Nieuws
Top 40-mijlpaal

Tiësto passeert Michael Jackson

Tiësto passeert Michael Jackson
Tiësto  Michael Jackson 

Een mijlpaal voor Tiësto: hij is een plek geklommen in de lijst met de succesvolste Top 40-acts ooit. Daardoor is hij nu Michael Jackson voorbij.

Iedere week worden punten toegekend aan Top 40-artiesten oplopend van 1 punt voor de nummer 40 naar 40 punten voor de nummer 1. Mwaki (met Zerb en Sofiya Nzau zorgt er deze week voor dat Tiësto 24 punten kan toevoegen. Daarmee heeft Tiësto nu 19 punten meer dan de 10.326 van Michael Jackson, waardoor hij in de top 6 van succesvolste mannen in de Top 40-geschiedenis komt. David Guetta is de absolute recordhouder met 20.675 punten en dat worden er nog altijd iedere week meer, want in de lijst van afgelopen week steeg de Fransman met I Don’t Wanna Wait (met OneRepublic) van 17 naar 14. Vrijdag lonkt wellicht de top 10. Rihanna, Ed Sheeran, Madonna en Marco Borsato staan respectievelijk op 2, 3, 4 en 5 in de lijst van succesvolste Top 40-artiesten aller tijden.

De indrukwekkende cijfers van Michael Jackson
King of Pop Michael Jackson kent een lange Top 40-carrière, die ook na zijn dood bleef voortbestaan. Zijn eerste solohit scoorde hij in 1972 met Ain’t No Sunshine en zijn laatste is tot nu toe Don’t Matter To Me met Drake, die in 2018 niet verder kwam dan de dertiende plek. Na de iconische hits Don’t Stop ‘Till You Get Enough (#2 in 1979) en Off The Wall (#23 in 1980, scoorde Michael in 1981 zijn eerste nummer 1-hit met One Day In Your Life. Het bleek het startschot van zijn heerschappij in de 80’s, waarin hij in totaal 13 top 10-hits scoorde, waarvan naast One Day In Your Life Beat It (1983), Wanna Be Startin’ Something (1983), I Just Can’t Stop Loving You (1987), Bad (1987) en Smooth Criminal (1988) op de eerste plek terecht wisten te komen.

Met de periode erna hebben in totaal 30 nummers van Michael Jackson in de top 10 van de Top 40 gestaan, die daar in totaal 151 weken doorbrachten. Billie Jean is met 500 Top 40-punten nog altijd de grootste hit van de King of Pop in Nederland. Die track, die in 2009 na de dood van de zanger terugkeerde in de lijst, kwam niet verder dan 2. You Are Not Alone is Michaels grootste Top 40-hit ná de 80’s, met een totaal van 419 Top 40-punten. In totaal scoorde Michael 50 Top 40-hits in Nederland en dat zijn er vijf minder dan Madonna en BZN en 15 minder dan de absolute koploper, monsieur David Guetta.

Tiësto vindt zichzelf telkens weer opnieuw uit
Hoe Tiësto met 34 Top 40-hits vele malen minder in de Lijst der Lijsten stond, is zijn erelijst niet minder indrukwekkend. Op 25 augustus 2001 maakten we kennis met Thijs Verwest als DJ Tiësto, via de numnmer 8-hit Flight 643. Maar in 1999 maakte Thijs al zijn debuut als Gouryella, zijn samenwerking met Ferry Corsten. Walhalla werd zijn eerste Top 40-succes. De single stond kortstondig in de lijst en bereikte de 35e plaats. In 2003 was het voor het eerst goed raak, toen Traffic zijn eerste top 3-hit werd en op 2 strandde. In dat jaar werd hij door het blad DJ Mag ook voor de tweede keer uitgeroepen tot de beste dj van de wereld, een titel die hij een jaar zou prolongeren.

Met 7 top 10-hits leken de 00’s zijn succesvolste decennium te worden, maar in de 10’s bleef de Brabander zichzelf opnieuw uitvinden. $ top 10-hits, waaronder Wasted (met Matthew Koma), waren de oogst. Hij scoorde met 12 Top 40-hits zelfs één Top 40-hit meer in dit decennium. In de eerste vier jaar van de 10’s wist Tiësto zelfs evenveel hits te scoren als in heel de 00’s. De teller staat tot nu toe op 11, met als kroon op zijn werk de nummer 1-hits The Business en The Motto (met Ava Max). De Nederlander stond tot nu toe 125 weken in de top 10 en 10 weken op nummer 1.

Foto: YouTube

(04-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix