S10 naar 1 in de Nederlandse Top 40

- Hitlijsten

 S10 David Guetta Becky Hill Ella Henderson Flemming Benson Boone The Kid Laroi Måneskin Kalush Orchestra Harry Styles George Ezra
S10 naar 1 in de Nederlandse Top 40

Ze wist tijdens het Eurovisiesongfestival niet op 1 te komen, maar S10 flikt dat wel in de Nederlandse Top 40. Ze verstoot met De Diepte As It Was van Harry Styles van de eerste plek.

Na haar elfde plek tijdens het Eurovisiesongfestival in het Italiaanse Turijn weet S10 met De Diepte de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 te bereiken. Het is het negende Eurovisiesongfestival-nummer dat op nummer 1 weet te komen. Bij de acht voorgangers was Arcade van Duncan Laurence (in 2019) de enige Nederlandse bijdrage aan het festival die op de eerste plaats belandde. Voor S10 is De Diepte haar eerste nummer 1-hit. Ze klimt naar nummer 1 met een sprong van 9 plaatsen. Een dergelijke sprong naar de eerste plek zagen we al 59 keer eerder in de lijst. Bijzonder is echter het aantal weken in de lijst, want deze week staat De Diepte al voor de 11e week in de Top 40. Beautiful Day van U2 was in 2000 de laatste hit met meer dan 3 weken in de Top 40 die nog zo’n grote sprong naar 1 wist te maken. De Ierse groep maakte in de 5e Top 40-week een sprong van 18 naar 1.

Flinke sprong
De Diepte maakt binnen de top 10 de grootste mogelijke sprong door van onderin helemaal naar boven te springen. 5 keer eerder wist een hit dat te presteren. Het gebeurde voor het laatst op 1 januari 2011, via Hello van Martin Solveig en Dragonette (van 10 naar 1). 54 keer eerder zagen we een grotere sprong naar nummer 1, met de jump van Rood (van 36 naar 1) van Marco Borsato in 2006 als absoluut record. 14 Nederlandstalige hits maakten in de Top 40-historie een grotere spong naar nummer 1 (dan S10).

Top 5 vol zakkers
De rest van de top 5 moet een plek inleveren. As It Was van Harry Styles zakt naar 2, Bam Bam van Camila Cabello en Ed Sheeran gaat van 2 naar 3, Trompeta van Willy William levert net zoveel in op 4 en Ferrari van James Hype en Miggy Dela Rosa daalt van 4 naar 5. George Ezra heeft met Green Green Grass al een volgende track uit, die van 28 naar 25 stijgt in de lijst van deze week. Toch is ook Anyone For You (Tiger Lily) nog flink in trek. De eerste single van het album Gold Rush Kid gaat in de vijftiende week van 9 naar 6. Daarmee komt het nummer gevaarlijk dicht bij zijn hoogst behaalde positie tot nu toe: nummer 5.

23e top 10-hit voor David Guetta
David Guetta, Becky Hill en Ella Henderson laten met Crazy What Love Can Do dan weer voor het eerst hun gezicht zien. Dat nummer stijgt van 13 naar 10. Vorige week stonden Antoon en David met 3 hits tegelijk in de Top 40. Antoon is deze week terug naar 1, want zowel Vluchtstrook als Hotelschool staan buiten de lijst. David Guetta heeft nog wel steeds 3 gelijktijdige noteringen: redruM zakt naar 34, What Would You Do klimt naar 23 en Crazy What Love Can Do komt dus voor het eerst in de top 10. Het is daarmee ook de 23e top 10-notering voor de Fransman en daarmee evenaart hij het aantal van The Beatles en ABBA. 7 acts hadden meer top 10-hits en daarbij is Madonna (met 36 stuks) nog steeds de koningin van de top 10.

Benson Boone gaat het hardst
Flemming schoot vorige week met Automatisch van 34 naar 24 en maakt deze week opnieuw een grote sprong: van 24 naar 15. Daaronder scoort The Kid Laroi zijn derde top 20-hit na Without You en Stay (met Justin Bieber). De Australische zanger wint 4 plaatsen en komt terecht op de negentiende stek. In The Stars van Benson Boone was vorige week, op nummer 36, de hoogste nieuwe. De hit van de 19-jarige Amerikaan klimt nu 14 plaatsen omhoog naar nummer 22 en is daarmee de snelste stijger. Måneskin bracht vorige week de track Supermodel uit. Dat nummer brachten ze tijdens de finaleavond van het Eurovisiesongfestival en ook was het afgelopen week de Alarmschijf op Qmusic. Deze week is het nummer, op positie 26, de hoogste van vier nieuwe binnenkomers. Bij die binnenkomers zien we op nummer 38 ook Stefania van Kalush Orchestra, de winnaars van het 66e Eurovisiesongfestival. Het is voor de 41e keer dat een winnend liedje in de Top 40 weet binnen te komen. Kalush Orchestra is de eerste act uit Oekraïne in de Nederlandse hitlijst. Lees hier alles over de nieuwkomers. 

De complete Top 40 bekijk je hier

Foto: YouTube