te vinden zijn. Het album, dat zelfs op cassette zal worden uitgebracht, staat voor 3 september op de rol.

28 (--) ZO MOOI - Miss Montreal
Elf keer mochten we Miss Montreal in de Top 40 verwelkomen met een Engelstalige track. De laatste keer was trouwens met de Kerst van afgelopen jaar toen ze een opvolger van Being Alone At Christmas afleverde met Angels In The Sky. Halverwege juni was Sanne weer op een podium te zien in Het Zomertheater in Den Bosch. Met Zo Mooi gaat Miss Montreal op jacht naar haar 18e Top 40-hit.

29 (--) ME PASE- Enrique Iglesias feat. Farruko
In de Top 40 hebben we Enrique Iglesias al een lange tijd niet meer gezien. In 1999 begon hij via Bailamos aan een reeks van totaal 21 hits maar na Súbeme La Radio werd het stil. Niet dat hij geen muziek meer uitbracht; El Baño, Move To Miami en Fútbol & Rumba kwamen wel degelijk in de Tipparade. Farruko, de 16 jaar jongere Amerikaan met wie hij zijn nieuwste track maakte, ken je wellicht nog van On My Way (met Alan Walker) en Calma (met Alicia Keys).

30 (--) IF YOU REALLY LOVE ME (HOW WILL I KNOW) - David Guetta x Mistajam x John Newman
Er zit geen rem meer op David Guetta. Wat de man allemaal af weet te leveren is onvoorstelbaar en klaarblijkelijk heeft hij tijdens de lockdown alleen maar zitten produceren. Op dit moment tellen we zes actieve tracks waarvan er drie in de Top 40 staan en nu dus drie in de Tipparade. If You Really Love Me is een remake van How Will I Know, de derde Top 40-hit die Whitney Houston in 1986 wist te scoren. Op If You Really Love Me (How Will I Know) is ook John Newman te horen die we vier keer eerder tegenkwamen in de Top 40. Hij scoorde met Calvin Harris (Blame in 2014) al een nummer 1-hit. Wellicht is dit dan voor Guetta de gouden combinatie want in de rij van 52 (!) Top 40-hits mist nog steeds die ene nummer 1-hit.